Danskerne kræver stram kurs mod sprøjtemidler

FIK DU LÆST: Tre ud af fire danskere vil som minimum have politikerne til at begrænse brugen af sprøjtemidler i private haver. Miljøministeren glæder sig over målingen. DN kræver totalforbud, mens parcelhusejerne maner til besindighed. (Bragt første gang i maj)

DN vil have et forbud mod brug af sprøjtemidler i private haver.
DN vil have et forbud mod brug af sprøjtemidler i private haver.
Hjalte T. H. Kragesteen

76 procent.

Så mange danskere kræver, at politikerne som minimum begrænser brugen af sprøjtemidler i private haver. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Her svarer 31 procent, at privat brug af sprøjtemidler helt bør forbydes, mens 45 procent svarer, at politikerne bør begrænse brugen af sprøjtemidler. Dermed mener godt tre ud af fire danskere, at der bør være en stram kurs over for sprøjtemidler i private haver. Kun 18 procent mener, at politikerne helt bør blande sig uden om.

Målingen kommer samtidig med, at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) netop har forbudt seks sprøjtemidler, som er beregnet til brug på græsplaner. Dermed har hun forbudt 15 ud af 23 plænerens-produkter siden marts. Derudover er der nye regler på vej, som sikrer, at de koncentrerede sprøjtemidler ikke længere skal være hyldevarer i butikkerne, men i stedet skal om bag disken. Formålet er at flytte forbruget, så danskerne i højere grad anvender de fortyndede produkter.

Det er meget nemt at bo i en lejlighed og mene, at man skal forbyde alle sprøjtegifte. Hvis du spørger parcelhusejerne, så vil de helt klart sige, at hvis folk ellers opfører sig fornuftigt, så er det helt fint.

Allan Malskær
Formand, Parcelhusejernes Landsforening

Miljøministeren ser målingen som en opbakning til den linje, som regeringen fører.

"Sprøjtemidler må ikke kunne skade hverken vores helbred eller grundvand. Og jeg er helt enig i, at vi skal minimere brugen af dem. Så derfor kan jeg kun være tilfreds med, men ikke overrasket over, at et flertal af danskerne, ifølge Altinget.dks måling, mener det samme," skriver Kirsten Brosbøl i en mail til Altinget.dk

(Artiklen fortsætter under figuren)

Kilde: Måling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk (læs mere i bunden).

Hun understreger, at hun helst ser, at haveejerne holder sig til lugejernet, men at der er grænser for, hvor langt man bør gå politisk for at nå det mål.

"Vi kan ikke forbyde alle sprøjtemidler til private. For er produkterne godkendte og bliver brugt korrekt, så udgør de ikke en risiko. Så det handler om at sikre, at haveejerne får information, så de bruger dem rigtigt," skriver Kirsten Brosbøl.

DN vil have totalt forbud
Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over, at der i befolkningen er et klart ønske om at begrænse brugen af sprøjtemidler. Foreningen hæfter sig ved, at godt 30 procent vil have et forbud. Det er nemlig det helt rigtige, lyder det fra præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

"Det er helt unødigt at bruge sprøjtegift i sin have. Så hvis man vil eje en have, så skal det være fordi, man synes, det er en fornøjelse. Det skal ikke være en kamp mod naturen," siger hun.

På trods af at miljøministeren har grebet ind overfor en række produkter - og desuden arbejder for at begrænse brugen af de mest skadelige produkter, så er kursen, ifølge DN, ikke hård nok.

"Selvom man forbyder en række produkter, så batter det bare ikke rigtigt. Det betyder først for alvor noget, når man sikrer, at folk holder helt op med at sprøjte," siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Husejere: Det skal ikke blive hysterisk
Allan Malskær, der er formand for Parcelhusejernes Landsforening, er dog i den helt modsatte grøft. Han mener, at det vil være alt for langt et skridt, hvis man laver et totalt forbud mod sprøjtemidler. Han advarer mod at lade følelserne styre debatten.

"Jeg synes, at man er nødt til at tage en dyb indånding, når man diskuterer det her. For det handler jo om, at man bruger nogle forholdsvis milde gifte. Derfor er det hysterisk, hvis man forbyder alt," siger Allan Malskær.

Han mener, at det for nogle husejere er nødvendigt at kunne sprøjte, hvis de vil eje den have, som de har drømt om. På den måde handler det også om livskvalitet, lyder det. Han mener derudover ikke, at forbud vil få danskerne til at stoppe med at bruge sprøjtemidler.

"Hvis man igen, igen mener, at Danmark nu skal være foregangsland, hvor man slet ikke må noget. Så sker der bare dét, at folk stemmer med fødder. Så henter de det i Tyskland, Sverige eller køber det på nettet," siger Allan Malskær.

Det er desuden hans vurdering, at der blandt danske parcelhusejere ikke er samme andel, der taler for et forbud, som den generelle tendens.

"Det er meget nemt at bo i en lejlighed og mene, at man skal forbyde alle sprøjtegifte. Hvis du spørger parcelhusejerne, så vil de helt klart sige, at hvis folk ellers opfører sig fornuftigt, så er det helt fint," siger Allan Malskær.

Dokumentation

Målingen om sprøjtegifte i private haver er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk. Svarene er indsamlet i perioden 14. maj til 20. maj. 1197 personer har svaret på nettet til målingen. Data er vægtede efter Altinget.dks seneste gennemsnit, så de er politisk og aldersmæssigt repræsentative.

Sådan har vi spurgt:
Hvilket af følgende udsagn om sprøjtemidler til privat havebrug er du mest enig i? 

"Politikerne skal helt forbyde brugen af sprøjtemidler i private haver."

"Politikerne skal arbejde på at begrænse brugen af sprøjtemidler i private haver."

"Politikerne skal helt blande sig uden om brug af sprøjtemidler i private haver."

"Ved ikke."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Malskær

Landsformand, Parcelhusejernes Landsforening (PL)
cand.polit. (Københavns Uni. 1979)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00