Husker du: 100 begivenheder i valgperioden

KAPITEL 2: Vilhelmsen overtager styringen af SF med hård hånd, landets folkeskolelærere demonstrerer over hele landet, og Henrik Sass Larsen gør politisk comeback i regeringen. Se 25 nedslag i Thorning-regeringens andet år her. 

Anne JustesenChristian Juhl Mølgaard

Tre regerings-rokader, lukkede folkeskoler over hele landet, ny SF-formand og et frustreret støtteparti var nogle af de begivenheder, som prægede S-R-SF-regeringens andet år. 

Vi har samlet 100 begivenheder fra de seneste fire år i dansk politik. Se her nedslag nr 26-50 fra Thorning-regeringens andet år.

26. Vilhelmsen vinder over Krag
13. oktober: SF's erhvervsordfører Annette Vilhelmsen bliver med 4.793 stemmer uventet partiets nye formand i et kampvalg med partitoppens kandidat, sundhedsminister Astrid Krag, der får 2.472 stemmer.  
 Annette Vilhelmsen bliver ny SF-formand foran Astrid Krag. 

27. Farvel til Sohn og Möger

Holger K. Nielsen16. oktober: Ved Thornings første regeringsrokade bliver den nyvalgte SF-formand Annette Vilhelmsen erhvervs- og vækstminister efter Ole Sohn, som må forlade regeringen. Ligeledes må Thor Möger Pedersen forlade sit ministerium, da Vilhelmsen har valgt, at Holger K. Nielsen skal have Mögers stol i Skatteministeriet.

28. Akutpakke 2 med EL og DF
24. oktober: Regeringen indgår aftale med Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om den såkaldte "Akutpakke 2", der har som mål at reservere 12.500 jobs i den offentlige og private sektor til dagpengemodtagere, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet ved udgangen af 2012 som konsekvens af dagpengereformen. Aftalen vedtages sammen med Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

29. Enhedslisten går i frustration
11. november: Regeringen lander en finanslov for 2013 med Enhedslisten. Aftalen består af en række delaftaler, blandt andet afskaffelse af fedt- og sukkerafgiften, indsats mod økonomisk kriminalitet og en aftale om indsats over for udsatte grupper. Desuden får dagpengemodtagere, som opbruger dagpengeretten i første halvår af 2013, ret til at påbegynde en uddannelse (Akutpakke 3). Enhedslisten må strække sig langt for at undgå en blå finanslov, og partiets forhandlere vælger i frustration at gå fra det efterfølgende pressemøde i Finansministeriet og i stedet holde deres eget.

Enhedslisten holder sig eget pressemøde efter finanslovsaftalen med regeringen i 2012.

30. Regeringen opgiver at forbyde købesex
21. november: På baggrund af anbefalinger fra Straffelovrådet vælger regeringen at droppe forbuddet mod købesex. Det vækker undren og harme i de tre regeringspartiers folketingsgrupper.

31. Forsvaret skal spare milliarder  
30. november: Regeringen indgår en aftale om forsvaret med alle folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten. Dansk Folkeparti truede frem til det sidste med at forlade forhandlingerne og dermed blokere for dele af skatteaftalen frem til 2015. Med aftalen sparer man 2,7 milliarder på forsvarets budget. 

32. Elbæk fældes af AFUK - Jelved ny minister
5. december: Uffe Elbæk (R) beslutter sig for at træde tilbage som kulturminister. Det sker efter beskyldninger om nepotisme i forbindelse med fem arrangementer på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK). Elbæk har tidligere siddet bestyrelsen og hans mand nu er ansat hos AFUK. Partifællen Marianne Jelved bliver dagen efter ved Thornings anden regeringsrokade udpeget som ny kulturminister. Statsrevisorerne frikender senere Elbæk i sagen.

Uffe Elbæk overdrager Kulturministeriet til Marianne Jelved.  

33. Reform af førtidspension og fleksjob
19. december: Regeringen vedtager sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance en reform af førtidspension og fleksjob. Udgangspunktet er, at unge under 40 år ikke skal have førtidspension. De skal i stedet have "en helhedsorienteret og tværfaglig indsats".

- 2013 -

34. Banke trækker sig som borgmester
Thomas Banke10. januar: Thomas Banke (V) meddeler, at han trækker sig som borgmester i Fredericia, efter at han er blevet anklaget for overforbrug af medicin, rod i bilag og navnefusk i forbindelse med en urinprøve. 

35. Unge SF'ere springer til S

Mattias Tesfaye 27. januar. Tidligere næstformand i SF, Mattias Tesfaye, melder sig ud af SF og bliver i stedet Socialdemokrat. Han er blot den første af en række unge SF'ere, der i utilfredshed med Vilhelmsens linje foretager den vandring. 20. marts smider således også Jesper Petersen, Emilie Turunen og Nanna Westerby håndklædet i ringen og melder sig ind hos Socialdemokraterne. 

36. Skud mod Lars Hedegaard
Lars Hedegaard5. februar: En mand opsøger formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, på hans bopæl og affyrer skud, der går lige over hovedet på ham. Lars Hedegaard er siden flyttet til en hemmelig adresse og beskyttes af Politiets Efterretningstjeneste.

37. Hestekødsskandalen breder sig til Danmark
18. februar: Den europæiske hestekødsskandale, der har raset i en måneds tid, rammer Danmark. Supermarkedskæden Lidl i Danmark oplyser, at der er fundet spor af hestekød i en pastaret. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) og Fødevarestyrelsen bliver enige om at styrke fødevarekontrollen. 

38. Grønlands første kvindelige landsstyreformand
Aleqa Hammond12. marts: Grønland går til valg. Partiet Siumut vinder, og Aleqa Hammond overtager posten som landsstyreformand fra Kuupik Kleist (IA). Regeringen består af en koalition, bestående af Siumut, Partii Inuit og Atassut.

39. Lærerne rammes af lockout
1. april. Lockouten af landets lærere, der har været varslet siden 28. februar, træder i kraft. KL kan ikke kan blive enige med lærerne om en ny overenskomst. 11. april demonstrerer omkring 40.000 mod konflikten på skoleområdet. 25. april griber regeringen ind i konflikten, og dagen efter vedtager Folketinget indgrebet. Enhedslisten og Liberal Alliance stemmer som de eneste partier imod. 29. april vender landets lærere og skoleelever tilbage til klasseværelserne efter lockouten.

 Folkeskolelærere demonstrerer foran Christiansborg.

40. Kontanthjælps- og SU-reform
18. april: Sammen med Venstre, Konservative, DF og Liberal Alliance vedtager regeringen en ny kontanthjælpsreform og en ny SU-reform. Kontanthjælpsreform afskaffer kontanthjælpen til alle under 30 år og erstattes af såkaldt uddannelseshjælp. Samlevende par over 25 år får gensidig forsørgerpligt. SU-reformen begrænser blandt andet SUen til maksimalt 12 måneder ud over normeret studietid og definerer krav om studieaktivitet for at opnå SU. 

41. Grænsehandelpakke og bolig-job-ordning
21. april: Regeringen vedtager en vækstplan med de borgerlige partier. Planen medfører blandt andet genindførelse og udvidelse af boligjobordningen og en grænsehandelpakke, som sænker afgifterne på øl og især sodavand.

42. Lægekonflikten raser
Henrik Dibbern3. maj: Danske Regioner opsiger deres aftale med De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), fordi parterne ikke kan blive enige om en ny overenskomst. Regeringen griber samme dag ind med et lovforslag, som vedtages med støtte fra blandt andet Venstre. Lovforslaget forlænger den gældende overenskomst til september 2014, men sætter også nye rammer for lægernes almene praksis. 29. juni dropper et snævert flertal af landets praktiserende læger truslen om at opsige samarbejdet med det offentlige, og formand for PLO, Henrik Dibbern, går derpå af.

43. Langsommere indfasning af dagpengereform
20. maj: Enhedslisten og regeringen vedtager ny aftale om langsommere indfasning af dagpengereformen. Den skal hjælpe de danskere, der står til at miste deres dagpenge. Uddannelsesordningen forlænges med et halvt år frem til nytår, og der indføres en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse fra 2014-2016

44. Næse til Lidegaard
Martin Lidegaard30. maj: Klimaminister Martin Lidegaard (R) får en næse i den såkaldte solcelle-sag. Lidegaard har givet utilstrækkelig information om huller i solcelleloven, som kan koste staten milliarder af kroner. Han erkender, at han kendte til diskussionerne om et hul i solcelleloven, inden den blev vedtaget. 

45. Omstridt offentlighedslov vedtages
4. juni: Lov om offentlighed i forvaltningen - også kaldet offentlighedsloven - bliver efter en timelang debat stemt igennem. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har kæmpet indædt mod loven og stemmer som de eneste af Folketingets partier imod. 

46. Folkeskolereform medfører længere skoledage
13. juni: Efter mange måneders forhandlinger lander regeringen sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bred aftale om en folkeskolereform. Aftalen indeholder blandt andet obligatorisk tilbud om lektiehjælp og længere skoledage til børn og lærere. Konservative, som først havde forladt forhandlingerne, bliver alligevel en del af aftalen, da partierne bliver enige om, at den obligatoriske lektiehjælp eller såkaldt faglig fordybelse på skolen udskydes til efter valget. 

47. Sass Larsen gør comeback
9. august: Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterer sin tredje ministerrokade. Annette Vilhelmsen (SF) bliver ny social- børne- og integrationsminister efter Karen Hækkerup (S), som overtager Fødevareministeriet. Daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) udtræder af regeringen. Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) bliver ny transportminister efter Henrik Dam Kristensen (S), som udtræder af regeringen. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) bliver ny handels- og europaminister, og europaminister Nicolai Wammen (S) overtager Forsvarsministeriet. Og sidst men ikke mindst: Henrik Sass Larsen (S) gør comeback. Han indtræder i regeringen som erhvervs- og vækstminister.


Thorning præsenterer sin tredje regerings-rokade på Amalienborg. 

48. Rigsrevisionen kritiserer Skat
21. august: I en ny rapport retter Rigsrevisionen hård kritik mod Skat og samtlige skatteministre siden 2003. En undersøgelse af de offentlige ejendomsvurderinger viser, at de er fyldt med fejl. Fejlene betyder, at tusindvis af boligejere i årevis har betalt for meget i skat.

49. Krigen i Syrien
29. august: Et flertal i Udenrigspolitisk Nævn giver regeringen mandat til at støtte en militæraktion i Syrien udenom FN.

50. Øremærket barsel til mænd opgives (også)
4. september: Regeringen dropper endnu et punkt i regeringsgrundlaget, nemlig øremærket barsel til mænd. Det skaber uro hos SF og særligt Radikale, at en af regeringens store værdipolitiske mærkesager nu tages af bordet. 

----
Læs 25 nedslag i Thornings tredje regeringsår på Altinget i morgen.

Se nedslag 1-25 fra Thornings første regeringsår her

Research foretaget af Lasse Dohn, Camilla Schouw og Nikita Selvig. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00