12. marts: Gitte Seeberg

EU-STAFET: Den næste med stafetten er generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden Gitte Seeberg. Få et indblik i, hvad EU betyder for NGO'er, og hvad der har gjort størst EU-politisk indtryk på den tidligere politiker.
Foto: WWF
Morten Øyen
Gitte Seeberg, 49, er cand.jur. og generalsekretær i WWF Verdensnaturfredningsfonden.

Hun er tidligere EU-parlamentariker og folketingspolitiker for Konservative, men er måske mest kendt som medstifter af partiet Ny Alliance. Hun blev første gang valgt ind i Folketinget for Konservative i 1994, og nåede både at være skatteordfører, finansordfører og udenrigsordfører, før hun blev valgt til EU-Parlamentet i 2004.

I maj 2007 forlod hun sin plads i EU for at stifte Ny Alliance, som hun blev valgt ind i Folketinget for senere på året. I januar 2008 brød hun med Ny Alliance og blev løsgænger. Siden 1. september 2008 har hun været generalsekretær i WWF Verdensnaturfredningsforden.

Hvordan vil du definere din holdning til EU?

"Jeg mener grundlæggende, at EU er svaret på mange problemer i Danmark. I vores globaliserede verden er der en tiltagende mængde af grænseoverskridende problemstillinger, som kun kan løses fyldestgørende gennem grænseoverskridende løsninger. Det undrer mig eksempelvis, at der i dag ikke er nogen fælles europæisk flygtningepolitik. Hvis andre lande end Danmark huser flygtninge, kan de flygtninge jo komme her til landet på grund af reglerne om den frie bevægelighed, hvis de senere bliver EU-borgere. Jeg tror, den manglende EU-politik på en række vigtige områder er udtryk for en fejlagtig kulturkonservativ forståelse. Vi er bange for at miste vores såkaldte danske identitet og sammenhængskraft, hvis vi lægger beslutninger ud i et forum som EU. Men der er altså en række konkrete konflikter i vores globaliserede verden, som kun kan løses i fora som eksempelvis EU. Her er flygtningespørgsmålet et godt eksempel."

Du har beskæftiget dig med EU-politik i mange år. Hvad har gjort størst indtryk på dig EU-politisk?

"
Det, som har gjort størst indtryk på mig er det forhold, at EU-medlemslandene er så forskellige. Der er kæmpemæssige kulturelle forskelle mellem medlemslandene. Hvor rigtig mange ser dette som et argument imod EU, ser jeg netop dette forhold som en stor styrke. Det betyder, at man er tvunget til at fokusere arbejdet om de ting, som er relevante og kun lovgive på de områder, der er grænseoverskridende. Et andet forhold, som har gjort indtryk på mig EU-politisk, er hvor effektiv EU faktisk er, selvom det modsatte ofte hævdes. Bare i min tid i Parlamentet sad vi alene i den konservative gruppe med 40 forskellige partirepræsentanter og næsten 300 medlemmer, og alligevel blev der faktisk lavet ret stor lovgivning herfra. Et eksempel på dette er servicedirektivet, der skulle fastlægge de lovgivningsmæssige rammer for serviceydelser over landegrænserne i det indre marked. De 27 EU-landes ministre i Rådet kunne ikke blive enige om, hvordan det nye direktivforslag skulle se ud. Derfor formulerede medlemmerne af Europaparlamentet et forslag til et direktiv, som endte med at blive vedtaget. Det samme gjorde sig gældende for kemikaliedirektivet REACH. Det er ret fantastisk."

Du har siddet i både EU-Parlamentet og Folketinget. Hvad ser du som de største forskelle og ligheder mellem de to steder?

"
Der er i EU-Parlamentet en udpræget høflig tone, grænsende til det højtidelige. Men det er rart med en god omgangstone. Desuden er det i Parlamentet ikke muligt at fremlægge initiativer, det kan kun Kommissionen, mens det i Damark er folketingsmedlemmerne og regeringen, der kan fremlægge forslag. I EU er det som parlamentariker sværere at få svar fra kommissæren sammenlignet med ministrene i det danske folketing. En anden signifikant forskel består i, at der er meget større offentlig interesse omkring folketingspolitikernes arbejde sammenlignet med parlamentarikernes arbejde. Og en sidste forskel er, at hvor arbejdsmængden i Folketinget er stor, så er den i Europa-Parlamentet enorm."

Hvordan er EU's rolle i forhold til de grønne NGO'er?

"
WWF Verdensnaturfonden er en grøn organisation, der har kontorer i flere end 100 lande. Og vi prioriterer det europapolitiske arbejde højt. Vi har vores eget kontor i Bruxelles: European Policy Office, som vi i WWF i Danmark arbejder tæt sammen. Sammen arbejder vi for at påvirke lovgivningen på en lang række områder. På det grønne område er Europa afhængig af fælles regler, for hvad nytter det at et enkelt land forsøger sig med en bæredygtig forvaltning af eksempelvis skov eller hav - som er eksempler på områder, vi arbejder for i Danmark - hvis ikke alle de andre europæiske lande gør det samme."

Efter din opfattelse, vil EU så spille en større rolle i fremtiden for NGO'erne?

"Jeg tror, at EU vil komme til at spille en større rolle i fremtiden. Det er jo noget, vi som grøn organisation er med til at influere på. Jeg tror, at flere grønne ngo'er vil professionalisere sit lobbyarbejde rettet mod EU ud fra en erkendelse af, at det ikke nytter noget, hvis ikke vi rykker i flok. Endvidere har jeg en forventning om, at vi grønne organisationer i Danmark vil blive endnu bedre end vi allerede er til at komme med samlede målsætninger og lægge et samlet pres de rigtige steder."

Hvad mener du man kan gøre for at få borgerne til at engagere sig mere i EU?

"Det spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange, og desværre har jeg ikke et endegyldigt svar på det. I min tid i Parlamentet oplevede jeg, at vi alle gjorde en stor indsats for at oplyse om vores arbejde derinde. Nyrup skal have den ros, at da han sad dernede, formåede han at skabe megen fokus på arbejdet i EU. Og mon ikke det er en af hovednøglerne: At partierne begynder at prioritere vigtigheden af arbejdet i EU og tage konsekvensen heraf ved at sende nogle af de tungere politikere til EU? Det er ærgerligt at det ikke har højere prioritet i partierne. Trods alt bliver en meget stor del af den lovgivning vi har i Danmark reelt vedtaget i EU."

Hvem vil du gerne sende stafetten videre til og hvorfor?

"Jeg synes, at Christel Schaldemose (S), som er medlem af Parlamentet, skal have stafetten. Christel er en dygtig og dedikeret politiker, så jeg synes, hun skal have mulighed for at komme med sit syn på, hvad der rører sig i Parlamentet netop nu."

I næste uge vil EU-parlamentariker Christel Schaldemose følge op på stafetten. Følg med i EU-stafetten hver fredag på Altinget | EU.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00