Blå vælgere støtter Lilleholts klimakurs

MÅLING: Et klart flertal af de blå vælgere er enige med regeringen i, at Danmark ikke skal overbyde EU's klimamål. Klimaministeren håber dog på, at flere røde vælgere vil se fornuften i regeringens kurs.

"Vi skal være bedre til at overbevise flere af de røde vælgere om, at det rent faktisk er en fornuftig politik, vi fører,” siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
"Vi skal være bedre til at overbevise flere af de røde vælgere om, at det rent faktisk er en fornuftig politik, vi fører,” siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten Øyen

Mens regeringen har været på koalitionskurs om et dansk klimamål i Folketinget, er der til gengæld opbakning fra de blå vælgere.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.

I målingen støtter 58 procent af de blå vælgere op om, at Danmark skal fastsætte sit klimamål efter niveauet i de andre EU-lande. Det er i tråd med regeringens holdning, når politikerne næste år skal diskutere et nyt klimamål for 2030.

Der er dog også 25 procent af de blå vælgere, som ønsker, den danske linje skal være mere ambitiøs. Og ser man på hele vælgerkorpset, trækkes ambitionsniveauet op af de røde vælgere. 65 procent af de vælgere, som peger på et rødt parti, ønsker nemlig, at Danmark skal være blandt de mest ambitiøse lande, når det gælder klimamål.

Fakta
Danmarks klimamål

I februar 2014 indgik SR-regeringen sammen med Enhedslisten, SF og Konservative en aftale om en klimalov, der indeholder et klimaråd. Samme partier indgik samtidig også en aftale om, at der i 2020 skal reduceres 40 procent CO2-udledning.
I Venstre-regeringens regeringsgrundlag hedder det: "Regeringens langsigtede mål er, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050, så Danmark i 2050 kan producere vedvarende energi nok til at kunne dække det samlede danske energiforbrug". 
I efteråret diskuterede Folketinget Danmarks klimamål for 2020, da regeringen ikke ønskede at lægge sig fast på Folketingets flertal om, at målet skulle være 40 procent CO2-reduktion i 2020. 
Regeringens nye fremskrivning nåede dog frem til, at målet vil blive nået af sig selv. 
Et flertal i Folketinget står med et beslutningsforslag fra Konservative bag, at politikerne i løbet af 2017 skal blive enige om et dansk klimamål for 2030. 

Vælgerne delte
Alligevel er klimamister Lars Chr. Lilleholt (V) godt tilfreds med målingen. Han mener, den afspejler en realisme hos vælgerne, der har ”forståelse for, at Danmark ikke er en klimapolitisk ø”.

”Mange vælgere kan godt se, at det er fornuftigt at orientere sig efter, hvilke mål andre lande sætter sig. For Danmark opnår ikke noget ved at gå langt foran, det vil bare koste på konkurrenceevnen og dermed vækst og beskæftigelse,” siger Lars Chr. Lilleholt.


Se info om målingen i boks til højre. 

Han er ikke overrasket over, at spørgsmålet om klimaambitioner deler vælgerne mellem blokkene.

”Sådan er det jo. Men det er vigtigt med en bred opbakning, så vi skal være bedre til at overbevise flere af de røde vælgere om, at det rent faktisk er en fornuftig politik, vi fører,” siger klimaministeren.

Vækstargument er bidt fast
Valgforsker ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen mener, målingen afspejler, at danskerne generelt ønsker et højt klimamål – men at argumentet om, at det kan gå ud over konkurrenceevnen, har bidt sig fast.

”Det argument bliver brugt af de mindre klimabegejstrede partier, og det går rimelig godt igennem,” siger Jørgen Goul Andersen.

Læs hele artiklen på Altinget : energi og klima (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her. 

Dokumentation

Fakta om målingen

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1003 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 25. februar til 29. februar 2016.

Se mere her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00