1. maj i Fælledparken i billeder

BILLEDSERIE: 1. maj er Arbejdernes Internationale Kampdag. Lige siden 1889, hvor politiet forbød arbejderne at demonstrere på gaden, har Fælledparken været omdrejningspunktet for dagen i København. Her en stemningsrapport fra dette års kampdag.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Arthur Cammelbeeck
Unge demonstranter på vej mod Fælledparken, hvor vejen lægges forbi Jagtvej 69.

Røde faner samles mellem de nyligt udsprungne træer før indmarch til hovedscenen.

"Er I klar til valg? Jeg kan ikke høre jer: ER I KLAR TIL VALG?"
Sådan begynder Pia Olsen Dyhr sin tale. Publikum var klar.

Ved SF's boder spiller man en alternativ version af klodsmajor. Om man skal gå efter det, der er muligt, eller de brikker med det vigtigste budskab, bliver heftigt diskuteret. 

Carl Valentin og Carolina Magdalene Maier debatterer på den dertilhørende debatscene.

Revolutionære Socialister har medbragt deres egen talerstol.

"De har glemt, at vores oldeforældre, bedsteforældre og forældre byggede Velfærdsdanmark på et fundament af demokrati og lige rettigheder til alle. De lod ikke nogen slå en kile ned mellem murere og tømrere, mellem dem i arbejde og dem uden. Eller mellem dem, der har den ene eller den anden religion," sagde Pernille Skipper i sin tale rettet mod de islamkritiske partier. 

Bænken står ved siden af talerstenen. Talerstenen er et historisk sted, som man før i tiden holdt 1. maj-taler fra. Denne 1. maj kunne man benytte sig af åben mikrofon.

Et kort øjeblik under Pernille Skippers tale brød solen frem.

"Hvis vi danner regering efter valget. Så skifter vi retning. Vi vil indføre en klimalov med bindende mål. Vi vil gøre Danmark fri af fossile brændstoffer. Vi vil indføre afgifter på plastik, og vi vil have mere fri natur i Danmark. Det er tid til et grønt Danmark," slog Mette Frederiksen fast under sin tale.

Før og under Mette Frederiksens tale var der tumult foran hovedscenen. BJMF Ungdom var mødt talstærkt op med parolen "Socialdemokrati – pensionshykleri", hvilket blandt andet resulterede i, at Socialdemokratiets formand kortvarigt afbrød sin tale, da der opstod håndgemæng blandt publikum.

Kampdagen er også en festdag, og børnene skal ikke snydes for underholdning. Ud over en stor hoppeborg og tivoli på Øster Allé var der mange sælgere, der førte deres store ballonsamlinger gennem den stride blæst for at friste unge hjerter.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00