10.000 langtidsledige har ikke været i aktivering i et år

KONTANTHJÆLP: Mere end hver tredje aktivitetsparate kontanthjælpsmodtager har ikke været i aktivering i mere end et år. Kommunerne skal rette op på indsatsen, lyder det fra regeringen.

Foto: Søren Elkrog Friis/Altinget.dk
Amalie Bjerre Christensen

Flere end 10.000 aktivitetsparate personer, der har været på kontanthjælp i mere end fem år, har ikke deltaget i jobfremmende tilbud i mindst et år. Det skriver Jyllands-Posten.

Med kontanthjælpsreformen er kommunerne ellers forpligtet til at sikre de ledige en afklarende eller jobrettet indsats såsom jobprøvning eller uddannelse.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet svarer tallene til 37 procent af alle langtidsledige aktivitetsparate i 2016. Ministeriet fastslår, at tallene var de samme i 2015 og 2014.

Det vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu have kommunerne til at rette op på. Han vil derfor sende et såkaldt hyrdebrev til samtlige borgmestre og bede dem rette op på indsatsen.

”Nogle kommuner lader til at opgive de svageste langtidsledige. Hvis de skal blive jobparate, kræver det, at kommunerne sætter ind med en mere individuel indsats og større krav til aktivering,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Aktivitetsparate er ledige med fysisk eller psykisk sygdom, som ikke er vurderet klar til almindeligt arbejde med det samme. De skal i stedet gennem en afklarende eller jobrettet indsats senest seks måneder inde i forløbet.

Ifølge KL er forklaringen, at mange af de aktivitetsparate ledige er for syge til aktivering.

”Nogle af de langtidsledige aktivitetsparate har simpelthen for mange andre udfordringer som fysiske eller psykiske lidelser at kæmpe med til at kunne være i et beskæftigelsestilbud. De skal i første omgang i et mentorforløb eller have hjælp i social- og sundhedssektoren,” siger formand for KL's beskæftigelsesudvalg og borgmester i Aalborg Thomas Kastrup-Larsen (S) til Jyllands-Posten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00