Nyrup tabte flere vælgere end Thorning

HISTORIK: Selv om Socialdemokraterne har elendige meningsmålinger, så er Thorning ikke den statsminister, som har tabt flest vælgere. Efter sin reform af efterlønnen i 1998 gik Nyrup mere tilbage i målingerne end Thorning.
Foto: Pressefoto
Jørgen Skadhede

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slås i øjeblikket med elendige meningsmålinger. Men hun har ikke skræmt vælgerne væk i samme omfang, som da Poul Nyrup Rasmussen (S) lavede sin reform af efterlønnen i 1998.

Lige inden regeringens nye dagpengeudspil stod S godt nok til det dårligste valg siden 1898 med opbakning fra kun 15,7 pct. af vælgerne i Altinget.dks vægtede gennemsnit af meningsmålingerne i april.

Det er en tilbagegang på 36,7 pct. i forhold til valgresultatet i 2011 på 24,8 pct. Men for kun 15 år siden formåede Nyrup faktisk at tabe endnu flere vælgere på endnu kortere tid.

S stod næsten til halvering under Nyrup
Efter sit indgreb i efterlønnen stod Nyrup i december 1998 til at miste 41,4 pct. af de S-vælgere, som havde stemt på hans parti ved valget kun godt et halvt år tidligere. Det viser en gennemgang af professor Søren Risbjerg Thomsen vægtede gennemsnit af meningsmålingerne, som han har lavet hver måned siden 1990.

Fakta

Største tilbagegang

Den største procentvise tilbagegang for statsminister-partiet i meningsmålingerne i løbet af valgperioden målt i forhold til valgresultatet. 

Nyrup (S) - 41,4 pct. (dec. 1998)
Thorning (S) - 36,7 pct. (apr. 2013)
Løkke  (V) - 24,4 pct. (dec. 2010)
Fogh (V) - 18,3 pct. (mar. 2009)

Den største procentvise tilbagegang for statsminister-partiet ved et folketingsvalg.

Anker Jørgensen (S) - 31,4 pct. (1973)

Ved valget i marts 1998 fik S hele 36 pct. af stemmerne. Men i perioden fra december 1998 til marts 1999 lå partiet til mellem 21,1 og 22,6 pct. af stemmerne, hvilket var en større tilbagegang end den, som Thorning står i spidsen for nu.

Dengang endte Nyrup som bekendt også med et klart valgnederlag ved valget i 2001. Men han fik faktisk rettet en del op på skrækmålingerne fra årsskiftet 98-99. S endte med at få 29,1 pct. ved valget, hvilket svarer til en relativ tilbagegang på 19,2 pct. 

Foto:

Comeback ikke umuligt for Thorning   
Selv om det bliver meget svært, så er det ikke umuligt for Thorning at levere et historisk stort comeback og vinde næste valg. Hun er dog afhængig af, at der snart kommer et økonomisk opsving.

"Selv en lille bevægelse ud af krisen vil meget let kunne tolkes som et positivt svar hos vælgerne om, at Thornings reformer har virket. Hvis hun ligefrem kan trække Danmark ud af krisen, så bør vælgerne igen have en smule tiltro til hendes løfter. Også selvom hendes løfter ikke længere er de samme som før sidste valg," siger valgforsker Johannes Andersen, der er professor ved Aalborg Universitet.

Udsigterne til en grundlæggende forbedring af økonomien er dog ikke store. Og sker det ikke, er Thorning tæt på chanceløs i en valgkamp, vurderer valgforskeren.

"Meget tyder på, at krisen strækker sig længere end til næste valg. Og det er en udbredt opfattelse hos vælgerne, at de borgerlige partier er bedre til at løse krisen end de røde," siger Johannes Andersen. 

Læs mere på Altinget | Christiansborg (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00