12 politiske bøger til din sommerferie

Et væld af politiske bøger er indtil videre udkommet i 2022. Altinget har samlet de bedste som inspiration til sommerferielæsningen.

Sommerferietid betyder læsetid. Altinget bringer overblik over årets bedst anmeldte bøger.
Sommerferietid betyder læsetid. Altinget bringer overblik over årets bedst anmeldte bøger.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Er du i tvivl om, hvad du skal læse i din sommerferie? Bare rolig. Her får du et overblik over Altingets bedst anmeldte bøger i 2022:

Foto: People's
Bog om Britta Nielsen øger ikke tilliden til dem, der forvalter skatteborgernes penge

Med et nærværende sprog og en overskuelig fortælleform giver bogen 'Et år med Britta Nielsen' et nøgternt og nødvendigt indblik i, hvordan arbejdsgangene internt i Socialministeriet bør fungere og ikke fungerede i sagen om Britta Nielsen, skrev Nima Zamani i sin anmeldelse

Foto: Piatkus Books
Hvis alle opførte sig som mænd, ville arbejdspladser have meget svært ved at fungere

'The No Club' sætter opgavefordelingen på arbejdspladser under lup. Og den bliver særligt interessant, når den fremlægger transformative visioner om en mere ligestillet arbejdsplads, skrev Emma Holten i sin anmeldelse.

Foto: Profile Books
Ny Fukuyama-bog: Liberalismen har brug for nationalisme og mådehold

Liberalismens krise skyldes de ekstremer, den gennem årtier er blevet drevet ud i. Nu har liberalismen brug for nationen for at overleve, hævder Francis Fukuyama i sin nye bog. Det har den, fordi den liberale orden kun er en orden, hvis den håndhæves, skrev Christian Egander Skov i sin anmeldelse.

Foto: Forlaget Simon & Schuster
Hæsblæsende og veldokumenteret bog: Trump og Biden styrer USA mod demokratisk kollaps

Modsat de fleste bøger om USA's politiske morads er den nye 'This Will Not Pass' ikke kun kritisk mod Donald Trump og Republikanerne, men i den grad også mod Joe Biden og Demokraterne, skrev David Trads i sin anmeldelse.  

Foto: Informations Forlag
Her er den bog af Piketty, som du skal læse

Meget tid er vundet, og meget lidt essentiel viden om vejen mod lighed er tabt, hvis du vælger at læse den franske stjerneøkonom Thomas Pikettys nye bog 'En kort historie om lighed' fremfor hans tidligere litteratur, skrev Birthe Larsen i sin anmeldelse.

Foto: Oxford University Press
Biden-rådgivers bog viser Kinas march mod verdensherredømmet

Kinas ambition har længe været at detronisere USA. I starten skete det med subtile midler, men inden 2049 planlægger Kina at vippe USA endegyldigt af pinden. Rush Doshis nye bog viser, hvordan USA kan tage ved lære, skrev Jonas Parello-Plesner i sin anmeldelse.

Foto: Gyldendal
Arne Hardis' fremragende bog kan genoplive debatten om Staunings eftermæle

Arne Hardis tegner et tæt portræt af de socialdemokratiske aktører under Stauning i en dejlig kildenær og medrivende bog. Den socialdemokratiske historieskrivning har effektivt lagt låg på Staunings eftermæle, men bogen har substans til at genoplive debatten, skrev Steen Andersen i sin anmeldelse.

Foto: Politikens Forlag
Poul Madsen giver den gas i ny bog om Ekstra Bladet

Tabloidkongen Poul Madsen leverer et overbevisende, hudløst og underholdende forsvarsskrift for sin tid på Ekstra Bladet. Bogen viser, at der stadig er brændstof i tanken, skrev chefredaktør Jakob Nielsen i sin anmeldelse.

Foto: Gyldendal
Fra budgetbisse til klimatosse: 6 A'er til ny portrætbog om Anders Eldrup

Anders Eldrup startede som stringent embedsmand i Finansministeriet, da det havde al magten over Slotsholmen og ender nu som efterspurgt grøn klimaentusiast. Den spændende rejse er nu veldokumenteret i ny bog, skrev Lisbeth Knudsen i sin anmeldelse

Foto: Hodder & Stoughton
Fremragende bog om ytringsfrihed er et rødt kort til politikere, der vil regulere sociale medier

Jacob Mchangamas 'Free Speech' er nødvendig pligtlæsning for politikerne, som lige nu står på kanten til afgørende beslutninger om regulering af ytringsfriheden på de mange sociale platforme, skrev Lisbeth Knudsen i sin anmeldelse

Foto: Djøf Forlag
Højaktuel bog er en tour de force i ministres og embedsværks ansvar og pligter

Højesteretsdommer Jens Peter Christensen uddrager med skalpel og pincet det retlige ansvar og pligterne for ministre og embedsværk. Bogen, der blandt andet gennemgår rigsretsdommen over Inger Støjberg, er uomgængelig for fremtidige retlige undersøgelser i det offentlige, skrev forhenværende departementschef Bo Smith i sin anmeldelse

Foto: Forlaget Ti Vilde Heste
Uffe Elbæk knalder sig gennem tilværelsen i stor selvbiografi 

Uffe Elbæk har skrevet en forrygende og hudløs ærlig bog om at være et søgende menneske og om at leve for at skabe forandring – både i sit eget og andres liv, skrev Jakob Nielsen i sin anmeldelse.

God sommerferie, og god læsning fra Altingets redaktion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Eldrup

Formand, Innovationsfonden, bestyrelsesmedlem, CIP Fonden, bestyrelsesmedlem, Innargi, bestyrelsesmedlem, Norlys Energi
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1972)

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Jacob Mchangama

Direktør, grundlægger, Justitia
cand.jur. (Københavns Uni. 2003), master i menneskerettigheder og demokratisering (Venedig og Strasbourg, 2004)

0:000:00