SF's lyspunkt i Lejre

FIK DU LÆST: Mens SF lider i meningsmålingerne, bragede partiets næstformand Mette Touborg frem ved kommunalvalget. Hun vægter det brede samarbejde højere end egne mærkesager, og så ser hun SF som et naturligt regeringsparti, der skal kunne gå i regering med alle partier.
Mette Touborg vandt en overvældende sejr ved kommunalvalget, der sikrede hende endnu en periode som borgmester i Lejre Kommune.
Mette Touborg vandt en overvældende sejr ved kommunalvalget, der sikrede hende endnu en periode som borgmester i Lejre Kommune.Foto: Facebook
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen
Der er lidt Morten Korch over det i Lyndby ved Lejre, hvor Mette Touborg bor.

Her tager hun imod Altinget.dks udsendte i den lille landsbys gamle telefoncentral. Hjemmet er hendes andet i Lyndby. Det første lå ved gadekæret, lidt længere nede ad vejen.

De idylliske omgivelser et stenkast fra Roskilde Fjord er ikke tilfældige. Mette Touborg er vokset op som sjette generation på familiens gård ved Lemvig tæt på Vesterhavet. Familien var politisk aktiv: Hendes oldefar var med til at stifte Det Radikale Venstre, mens hendes forældre har været folkevalgte for SF. Og så var hendes fars faster, ifølge Touborg, en af de første kvindelige kommunister herhjemme.

Når Touborg fortæller om sin opvækst, er det særligt hendes bedstemor, som også boede på familiens gård, der bliver fremhævet. Ikke mindst hendes sociale indignation:

"Min bedstemor havde altid en ledig seng på loftet til de folk, der manglede tag over hovedet. Hendes omsorg for andre gjorde stort indtryk, og hun har nok præget mig enormt meget," siger Mette Touborg, der har opkaldt sin datter efter bedstemoderen.

Jeg har ofte hørt Margrethe Vestager sige, at det hjælper ikke at flytte regler med pincet, hvis man fylder nye på med en skovl. Jeg synes bare ikke rigtig, at det er blevet meget bedre. Jeg har ikke opdaget, at der er kommet mere tillid, end der var tidligere.

Mette Touborg (SF)
Borgmester i Lejre

Efter et studieliv i storbyen København længtes Mette Touborg igen efter vandet og "det nære" fra barndommen på landet. Samtidig ville hun alligevel ikke for langt væk fra storbyen. Svaret blev fundet i den kommune, som hun nu for anden gang har overbevist vælgerne om, at hun skal stå i spidsen for.

Første gang var det overraskende. Få havde hørt om Mette Touborg, inden hun blev borgmester i Lejre efter valget i 2009. Anden gang var det lidt af en bedrift:

På trods af at have stået i spidsen for skolelukninger, upopulære kæmpe-vindmøller og et SF, der siden seneste valg var blevet halveret på landsplan, leverede Touborg og SF i Lejre en massiv fremgang for partiet.

Formandssnakken ruller
Mere end hver fjerde i kommunen stemte personligt på Touborg. Stort set lige så mange, som satte kryds ved partiet Venstre - der ved valget var det eneste parti, som nærmede sig SF's størrelse.

Touborgs resultat er ikke gået ubemærket hen. På de indre linjer i SF er begejstringen over Lejre-borgmesterens succes hos nogle så stor, at man ikke vil nævne hende som et oplagt bud på en kommende formand. Det værste, man kan gøre ved en person, man virkelig ønsker som formand for SF, er at sige det højt, lyder ræsonnementet.

De, som kender Touborg godt som politiker, fortæller, at hun er utrolig dygtig til at skabe alliancer, er grundig og inkluderende i sin ledelsesstil, men samtidig ikke gider spilde tiden.

De fortæller dog også, at det kan være svært at få øje på egentlige politiske visioner. En højtstående kilde i folketingsgruppen kalder hende "meget rød, men også grøn". I medierne er hun også både blevet sat i bås som en del af SF's grønne og røde fløj.

Kompromiskandidaten
Da hun blev partiets næstformand sammen med Mattias Tesfaye efter et højdramatisk krise-landsmøde i april 2012, blev hun kaldt "kompromiskandidaten".

"Det blev jeg enormt provokeret af. Men jeg tror, beskrivelsen er helt rigtig. Jeg tror også godt, at jeg vidste dengang, at det var sådan," siger Mette Touborg i dag om prædikatet.

Kan du genkende billedet af, at du er uden nogen politisk mærkesag?

"Jeg har selvfølgelig haft nogle mærkesager, når jeg går til valg. Men det er rigtigt, at jeg ikke har én særlig mærkesag. Jeg er ikke typen, som hiver alt, jeg mener, ud fra et principprogram eller en politisk teori. Jeg er mere pragmatisk og lyttende, og så går jeg efter min mavefornemmelse. Så jeg er bestemt ikke fastlåst i mine holdninger," siger Mette Touborg.

Hun bliver næstformand i foråret 2012 på et tidspunkt, hvor partiets fløje stod helt fastlåst over for hinanden. Partiet havde i et halvt år for første gang været regeringsparti, men for SF var det mest af alt en offentlig lidelseshistorie. De indre spændinger var så voldsomme, at der var reel risiko for sprængning.

SF er for alle - også piloter
Daværende skatteminister Thor Möger Pedersen blev symbolet på SF-ledelsens jernnæve, der krævede loyalitet over for Socialdemokraterne, og som ville gøre SF til partiet for den hårdtarbejdende dansker. Og ikke for piloten eller advokaten. Den vision for SF deler Mette Touborg ikke.

"Jeg var selv frustreret over, at mit parti skulle reduceres til at være for nogle bestemte. Det mener jeg ikke, at det er. For mig er SF for dem, der deler vores værdier og holdninger, og som synes, at de dagsordener, vi sætter, er de vigtigste," siger hun.

Mette Touborg lægger heller ikke fingre imellem, når hun kritiserer, at ledelsen på Christiansborg i alt for høj grad glemte baglandet i sin iver efter forandring.

"Det gik galt, fordi det blev et selvkørende projekt i toppen af SF. Når man kom lidt ud i landet, så var resten af partiet hægtet af. Jeg vil ikke afvise, at projektet i sig selv var det helt rigtige og tæt på at lykkes, men undervejs fik man ikke dem med, der udgør hele partiet. Man glemte medlemmerne, kommunalpolitikerne og de aktive," siger hun.

Begræder ikke Möger-fløjens afgang
Få måneder efter krise-landsmødet blev Annette Vilhelmsen valgt som ny formand for SF på et budskab om at lytte mere til baglandet.

Valget af Vilhelmsen blev for meget for de unge på "Möger-fløjen", som valgte at melde sig ud én efter én. Det var prominente navne som Mattias Tesfaye, Jesper Petersen, Emilie Turunen, Nanna Westerby og Thor Möger Pedersen, som alle i dag er blevet socialdemokrater.

Deres exit giver Touborg ikke meget for.

"Jeg synes, at loyaliteten viste sig at være begrænset, og at det vidner om en ungdomskultur, hvor man har travlt med at realisere sig selv. Jeg synes i virkeligheden, at de gav op frem for at kæmpe for de visioner, de havde," siger Mette Touborg.

Var det ærgerligt, at de forlod partiet?

"De er dygtige, arbejdsomme og har visioner. Men jeg er så meget leder, at jeg ikke er ærgerlig over, når folk gerne vil videre. Så må de jo tage af sted. Jeg undrer mig bare over, at de ikke var mere vedholdende," siger Mette Touborg.

Vilhelmsen har brug for ro
Formandsvalget er af kommentatorer gentagne gange blevet beskrevet som et fravalg af Thor Mögers doktrin frem for et reelt tilvalg af Annette Vilhelmsen. Den udlægning kalder Mette Touborg helt urimelig.

"Jeg synes ikke, at det er fair, når Annette får massiv opbakning fra 60 procent af medlemmerne, at der så straks er nogen, der vil ud at pille det fra hinanden ved at sige, at medlemmerne nok ikke rigtigt har ment det. Selvfølgelig har de ment det," siger Mette Touborg.

Nu sidder SF'erne så med hende: Annette Vilhelmsen. Succeshistorierne har ikke just stået i kø, siden hun blev formand. De kommer heller ikke bare med ét, vurderer Touborg, som mener, Vilhelmsen på intet tidspunkt har fået en fair chance. Og slet ikke af medierne.

"Jeg ønsker, at Annette snart får lov til at være formand, uden at der er nogen, der skal udfordre, om der snart skal ske noget nyt, eller om vi snart skal ud af regeringen. Der er brug for ro og stabilitet om partiet, og at vi er i regering," siger Mette Touborg.

Regeringssamarbejde med alle
Netop på spørgsmålet, om SF skal være en del af regeringen, er Touborg meget håndfast: Det er rigtigt, at SF er med, og partiet skal også i fremtiden til enhver tid gå efter magten.

"Det skal være en naturlig rolle for SF altid at gå efter at komme i regering. Jeg mener ikke, at der findes nogen bedre mulighed for indflydelse end at sidde i regering. Man kan nok godt forestille sig en situation, hvor vi får mere indflydelse ved at være støtteparti, men jeg ser helst, at vi sidder, hvor beslutningerne bliver truffet," siger Mette Touborg.

På sigt er hun heller ikke afvisende over for, at SF finder andre partier at gå i regering med end den nuværende konstellation med Socialdemokraterne og Radikale.

"Jeg synes, at der er forskellige kombinationer, hvor SF på sigt sagtens kan indgå. For mig er det ikke så interessant at tale forskelle mellem partierne hele tiden, for mig handler det om politiske resultater og indhold," siger Mette Touborg.

Gælder det også Dansk Folkeparti?

"Vi har jo faktisk nogle klare sammenfald med DF, men vi har også modsætninger. Vi er ret uenige om flygtninge og indvandring, og det er vi også på miljøområdet," siger Mette Touborg og udelukker dermed ingen partier.

Bredt samarbejde er afgørende
Det brede samarbejde har hun selv praktiseret i Lejre, hvor hun fra den borgerlige fløj høster stor ros for, hvad der beskrives som "et fortrinligt samarbejde". Touborg har fået de borgerlige partier til at stå bag, at kommunen er blevet "økologisk" og arbejder for en ny nationalpark. Men Touborg har også givet sig og været med til at lukke mindre folkeskoler, selvom hun i 2009 gik til valg på at bevare de små skoler.

"Løftebruddet" gav hende "store tæsk", fortæller Touborg. Skolelukningerne har optaget borgerne i kommunen meget og gav blandt andet anledning til fakkeltog ved rådhuset.

Argumenterne om bedre økonomi og elevtal kunne SF-borgmesteren dog ikke ignorere, som dermed endte med at være med til at lukke tre små skoler. Beslutningen blev taget med et bredt flertal i byrådet. Noget, som Touborg fortæller er omdrejningspunktet for hendes arbejde.

"Det er ikke sådan, at jeg bare lægger mig og siger, at så længe alle er enige, er jeg glad. Men jeg mener, at det brede samarbejde er afgørende, fordi det forpligter de andre partier til at tage del i ansvaret," siger Mette Touborg.

Hvor bliver tilliden af, Vestager?
Derfor er hun også meget kritisk over for alle de regler, der bliver udskrevet fra Christiansborg, og som begrænser kommunernes muligheder for at tage ansvar. Som om de lokale politikere ikke er interesseret i at tage ansvaret på sig eller ikke ved, hvilke løsninger der er bedst lokalt. Den decentrale og lokale forankring er meget vigtig for SF-borgmesteren, der mener, at den for ofte bliver kvalt af manglende tillid fra Folketinget.

"Jeg har ofte hørt Margrethe Vestager sige, at det hjælper ikke at flytte regler med pincet, hvis man fylder nye på med en skovl. Jeg synes bare ikke rigtig, at det er blevet meget bedre. Jeg har ikke opdaget, at der er kommet mere tillid, end der var tidligere," siger Mette Touborg.

Netop tillid til kommunerne var på spil under dette års finanslovsforhandlinger, da Enhedslisten stod stejlt på, at ældre skulle have retskrav på to bade om ugen. Det er nemlig udtryk for manglende tillid til, at kommunerne kan løse opgaven, mener Touborg, der derfor roser regeringen for at sige nej til kravet.

"Jeg går ind for kommunalt selvstyre, og det gør jeg også omkring bad til de ældre. Når man vil ud og detailstyre på den måde, så er det udtryk for lav tillid til de medarbejdere, der er ude i hjemmet hos den ældre," siger Mette Touborg.

Så meget politiker er jeg trods alt
Til trods for diverse spådomme om en kommende formandspost, så holder Mette Touborg indtil videre fast i, at hun er borgmester i Lejre. At hun ikke har tænkt sig at løbe fra det ansvar, såfremt formandsposten i SF bliver en mulighed. Det handler også om respekten for den nuværende formand.

"Jeg synes, at timingen i den diskussion er fuldstændig skæv. Vi har for godt et år siden haft et formandsvalg, hvor Annette blev formand for SF," siger Mette Touborg.

Hun fortæller, at hun tidligere har leget med tanken om at stille op til Folketinget, og hun afviser ikke, at formandsposten en dag kan blive en mulighed.

"Jeg kommer ikke til at give et ultimativt ja eller nej-svar på, om man helt skal afskrive mig som formand i fremtiden. Så meget politiker er jeg trods alt," siger Mette Touborg, som bakker op om Annette Vilhelmsens formandskab.

Denne artikel har tidligere været bragt i december-udgaven af det digitale magasin Altinget | Politik. Læs magasinet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Touborg

Sygehusdirektør, Holbæk Sygehus, i bestyrelsen for Roskilde Festival-gruppen, Hans Knudsens Instituttet, fhv. borgmester (SF), Lejre
sygeplejerske (Frederiksborg Amts Sygeplejeskole 2000)

0:000:00