Eksperter: Fint at spare en kvart milliard på fødsler

ØKONOMI: Regeringens planer om at droppe et løft på en kvart milliard til fødsels-området møder kritik fra jordemødrene. Men to sundhedsøkonomer mener, andre områder har større behov.

Regeringen har angivelig også planer om at droppe SR-regeringens helbredstjek af udsatte. Også det er økonomerne positive over for, der er nemlig ikke god dokumentation for, at de virker. 
Regeringen har angivelig også planer om at droppe SR-regeringens helbredstjek af udsatte. Også det er økonomerne positive over for, der er nemlig ikke god dokumentation for, at de virker. Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et oplagt sted at skære. Det vurderer to af landets mest fremtrædende sundhedsøkonomer om regeringens mulige overvejelser om at droppe en økonomisk indsprøjtning til landets fødeafdelinger. Spareplanen eller omprioriteringen møder ellers hård kritik fra blandt andet Jordemoderforeningen.

Professor i sundhedsøkonomi fra SDU Kjeld Møller Pedersen peger dog på, at antallet af fødsler i forhold til 2007 er faldet med omkring 14 procent, mens at antallet af jordemødre er steget.

”Det er et stort fald i antallet af fødsler, og samtidig har man endda ansat flere jordemødre. Min vurdering er, at der er en række andre områder, hvor pengene kunne bruges bedre,” siger Kjeld Møller Pedersen. Han peger blandt andet på landets medicinske afdelinger.

Debatten er dukket op, efter at blandt andet dr.dk og tv2.dk er kommet i besiddelse af dokumenter fra regeringens økonomiforhandlinger med regionerne. De indikerer, at regeringen ønsker at droppe de 260 millioner til fødselsområdet og 250 millioner til målrettede helbredstjek hos udsatte grupper. Penge, der skulle tilføres fra 2015 til 2018. 

Danmark et sikkert land for fødende

Når Kjeld Møller Pedersens kollega fra KORA, Jakob Kjellberg, ser på tværs af et økonomisk presset sundhedsvæsen, så mener han heller ikke, at føde-området er det rigtige sted at tildele flere midler. Også han peger på færre fødsler og flere jordemødre. Pengene til fødselsområdet var et af SF's og Enhedslistens fingeraftryk ved efterårets finanslovsforhandlinger i 2014.

”Danmark hører samtidig til i gruppen af lande i verden, hvor det er meget sikkert at føde. Og jeg har ikke set indikationer på, at det er ved at ændre sig. På andre sygdomsområder har man derimod mere klart dokumenterede problemer med behandlingen og kapaciteten,” siger Jakob Kjellberg.

Jordemor: Derfor har vi brug for pengene
 
Anette Frederiksen er formand for lederkredsen i Jordemoderforeningen. Hun afviser sundhedsøkonomernes argument om faldende fødselstal og et stigende antal jordemødre.

Ifølge hende har man nemlig i regionerne løbende beskåret fødeafdelingernes bevillinger i takt med det faldende børnetal.

Det stigende antal jordemødre forklarer hun også med, at man i stort omfang har skåret ned på brugen af vikarer og overarbejde hos jordemødrene.

”Dermed har man med ansættelserne blot gjort den reelle brug af jordemødre synlig,” forklarer Anette Frederiksen, der til dagligt er chefjordemoder på Odense Universitetshospital.

”Man har også skullet bruge flere af jordemødrene på afdelingerne, fordi man har fjernet andre personalegrupper som eksempelvis sosu-assistenter,” siger Anette Frederiksen.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Det aftalte regeringen SF og Enhedslisten om pengene til fødeområdet

Aftaleparterne er endvidere enige om at afsætte 35 mio. kr. i 2015 og 75 mio. kr. årligt fra 2016 til et løft af kvaliteten på fødeafdelingerne. Midlerne skal anvendes til en styrket indsats, herunder øget personale og initiativer, som indfrier Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til svangreomsorg. Midlerne fordeles i 2015-2016 til regionerne på baggrund af bloktilskudsnøglen. Som opfølgning skal regionerne indsende et revisorpåtegnet regnskab for anvendelsen af midlerne, der dokumenterer, at de er anvendt til svangreomsorgen. Fra 2017 overføres midlerne permanent via bloktilskuddet til regionerne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00