Blekingegade-kommissionen frifinder PET

KORT NYT: Hverken PET, Justitsministeriet eller andre centrale myndigheder har modvirket det almindelige politis efterforskning af Blekingegadebanden, konkluderer kommission i ny rapport.
Anne Justesen
Fakta
Blekingegade-kommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for, om Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre relevante centrale myndigheder modvirkede det almindelige politis og anklagemyndighedens opklaring og strafforfølgning af de strafbare forhold, som blandt andet i den offentlige debat er blevet forbundet med den gruppe af personer, der blev kendt som Blekingegadebanden.

Kilde: Blekingegadekommissionen.dk

Hverken Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre centrale myndigheder kan kritiseres i forbindelse med efterforskningen af Blekingegadebanden.

Det er konklusionen i den længe ventede rapport fra Blekingegade-kommissionen, som i september 2010 blev nedsat af et enigt Folketinget.

Opgaven var at undersøge, om Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre centrale myndigheder havde modvirket det almindelige politis og anklagemyndighedens arbejde og opklaring i forbindelse med Blekingegadebanden. 

PET videregav væsentlige oplysninger
Kommissionen konkluderer i sin rapport, at PET i ingen tilfælde modvirkede det almindelige politis og anklagemyndighedens opklaring og strafforfølgning.

Derimod konkluderer kommissionen, at PET videregav oplysninger af væsentlig betydning for efterforskningen til det almindelige politi.

Kommissionen har desuden fundet, at hverken Rigsadvokaten eller Statsadvokaten for København modvirkede strafforfølgningen af Blekingegadebandens medlemmer.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) mener, at rapporten nu sætter punktum i sagen:

"Man skal huske på, at Blekingegadebanden stod bag meget alvorlig kriminalitet, og at der derfor er tale om en usædvanlig sag, som helt naturligt gennem årene har været genstand for stor offentlig interesse. Og jeg tror, det betyder meget for mange mennesker at få sat punktum i sagen. Med beretningen, der bygger på en meget grundig gennemgang af det samlede sagsforløb, har vi nu fået svar på de væsentlige spørgsmål, som har været rejst i den offentlige debat," siger ministeren i en pressemeddelelse. 


Rapporten møder kritik
Det er dog ikke alle, som er tilfredse med konklusionerne i rapporten. 

Jørn Moos, tidligere kriminalinspektør ved Lyngby Politi, som var med til at efterforske Blekingegadebanden, mener ikke, at sagen er lukket med undersøgelseskommissionens rapport.

"Rapporten ligner en bekvem løsning. Jeg mener ikke, man har været kritisk over for vidneudsagn fra centrale kilder i Justitsministeriet og PET. Det lugter af, at nogen hos myndighederne holder hånden over hinanden," siger Jørn Moos til Berlingske

Heller ikke forfatter Peter Øvig Knudsen, der har skrevet bøgerne om Blekingegadebanden, mener, at rapporten sætter punktum for historien:

"Man kan læse af konklusionen, at der er ting, som kommissionen ikke kan finde frem til: Materiale, der er blevet makuleret. Folk, der ikke kan huske noget. Og så er der en betjent, der blev dræbt i en uopklaret forbrydelse. Så den vil leve mange år endnu, tror jeg," siger han til Berlingske. 

Hele kommissionens rapport kan findes her.

Dokumentation

Blekingegade-kommissionen

1. Den såkaldte PET-kommission, der undersøgte en lang række aspekter vedrørende PET’s aktiviteter frem til slutningen af 1980’erne, herunder også visse forhold i tilknytning til sagen om Blekingegadebanden, afgav sin beretning i juni 2009.

I forlængelse heraf besluttede et enigt Folketinget at gennemføre en selvstændig undersøgelse af Blekingegade-sagen med henblik på at få belyst de relevante dele af sagen, som PET-kommissionen ikke havde undersøgt.

Blekingegade-kommissionen blev nedsat den 15. september 2010 og fik til opgave at undersøge og redegøre for, om Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre relevante centrale myndigheder modvirkede det almindelige politis og anklagemyndighedens opklaring og strafforfølgning af de strafbare forhold, som bl.a. i den offentlige debat er blevet forbundet med den gruppe af personer, der blev kendt som Blekingegadebanden.

Kommissionen skulle som led i sin undersøgelse bl.a. undersøge og redegøre for, i hvilket omfang PET havde oplysninger, der gav grundlag for konkret mistanke om, at medlemmer af Blekingegadebanden stod bag de omhandlede strafbare forhold.

Kommissionens undersøgelse skulle bl.a. omfatte de oplysninger og påstande vedrørende centrale myndigheders rolle, som er fremlagt i bøgerne ”Blekingegadebanden” af Peter Øvig Knudsen samt ”Politiets hemmeligheder – Jørn Moos genåbner Blekingegade-sagen” af Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen.

2. Det følger af bestemmelsen i § 56 i Folketingets forretningsorden, at kommissionens beretning nu skal behandles af Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.

Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Peter Øvig Knudsen

Forfatter
journalist (DJH 1987)

0:000:00