DF skovler vælgere ind fra Løkke og Thorning

VÆLGERVANDRINGER: Dansk Folkepartis store fremgang siden valget bygger især på erobringen af i alt 120.000 vælgere fra landets to største partier, V og S. Det viser ny Risbjerg-analyse.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Dansk Folkeparti har erobret 120.000 vælgere fra Venstre og Socialdemokratiet siden valget i 2011. Dermed har DF hentet to tredjedele af deres nye vælgere fra V og S.

Det viser en ny analyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget.dk på baggrund af mere end 100.000 Gallup-interviews siden folketingsvalget i 2011 og frem til udgangen af 2013.

DF har siden valget haft en fremgang svarende til lidt over 9 mandater, heraf er de 6 mandater erobret fra V og S. Flest vælgere har DF hentet fra V, som har afgivet 62.000 vælgere til DF (3,1 mandater), mens S har blødt 58.000 vælgere (2,9 mandater) til DF.

Fravalg af Thorning og Løkke
Størstedelen af DF's strandhugst af vælgere fra V skete i efteråret 2013, hvor V-formand Lars Løkke Rasmussen fik kritik for at flyve på førsteklasse for penge, der var afsat til u-landsbistand.

Fakta
De største vælgervandringer siden 2011-valget
Antal vælgere (netto-vandringer), som har flyttet sig fra et parti til et andet parti.

1: Fra SF til EL 64.000
2: Fra V til DF 62.000
3: Fra S til DF 58.000
4: Fra sofaen til DF 42.000
5: Fra S til EL 38.000
6: Fra SF til S 36.000

Mandaterne i analysen er her omregnet til antal vælgere. I runde tal skal der 20.000 stemmer til at udløse et mandat i Folketinget.

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget.dk af Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Analysen er baseret på over 100.000 Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og frem til udgangen af 2013. Cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget.dk som kilde.

Ifølge Søren Risbjerg Thomsen skyldes DF's fremgang ikke kun et tilvalg af partiet og dets leder, men i høj grad et fravalg af de to store partiers ledere, Lars Løkke og Helle Thorning-Schmidt.

"Det er en slags Lars Løkke-effekt, fordi blå blok har fået det samme problem som rød blok med en politisk leder, der mangler folkelig opbakning. Der har Dansk Folkeparti en formand, som har fået stor ros for sine lederevner," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk

"Mange vælgere flytter deres stemme på grund af personspørgsmål. Derfor er det måske mere et spørgsmål om, hvilken leder vælgerne foretrækker, end om at de nødvendigvis støtter Dansk Folkepartis politik. Men samtidig er Dansk Folkeparti dog også ved at blive en realpolitisk trussel mod Socialdemokratiet i velfærdspolitikken," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Lars Løkkes rejsesag tog fart i begyndelsen af oktober, og derfor kan effekten af sagen aflæses direkte i vælgervandringerne fra fjerde kvartal 2013. Her gik V markant tilbage med næsten fem mandater, så V nu er tilbage på et niveau omkring valgresultatet i 2011.


Læs hele analysen på Altinget | Christiansborg her (Kræver abonnement). 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00