V-sommergruppemøde 2013
Med Ellen Trane Nørbys kurs mod EU-parlamentet forlader næsten halvdelen af kvinderne i Venstres folketingsgruppe Christiansborg.

Løkkes stærke kvinder takker af

15. oktober 2013 kl. 8:00
FIK DU LÆST: Otte folketingsmedlemmer fra Venstre genopstiller ikke. Alle kvinder og seks af dem tidligere ministre. Derfor risikerer Løkke at mangle kvalificerede kvinder i folketingsgruppen, hvis han skal fordele ministerposter efter næste valg. (Bragt første gang i august)
| Flere

V-formand Lars Løkke Rasmussen risikerer at stå med et kvinde-problem efter næste valg. Hvis han bliver statsminister, har han kun ganske få Venstre-kvinder med erfaring og tyngde at sætte på ministerholdet.

Otte af Venstres folketingsmedlemmer har meldt ud, at de med sikkerhed ikke genopstiller ved næste valg. Alle er kvinder. Det er næsten halvdelen af de 17 kvinder i den nuværende folketingsgruppe.

Voldsomt talentudtræk 
Og det er ikke politiske letvægtere, der takker af. Seks af dem er tidligere ministre og særligt afgangen af tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) og tidligere energi- og klimaminister Lykke Friis (V) er et tab for Løkke og Venstre.

Det vurderer Rulle Grabow Westergaard, der var rådgiver for tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V).

"Det er et voldsomt talentudtræk blandt kvinderne i folketingsgruppen. Men det er en naturlig proces. Og Løkke har vist, at han er dygtig til at spotte talenter uden for gruppen. Det gjorde han eksempelvis med Lykke Friis. Og det vil han også gøre næste gang, han skal sætte et ministerhold, uanset hvor mange kvalificerede kvinder han har i gruppen," siger Rulle Grabow Westergaard.

(Artiklen fortsætter under gennemgangen af de mulige afløsere)

 
Mulige afløsere

Med de nuværende meningsmålinger har Venstre disse nye kvinder, som kan gøre sig håb om at blive valgt til Folketinget.

Mariann Nørgaard er opstillet i Mariager. Den 51-årige Venstre-kvinde har 20 års erfaring fra lokalpolitik og er i dag rådmand for teknik og miljø i Aalborg Kommune. Hun tabte kampen om at blive spidskandidat ved kommunalvalget. Nu satser hun i stedet på Folketinget. Her er hun til gengæld ret sikker på at blive valgt. Selv hvis Venstre ikke går frem i Nordjylland.

Marianne Bredal er opstillet i Holstebro. Hun står lige nu med fine muligheder for at opnå valg til Folketinget, da V står til fremgang i Vestjylland, hvor hun blev førstesuppleant ved sidste valg. Den kun 28-årige Bredal er tidligere byrådsmedlem i Struer og arbejder i dag som medhjælper på forældrenes minkfarme.

Marlene Ambo-Rasmussen er opstillet i Odense Vest-kredsen. Hun er ny folketingskandidat og kun 27 år. Men hvis hun som ventet får massiv støtte til sin kampagne fra VU, har hun gode chancer for at blive valgt, da V står til fremgang på Fyn. Er uddannet erhvervsjurist fra Syddansk Universitet.

Tinne Borch Jacobsen er opstillet i Fredensborg, hvor hun også har været byrådsmedlem i 12 år. Hun er 54 år og er helt ny folketingskandidat. Men hvis Venstre går frem i Nordsjælland, har hun gode muligheder for at blive valgt ind på det yderste mandat. Til daglig er hun kontorchef i Realkreditforeningen.

Hanne Teichert Mortensen er opstillet i Esbjerg Omegn-kredsen. Hun er HR-konsulent hos Maersk Oil i Esbjerg og har en klar profil som lokal erhvervskvinde. Til gengæld har hun ingen erfaring fra lokalpolitik. Hun får svært ved at blive valgt i Sydjylland. Men Venstre har længe stået til at gå to mandater frem her, og så kan hun måske snige sig med på det yderste mandat.

Pernille Solvig Graux er opstillet i Taastrup-kredsen. Den 40-årige salgschef er byrådsmedlem i Fredensborg. Hun blev kun andensuppleant ved sidste folketingsvalg og får svært ved at blive valgt på trods af, at Venstre står til fremgang i Københavns Omegn. Taastrup-kredsen, der også omfatter Albertslund, er ikke ligefrem hjemmebane for Venstre.

Partitoppen er stadig en herreklub
Selvom en del partier efterhånden har fået kvinder som formænd, så er toppolitik fortsat i høj grad "a man's world". Hos Venstre er det særligt udtalt.

"I de fleste partier er der stadig lidt herreklub over den kreds i partitoppen, som træffer beslutningerne. Hos Venstre er der slet ingen kvinder i den øverste ledelse. Dertil kommer, at partiet har et forholdsvist begrænset rekrutteringsgrundlag blandt kvinder," siger Rulle Grabow Westergaard.

Der har eksempelvis aldrig været en kvindelig formand for Venstres Ungdom. Og det vrimler heller ikke med kvinder blandt Venstres folketingskandidater. I landets største valgkreds, Sjællands Storkreds, har Venstre eksempelvis kun én kvinde blandt de 12 opstillede kandidater.

"Når der skal vælges folketingskandidater i en af Venstres kredse uden for de største byer, så kommer der måske 100 interesserede medlemmer. Hvis man, lidt polemisk, forestiller sig, at de 75 af dem er midaldrende landmænd, så giver det et billede af, hvem der oftest bliver valgt. Vi kan jo allesammen bedst forholde os til det, vi kender og genkender. Derfor er der længere mellem de kvindelige kandidater helt ude i yderste led," siger Rulle Grabow Westergaard.

Kun fire ministeremner tilbage i gruppen
Hun vurderer, at Lars Løkke med den store afgang kun har fire potentielle ministeremner tilbage blandt kvinderne i folketingsgruppen: Inger Støjberg, Eva Kjer Hansen, Karen Ellemann og Sophie Løhde.

Hvis Løkke skal danne en ren V-regering efter næste valg, sådan som de politiske kommentatorer forventer, så skal han finde cirka 20 Venstre-ministre.

Selvom kvindekvoter ikke er velansete i Venstre, så vil kun fire kvindelige ministre alligevel tage sig skidt ud i offentligheden. Derfor skal Løkke formentlig rekruttere kvinder udefra. Ellen Trane Nørby vil formentlig blive hevet hjem fra Bruxelles, ligesom Anders Fogh i 2001 hentede Bertel Haarder hjem fra EU-Parlamentet.

Derudover kan eksempelvis Pia Allerslev, der er kultur og fritidsborgmester i København, komme i spil. Eller den tidligere Aarhus-borgmester Louise Gade, som har en stor stjerne i partiet.
 
Gade takkede dog angiveligt nej, da Løkke sidst lavede en større rokade som statsminister i februar 2010. Dengang ville hun hellere fortsætte i sin stilling som vicedirektør for human resources ved Aarhus Universitet.

Kan give ballade i folketingsgruppen
Men Løkke kan få ballade i folketingsgruppen, hvis han henter for mange udefra, advarer den tidligere indenrigsminister 72-årige Britta Schall Holberg (V), der forlod Folketinget i 2011.  

"Man kan sagtens hente dygtige folk udefra til ministerposter. Der er masser at tage af. Men det kan give problemer internt i partiet, hvis man henter en del folk udefra, mens man har en stor folketingsgruppe, som faktisk er valgt til deres embede, men må se langt efter ministerposter," siger Britta Schall Holberg.

Hun mener, at det er tilfældigt, at det netop er mange kvinder, der søger væk fra Venstres folketingsgruppe lige nu. Hun ser i stedet en tendens til, at mange Christiansborg-politikere – både kvinder og mænd – søger mod lokalpolitik ved efterårets kommunalvalg. De søger simpelthen væk, fordi de keder sig, ikke fordi der er for meget herreklub over Christiansborg.

Topstyrede partier gør det kedeligt at være MF'er
"Det er spændende at være minister, men at være menigt folketingsmedlem er der ikke meget ved. Partierne er kolossalt topstyrede i dag. Medmindre man sidder helt i toppen af sit parti, så har man meget mere indflydelse som lokalpolitiker, hvor man nemmere kan se resultaterne af sit arbejde," siger Britta Schall Holberg.

Når Venstre efter valget siger farvel til mindst otte kvindelige MF'ere, vil andelen af kvinder i folketingsgruppen uden tvivl falde en del fra de nuværende 36 procent.

Som det ser ud lige nu, kan Venstre ved næste folketingsvalg højest håbe på at få 4-5 nye kvinder valgt ind for de otte, som forlader gruppen.

De få V-kvinder på tinge skyldes ikke, at de kvindelige vælgere fravælger Venstre. Faktisk får Venstre lige så mange stemmer fra kvinder som fra mænd, viser valgforsker Søren Risbjerg Thomsens opgørelser af Gallup-tal fra de seneste år og det sidste folketingsvalg.

V: Vi er opmærksom på at få nye kvinder ind
Venstres næstformand Kristian Jensen afviser, at der mangler kvinder i den øverste ledelse. Og han påpeger, at det mange forskellige grunde til, at de otte V-kvinder stopper i Folketinget.

"Med Ellen Trane Nørby som politisk ordfører og Inger Støjberg som næstformand i Folketingsgruppen er vi ikke i bekneb med kvinder i ledelsen. Men vi er opmærksomme på, at få nye kvinder ind i Folketingsgruppen," siger Kristian Jensen.

"Jeg synes, at der er mange både nye og rutinerede kræfter, som er klar til at tage over. Mariann Nørgaard, som er rådmand i Aalborg, er en af de erfarne, og så har vi eksempelvis fået en ny kandidat i Odense, Marlene Ambo-Rasmussen, som bliver meget spændende at følge," siger Kristian Jensen. 

Han understreger, at partiet ikke fra centralt hold blander blander sig i opstillingen af kandidater. 

"Det er en lokal beslutning, og det respekterer vi fuldt ud. Så må man lokalt vurdere, hvilken kandidattype der har størst chance for at opnå valg. Der er dog ingen tvivl om, at det samlet styrker partiet, hvis man har en bred og varieret liste. Men det vigtigste er, at vi får den bedste kandidat og ikke et kønsperspektiv," siger Kristian Jensen. 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK