Nyt job til Danmarks EU-klæbehjerne

JOBSKIFTE: Danmarks EU-ambassadør, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, er torsdag aften blevet udpeget til stillingen som generalsekretær i EU's Ministerråd. Dermed vinker den danske centraladministration farvel til en af sine største EU-kapaciteter.

Den danske EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen skriver under på en EU-aftale på Danmarks vegne. Det er det slut med nu, når han skifter job og bliver den nye generalsekretær i Ministerrådet.
Den danske EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen skriver under på en EU-aftale på Danmarks vegne. Det er det slut med nu, når han skifter job og bliver den nye generalsekretær i Ministerrådet.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Han har været en uvurderlig vejviser i EU-systemet for danske ministre på stribe. Nu bliver han en af Unionens højest placerede embedsmænd.

Danmarks EU-ambassadør, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, fik torsdag aften EU’s stats- og regeringschefers velsignelse til jobbet som den næste generalsekretær for Ministerrådet.

Det betyder ansvaret for, at alt forløber gnidningsfrit i den laksefarvede marmorkolos i hjertet af Bruxelles, hvor EU-landenes embedsmænd, ministre og stats- og regeringschefer mødes i deres forskellige konstellationer for at lægge linjen på vegne af EU’s 28 medlemslande.

Et stærkt EU-kort forsvinder
Dermed vinker den danske centraladministration farvel til en af sine absolut største EU-kapaciteter, der, ud over et tre år langt smut til Beijing som Danmarks ambassadør i Kina, har beskæftiget sig nærmest uafbrudt med EU-politik, siden han kom til Udenrigsministeriet i 1992.

Da han forlod Bruxelles i 2007 for at drage til Beijing, var det som om den danske EU-repræsentation havde fået ”slettet harddisken”, lød det fra hans kolleger på de danske ministeriers forpost i Bruxelles.

Allerede længe inden da fik Jeppe Tranholm-Mikkelsen tilnavnet EU-leksikonet, da han blev udlånt til Statsministeriet for at bistå Anders Fogh Rasmussen (V) under det danske EU-formandskab i 2002 på grund af en nærmest unaturlig evne til at huske paragrafferne i den finere EU-lovgivning.

Det er dog langt fra kun klæbehjernen, som vækker respekt. Han roses også for sin politiske tæft og analytiske kunnen samt evnen til at tænke kompromiser frem, som giver alle følelsen af at have vundet.

Siden han kom tilbage til Bruxelles i 2010 i rollen som EU-ambassadør, har han vundet stor respekt, tillid og anseelse hos sine EU-kolleger. Det skyldes ikke mindst det, der vurderes at være en ekstremt kompetent varetagelse af det danske EU-formandskab i 2012 midt under EU’s galoperende økonomiske krise. Den tillid veksler han nu til et af EU-bureaukratiets absolutte topjob.  

Missionærsønnen
Jeppe Tranholm-Mikkelsen er født i 1962 i det, der dengang hed Sydyemen, hvor hans far var præst, og hans mor var lærer. Familien vendte senere tilbage til Aså i Nordjylland, men bevarede det internationale udsyn.

Efter endte studier i Statskundskab ved Aarhus Universitet og London School of Economics stod valget mellem at forfølge en akademisk karriere eller at træde ind i den danske udenrigstjeneste.

På trods af at Tranholm allerede da kunne skrive en videnskabelig artikel om neo-funktionalismens betydning for forståelsen af EU-samarbejdet på CV’et, blev det Udenrigsministeriet, der vandt den kamp. Her har han gjort en bemærkelsesværdig karriere, hvilket også giver sig udtryk i, at den 52-årige diplomat egentlig var på vej til jobbet som Danmarks næste ambassadør i Washington efter sommeren.

De planer må nu laves om.

Mange rygklap
Siden rygterne om det forestående jobskifte begyndte at florere, har det ikke skortet på roser fra dem, som kender ham i professionelt øjemed. På Twitter kalder prorektor ved Københavns Universitet og tidligere V-minister, Lykke Friis, ham for ”en fantastisk kapacitet”, mens medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose (S) beskriver udnævnelsen som”en gevinst for Danmark og Rådet”.

Den danske EU-ambassadør overtager jobbet efter Rådets siddende generalsekretær, Uwe Corsepius, der stopper ved udgangen af juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Departementschef, Udenrigsministeriet, fhv. generalsekretær, EU's ministerråd
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1992), msc i internationale relationer (London 1990)









0:000:00