Misbrugte plejebørn: Minister vil undersøge forældelse

OMSORGSSVIGT: Justitsminister Søren Pind (V) har bedt sit ministerium om at undersøge forældelsesfrister i forbindelse med søgsmål, hvor anbragte børn er blevet omsorgssvigtet af de ansvarlige kommuner. Udredningen er klar inden sommer. 

Julie Lundbek

”Det er min opfattelse, at der kan være særlige forhold, der gør sig gældende i forhold til forældelse i sager mellem børn, der har været udsat for misbrug, og offentlige myndigheder. Derfor har jeg anmodet mine embedsmænd om at se nærmere på forældelsesspørgsmålet og indgå i dialog med relevante organisationer". 

Ordene faldt fra justitsminister Søren Pind (V), der under spørgetimen i Folketingssalen 10. februar 2016 blev bedt om at forholde sig til forældelsesfrister i forbindelse med søgsmål mod kommuner i sager, hvor anbragte børn er blevet misbrugt uden indgriben fra den ansvarlige kommune. 

Socialordfører Karin Nødgaards (DF) spørgsmål kommer i kølvandet på en sag, hvor tre piger har sagsøgt Slagelse Kommune, fordi de under deres anbringelse over flere år er blevet groft misbrugt af deres plejeforældre uden indgriben fra myndighederne. Kommunen har imidlertid påberåbt sig forældelsesfristen i forbindelse med søgsmålet, og det har affødt kontroverser politisk. Sagen blev belyst i TV 2 dokumentaren "Anbragt i Helvede". 

Efterfølgende har et bredt flertal i Folketinget bestående af Liberal Alliance, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Dansk Folkeparti meldt ud, at de vil forhindre, at kommuner kan påberåbe sig forældelsesfrist i forbindelse med børn, der er blevet misbrugt under anbringelse, uden at kommunen har handlet. 

Justitsminister Søren Pind imødekommer nu det flertal ved at analysere området og forventer bred enighed om handling, når konklusionerne forelægges Folketinget inden sommer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00