Besøg til varetægtsfængslede begrænses i stor stil

KONTROL: I flere politikredse pålægges mere end to tredjedele af de varetægtsfængslede besøgs- og brevkontrol. Et overdrevet højt tal, der skaber unødig isolation, lyder kritik. Fængselsformand tvivler på effekten.

Rigsadvokaten har ifølge Justitsministeriet er særligt fokus på den udbredte brug af besøgs- og brevkontrol ved varetægtsfængsling.
Rigsadvokaten har ifølge Justitsministeriet er særligt fokus på den udbredte brug af besøgs- og brevkontrol ved varetægtsfængsling.Foto: www.colourbox.com
Kim RosenkildeEmma Qvirin Holst

I flere jyske politikredse blev mere end to tredjedele af alle varetægtsfængslede i 2015 underlagt brev- og besøgskontrol.

På landsplan drejer det sig om gennemsnitligt 45 procent.

Det viser en opgørelse, som Rigsadvokaten har lavet på vegne af Justitsministeriet, som svar på et spørgsmål fra Alternativets retsordfører Josephine Fock.

I toppen af opgørelsen ligger Sydøstjyllands Politi skarpt forfulgt af Nordjyllands Politi og Midt- og Vestjyllands Politi. Sidste år blev henholdsvis 72, 68 og 64 procent af alle varetægtsfængslinger i 2015 suppleret med brev- og besøgskontrol.

”Det er særdeles høje niveauer, vi snakker om her. Vi har her at gøre med et meget, meget stort indgreb. Ikke bare i de varetægsfængsledes liv og hverdag, men også i deres familiers liv og hverdag,” siger Peter Scharff Smith, der er forsker i varetægtsfængsledes vilkår ved Institut for Menneskerettigheder.

Ifølge ham tyder de høje tal på, at politiets brug af brev- og besøgskontrol i højere grad bærer præg af rutine, end at der i hver enkelt sag foretages en konkret vurdering af, om kontrollen reelt er nødvendig for at sikre efterforskningen.

Det er ikke effektivt
Om den udbredte brug af brev- og besøgskontrol er nødvendig for at sikre politiets efterforskning, vil Fængselsforbundets formand Kim Østerbye helst ikke gøre sig klog på.

Men han stiller sig stærkt tvivlende over for, om det overhovedet er en effektiv metode til at forhindre, at varetægtsfængslede kan påvirke en efterforskning, hvis de måtte ønske det.

Så længe varetægtsfængslede underlagt brev- og besøgskontrol omgås med andre arrestanter, der ikke er underlagt samme kontrol, vil de let kunne få en besked ud på den anden side af fængslets mure.

Ekstraordinære sager
Altinget har forsøgt at få en kommentar fra politikredsene i Nordjylland, Sydøstjylland, Midt- og Vestjylland og København. Men kun hos Midt- og Vestjylland kunne man nå at vende tilbage inden deadline.

Her hæfter politiinspektør Ole Henriksen sig ved, at opgørelsen kun dækker 2015 og derfor ikke siger noget om udviklingen over tid.

”Min umiddelbare vurdering er, at det hænger sammen med, at vi i løbet af året har haft en række sager, hvor vi har fængslet kriminelle grupperinger, hvor der er flere i samme sag. Bare i et sagsforløb havde vi omkring 20 varetægtsfængslinger,” siger Ole Henriksen.

Se på kortet, hvor mange procent af alle varetægtsfængslede i hver politikreds, der var underlagt besøg- og brevkontrol i 2015.

Læs hele artiklen på Altinget: Justits (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Brev- og besøgskontrol

Reglerne om brev- og besøgskontrol fremgår af retsplejelovens §§ 771-772. Det fremgår af retsplejelovens § 771, stk. 1, at en varetægtsarrestant kan modtage besøg i det omfang, opretholdelsen af orden og sikkerhed i varetægtsfængslet tillader det.

Politiet kan af hensyn til varetægtsfængslingens øjemed modsætte sig, at varetægtsarrestanten modtager besøg, eller forlange, at besøg finder sted under kontrol.

Efter retsplejelovens § 772 har en varetægtsarrestant ret til at modtage og afsende breve. Politiet kan gennemse brevene inden modtagelsen eller afsendelsen. Politiet skal snarest muligt udlevere eller sende brevene, medmindre indholdet vil kunne være til skade for efterforskningen eller opretholdelse af orden og sikkerhed i varetægtsfængslet.

Rigsadvokaten indskærper retningslinjer

Anklagemyndigheden har ifølge Justitsministeriet for tiden særligt fokus på spørgsmålet om anvendelse af brev- og besøgskontrol.

Rigsadvokaten fastsatte i november 2015 retningslinjer for anvendelse af de nævnte kontrolforanstaltninger i en ny rigsadvokatmeddelelse nr. 3/2015. Det er her blandt andet understreget, at brev- og besøgskontrol kun skal anvendes, hvor det efter en konkret vurdering skønnes nødvendigt.

Rigsadvokaten vil endvidere følge udviklingen i anvendelsen af brev- og besøgskontrol, herunder med henblik på om der måtte være anledning til yderligere initiativer på området.

Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Østerbye

Direktør, Tjenestemændenes Låneforening, fhv. formand, Fængselsforbundet
fængselsbetjent (Kriminalforsorgens Uddannelsescenter 1981)

Sysette Vinding Kruse

Advokat (H)
Cand.jur. (Københavns Uni. 1977), dr.jur. (1984)









0:000:00