Kommuner vil ikke kræve fjernvarmerenter

FJERNVARME: Ingen kommuner ser ud til at følge afgørelsen fra Herning og kræve historiske renter af fjernvarmekunderne. Det viser en rundringning til de kommunalt ejede fjernvarmeselskaber. Lov skal dog stadig ændres, mener Christiansborg.
En rundspørge fra Altinget.dk viser, at ingen kommuner er parat til at følge Herning i at kræve ekstraregninger ind fra fjernvarmeforbrugerne.
En rundspørge fra Altinget.dk viser, at ingen kommuner er parat til at følge Herning i at kræve ekstraregninger ind fra fjernvarmeforbrugerne.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik MortensenPernille Diana Castle Møller

Spørgsmålet er, hvordan kommunerne reagerer, når der falder afgørelser, der viser, at de har så og så mange millioner til gode hos fjernvarmekunderne. Måske de så bliver fristet til alligevel at benytte sig af muligheden for at fylde penge i kommunekasserne.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme
Der gik et chok gennem det danske fjernvarmelandskab med nyheden om sidste uges afgørelse fra Herning. En afgørelse, som hurtigt blev fordømt fra alle sider af Christiansborg, primært fordi kommunerne bag de 34 kommunalt ejede fjernvarmeselskaber kun formelt, men ikke reelt, havde penge til gode.
 
Men mens 15.000 fjernopvarmede husstande i Herning kan se frem ekstraregninger på 12.000 kroner, er der godt nyt for resten af landets fjernvarmekunder.
  
En rundringning foretaget af Altinget.dk til hovedparten af ejerkommunerne bag selskaberne viser nemlig, at ingen kommuner er parate til at følge eksemplet fra Herning. Af de 18 tekniske udvalgsformand eller tekniske direktører, som Altinget.dk har talt med, siger flertallet nej til at benytte sig af muligheden for at opkræve historiske renter. I en femtedel af kommunerne har man endnu ikke taget stilling.

Allerede sidste uge tog Aalborg og Odense offentlig afstand fra udsigten til at øge fjernvarmeregningen. Ligeledes har Vestforbrænding, der leverer fjernvarme til Herlev, Ballerup og Gladsaxe, meldt ud, at man heller ikke her vil forrente egenkapitalen.

“Det er godt nyt for os,” siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Hans største bekymring siden nyheden om afgørelsen har været udsigten til at få spændt ben for de mange fjernvarmeudvidelser, der i øjeblikket finder sted i de danske kommuner. 

“Vi har som udgangspunkt ikke efterlyst et lovindgreb. Derimod har vi appelleret til kommunerne om, at man tænker sig om, før man hæver varmeprisen. Og det tyder det altså nu på, at man gør,” forklarer han.

Dansk Fjernvarme: Giv dem ikke muligheden
Energitilsynet oplyser, at man på nuværende tidspunkt ikke er blevet kontaktet af fjernvarmeselskaber, som ønsker at trække ansøgningen om historisk forrentning tilbage. Og før det sker, tør Kim Mortensen ikke læne sig roligt tilbage i direktørstolen.

“Spørgsmålet er, hvordan kommunerne reagerer, når der falder afgørelser, der viser, at de har så og så mange millioner til gode hos fjernvarmekunderne. Måske de så bliver fristet til alligevel at benytte sig af muligheden for at fylde penge i kommunekasserne,” tilføjer Kim Mortensen, som derfor mener, at det nok er meget klogt politisk helt at forhindre dem i kunne drage fordel af afgørelsen.

En synspunkt, som gruppeformand i Enhedslisten, Per Clausen, er helt på linje med.

“Man gør klogest i at fjerne muligheden for kommunerne. En ting er, hvad de siger, når en stærkt upopulær sag er i medierne. Noget andet er, hvad de så gør, når der er brug for at skaffe penge til at undgå nedskæringer på kommunale kerneområder,” vurderer han.

Løfter ikke sløret for mulige indgreb
I Energistyrelsen har man allerede taget fat på at undersøge, hvilke muligheder man politisk har for at gribe ind.

Per Clausen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at løfte sløret for redskaberne, da man dermed risikerer at havne i samme situation som for et par år siden, hvor det blev besluttet, at kommunerne ikke længere kunne overdrage offentlige veje til borgerne. Her endte det i et absurd kapløb, hvor Lyngby-Taarbæk Kommune på et ekstraordinært byrådsmøde slog Folketingssalen på målstregen.

“Jeg tror, at det er klogest, at vi venter, indtil vi har en løsning,” siger han.

Af de muligheder, som har været nævnt, er, at man i stedet for som i dag at modregne halvdelen af de kommunale renteindtægter i bloktilskuddet fremover vil modregne hele beløbet og dermed gøre det uattraktivt for kommunerne at foretage øvelsen.

Et andet forslag kommer fra revisor Allan Krogsgaard, der i en kommentar på Altinget.dk foreslår, at Martin Lidegaard (R) bruger varmeforsyningslovens bestemmelse om mulighed for fastsættelse af regler for forrentning til straks at ændre ministeriets bekendtgørelse fra 1991, således at en forrentning ikke tillades af opskrevne anlægsværdier forud for 1981.

Grøn omstilling afhænger af fjernvarmen
Hvornår politikernes udspil ligger klar, vides ikke. Lidegaard håber, at det sker før jul, men vil ikke garantere noget.

Meget tyder dog på, at der vil blive fundet en fornuftig løsning, da regeringens ambition om en grøn omstilling af energiforsyningen i høj grad baseres på fjernvarmen - ikke kun som klimavenlig varmekilde, men også som vigtigt aktiv i en fremtid, hvor stadig mere vindmøllestrøm skal opbevares, før det aftages hos forbrugerne.

Og i kommunebestyrelserne er viljen, som det tydeligt ses af rundspørgen, til at træffe upopulære beslutninger frem mod kommunalevalget i 2013 heller ikke stor. Det må formodes i sidste ende at være med til at redde fjernvarmekunderne fra ekstraregninger.
Dokumentation
Her er listen over de 45 varmevirksomheder, der har søgt Energitilsynet om tilladelse til at indregne forrentning af indskudskapitalen i priserne:

AffaldVarme Århus - transmission
Amagerforbrænding
Assens Fjernvarme
Brødrene Hartmann A/S
CTR
DONG Energy Power
Durup Fjernvarmeværk
E.ON Produktion Danmark A/S
E.ON Varme Danmark
Energi Randers Varme A/S
Energigruppen Jylland Varme
Fasan I/S
Frederiksberg Fjernvarme
Frederikshavn Fjernvarme
Faaborg Fjernvarme FFV
Hillerød Varme
Holte Fjernvarme
Hunseby Maglemer Varmeværk
Jelling Varmeværk
KE Bygas
KE Varme P/S
Kjellerup Fjernvarme
Lolland Varme
Nyborg Varme
Nykøbing Mors Fjernvarmeværk
Odense Kraftfvarmeværk A/S
Ringkøbing Fjernvarme
Ringsted Kommunale varmeforsyning
Roskilde Varme A/S
Rønne Varme A/S
SEAS-NVE - Kraftvarme Net A/S
SEAS-NVE - Kraftvarme Produktion A/S
Silkeborg Fjernvarme
Silkeborg Kraftvarmeværk A/S
SK Varme
Skjern Fjernvarmecentral A.m.b.a.
Struer Forsyning Fjernvarme A/S
Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.
Sønderborg Fjernvarme amba
Tarm Varmeværk
TRE-FOR Varme A/S
Verdo Produktion
Verdo Varme
Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S - VEKS
Vestforbrænding I/S

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00