11 ud af 14 nyvalgte Danmarksdemokrater har fortid i DF

Selv om langt størstedelen af medlemmerne af Danmarksdemokraternes folketingsgruppe er eks-DF'ere, er det Støjberg, der styrer showet. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Inger Støjbergs nye parti består hovedsageligt af tidligere DF'ere.
Inger Støjbergs nye parti består hovedsageligt af tidligere DF'ere.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Danmarksdemokraterne er tidligere blevet kaldt DF 2.0. Det har stifter Inger Støjberg afvist, men alligevel kan der være noget om snakken. I hvert fald når man kigger på medlemmerne af partiets nyvalgte folketingsgruppe.  

11 ud af de 14 danmarksdemokrater har nemlig en fortid i Dansk Folkeparti. En enkelt er uden politisk fortid og to kommer fra Venstre, hvoraf Inger Støjberg er en af dem.  

De afhoppede DF’ere har set hende som en redningsplanke, og ingen vil anfægte hende foreløbig.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Charlotte Munch er en af de to forhenværende Venstre-folk. Hun har tidligere siddet i byrådet i Hvidovre, og det skræmmer hende ikke, at hun nu møder ind til 11 kolleger med en baggrund i et andet parti:  

”Det er spørgsmål om at hugge en hæl og klippe en tå, så man finder et fælles fodslag, som vi alle sammen kan se os i.” 

Nyvalgte Betina Kastbjerg fra Herning har arbejdet som projektleder for et internationalt køkkenfirma, og er derfor den eneste i folketingsgruppen uden en politisk baggrund. Ifølge hende er partiet helt enige om, at det hverken er et DF 2.0 eller noget helt andet. 

”Vi er jo alle meldt os ind som Danmarksdemokraterne, så jeg ser det ikke som et problem, at man kommer ind med en anden baggrund.”  

Genopstandelse

Selv om der er mange eks-DF'ere i folketingsgruppen, er det Støjberg, der styrer showet. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

”De afhoppede DF’ere har set hende som en redningsplanke, og ingen vil anfægte hende foreløbig.”  

”Selvom de 11 tidligere DF’ere udgør et klart flertal, er det helt utænkeligt, at de stemmer Støjberg ned. De mest profilerede af Støjbergs DF’ere er folk som Søren Espersen og Peter Skaarup, og de er normalt super loyale partisoldater. De vil aldrig orkestrere et oprør mod Støjberg.” 

Danmarksdemokraternes valgfest bød på konfetti, kage og masser af krammere, da det stod klart, at det nyoprettede parti stod til 14 mandater, men spørgsmålet er, hvordan hverdagen bliver, når festen er ovre? 

”Danmarksdemokraterne er kommet ind på en bølge af begejstring, og for mange af DF’erne er det nærmest som en genopstandelse fra dødsriget. Men hvis Danmarksdsokraterne mister opbakning, og partiet står til at miste en stor del af mandaterne, ved man aldrig, hvad der kan ske,” fortæller Erik Holstein. 

Det er spørgsmål om at hugge en hæl og klippe en tå, så man finder et fælles fodslag, som vi alle sammen kan se os i.

Charlotte Munch
MF'er, Danmarksdemokraterne

DF’erne var mere kendte end Venstre-folkene 

Da Inger Støjberg præsenterede sine 30 folketingskandidater tilbage i august, var der udover 13 forhenværende DF’ere også ti personer med en fortid hos Venstre på listen. 

Her spurgte Altinget partistifteren, om Danmarksdemokraterne ikke bare er DF i en ny indpakning? 

”Nej, det kan jeg ikke forstå, hvis man tænker. Der er 11, der har en Venstre-baggrund, og 13, der har en DF-baggrund. Så der er jo ikke tale om en stor overvægt,” lød svaret. 

Selvom det nu viser sig, at vælgerne har fortrukket Inger Støjbergs DF-afhoppere fremfor kandidaterne med en fortid hos Venstre, så skal man ifølge Altingets politiske kommentar ikke lægge for meget politisk i det:   

”Det er primært et resultat af, at DF’erne var kendte navne i forvejen, mens de tidligere Venstre-folk højst var kendt fra lokale byråd. DF’erne havde ganske enkelt et forspring.” 

Overblik

Læs om Danmarksdemokraternes folketingsmedlemmer her

Inger Støjberg

Den 49-årige formand for Danmarksdemokraterne har været medlem af Folketinget siden 2001, hvor hun blev valgt ind for Venstre i Viborgs Amtskreds. I løbet af de tyve år har hun været politisk ordfører, næstformand og minister for blandt andet ligestilling, beskæftigelse og udlændinge- og integrationsministeriet. Inger Støjberg meldte sig ud af Venstre i 2021 og blev løsgænger. Sidenhen blev hun idømt 60 dages fængsel med fodlænke i Rigsretten og blev erklæret uværdig til at sidde i Folketinget og mistede dermed sit folketingsmandat. Kort tid efter stiftede hun Danmarksdemokraterne.  

Peter Skaarup

Den 58-årige Peter Skaarup fra Aarhus har været medlem af Folketinget siden 1998, og han var i 1995 med til at stifte Dansk Folkeparti, hvor han i årenes løb var både retsordfører, næstformand og formand for folketingsgruppen. Peter Skaarup meldte sig ud af Dansk Folkeparti i juni 2022 og meldte sig ind i Danmarksdemokraterne en måned senere, og han blev derved partiets første folketingsmedlem.  

Søren Espersen

Den 69-årige Søren Espersen har været medlem af Dansk Folkeparti i 27 år, inden han meldte sig ud for at opstille hos Danmarksdemokraterne i 2022. I sine mange år i Folketinget har han haft utallige ordførerskabet, været formand for Det Udenrigspolitiske Nævn og medlem af Forsvarskommissionen.

Jens Henrik Thulesen Dahl

Den 61-årige Jens Henrik Thulesen Dahl fra Brædstrup er uddannet civilingeniør og arbejde som konsulent, inden han blev valgt ind som folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i 2011. I løbet af sin tid i partiet var han uddannelses- og forskningsordfører, inden han meldte sig ud og kort tid efter skiftede til Danmarksdemokraterne. Jens Henrik Thulesen Dahls store bror er den tidligere DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der skiftede politik ud med en stilling som direktør for Port Of Aalborg.  

Hans Kristian Skibby

Den 53-årige Hans Christian Skibby fra Brædstrup har været medlem af Dansk Folkeparti siden 1995, og han har i løbet af disse år været viceborgmester i Hedensted og sidenhen folketingsmedlem, hvor han arbejdet som blandt andet transport-, udvikling og erhvervsordfører. Hans Christian Skibby var gruppesekretær for Dansk Folkepartis folketingsgruppe i 2022 samme år, han meldte sig ud til fordel for Danmarksdemokraterne. 

Dennis Flydtkjær

Den 44-årige Dennis Flydtkjær fra Videvæk har været folketingskandidat for Dansk Folkeparti fra 2004, og han blev først valgt ind som stedfortræder, inden han blev valgt ind på eget mandat i 2011. Undervejs har Dennis Flydtkjær arbejdet som ordfører på forskellige områder som blandt andet Kulturordfører og Skatteordfører. I juni 2022 meldte han sig ud af Dansk Folkeparti og blev efterfølgende folketingskandidat for Danmarksdemokraterne. 

Lise Bech

Den 61-årige Lise Bech fra Esbjerg blev folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i 2015, hvor hun undervejs har været beredskabs-, veteran-, landsbrugs-, og fødevareordfører. Inden hun stillede op for partiet var arbejdede hun med økonomi og regnskab. Lise Bech meldte sig som løsgænger i starten af 2022 og blev efterfølgende folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne.  

Karina Adsbøl

Den 45-årige Karina Adsbøl fra Kolding har været folketingsmedlem valgt i Sydjyllands Storkreds for Dansk Folkeparti siden 2011. Her han hun været blandt andet bolig-, handicap-, ligestilling- og social- og ældreordfører, inden hun meldte sig ud i Dansk Folkeparti for at melde sig ind i Danmarksdemokraterne et halvt år senere. 

Betina Kastbjerg

Den 50-årige Betina Kastbjerg fra Herning har arbejdet som projektleder for et internationalt køkkenfirma, og hun har derfor ikke en fortid i politik.  

Marlene Harpsøe

Den 39-årige Marlene Harpsøe fra Humlebæk har været politisk næstformand for Dansk Folkepartis Ungdom, før hun opstillede for moderpartiet som folketingsmedlem i 2007. Hun blev ikke genvalgt i 2011, men kom ind igen i 2015. Marlene Harpsøe kom ikke ind i valget i 2019, da hun opstillede for Dansk Folkeparti, og i 2022 annoncerede hun sin kandidatur for Danmarksdemokraterne i Nordsjællands Storkreds. 

Susie Jessen

Den 37-årige Susie Jessen fra landsbyen Algestrup stillede op i Sjællands Storkreds for Danmarksdemokraterne. Susie Jessen er kommunikationskonsulent for Dansk Erhverv, og hun har tidligere arbejdet som politisk konsulent for Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti.  

Kenneth Fredslund Petersen

Den 57-årige Kenneth Freds Lund Petersen fra Give kommer fra byrådet i Vejle kommune, hvor han var medlem af Dansk Folkeparti, inden han meldte sig ud af partiet og opstillede hos Danmarksdemokraterne som folketingskandidat. 

Charlotte Munch

Den 55-årige Charlotte Munch fra Hvidovre har arbejdet i lokalpolitik siden 2013, hvor hun blev valgt til bestyrelsen for Venstre i Hvidovre Kommune. Men i august 2022 annoncerede Charlotte Munch sit partiskifte.  

Kristian Bøgsted

Den 39-årige Kristian Bøgsted er tidligere portør og kommer fra No, der ligger uden for Ringkøbing. Han er søn af Bent Bøgsted, der har været folketingsmedlem for DF og senere Danmarksdemokraterne. Kristian Bøgsted har - ligesom sin far - lavet et partiskifte. Han har tidligere været byrådsmedlem og formand for Dansk Folkeparti, inden han skiftede til Danmarksdemokraterne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Charlotte Munch

MF (DD), byrådsmedlem, Hvidovre Kommune
erhvervsuddannelse

Betina Kastbjerg

MF (DD)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024