Liberalt skovforslag deler politikere og eksperter

SKOV: Det er ikke kun på Christiansborg, at der er delte meninger om at frasælge dele af statens skove. Også blandt eksperter får LA’s forslag en blandet modtagelse.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Giver det god mening, at staten sælger ud af sine mindst naturrige skove for at sikre penge til andre mere naturrige skovområder?

Det spørgsmål er der delte meninger om – ikke kun på Christiansborg – men også blandt eksperterne.

En af de positive over for det liberale skovforslag er museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten DD Hansen.

”Forslaget viser, at LA tager biodiversitet alvorligt. Det er godt, at partiet her vil prioritere. Jeg er ikke nervøs for, at man vil frasælge nogle af arealerne,” siger han.

Jeg vil gerne anfægte, at staten skulle være garant for effektiv naturbeskyttelse. Pis mig i øret. Det har man godt nok til gode at bevise.

Morten DD Hansen
Museumsinspektør, Naturhistorisk Museum i Aarhus

I lørdagens Berlingske lancerede Liberal Alliance et indspark til forhandlinger om en naturpakke. Forslaget handler om, at statens skovdrift på sigt skal afvikles, og at man i den forbindelse skal frasælge arealer med lav naturværdi til private. Pengene herfra skal bruges til at forbedre naturen – særligt med henblik på skovene – og skal altså ses som ekstra finansiering til naturpakken, som der på forhånd er afsat 89 millioner kroner til.

Staten mister kontrol
Forslaget om at sælge skov blev i Berlingske mødt med bekymring fra Konservative og DN, der begge advarer mod at overlade dele af skovene til private. Venstre er ikke afvisende over for idéen.

Rasmus Ejrnæs, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet, erklærer sig noget mere betænkelig over for at sælge ud af statsskovene. Problemet er, at man sælger natur fra, som man får svært ved at få kontrol over igen, lyder det:

”Vi har den klare udfordring i forhold til biodiversitetskrisen, at naturen mangler plads. Og når et område er offentligt ejet, så har man jo beslutningsretten over, hvor meget plads der skal være til naturen,” siger han og fortsætter:

”I samme øjeblik man har solgt det til privat ejendom, så har man også afgivet den beslutningsret. Og så kan arealerne ikke længere disponeres til naturformål.”

Private leverer natur
Når Morten DD Hansen ikke er synderligt bekymret for, at man sælger statskove, handler det også om, at han har meget lidt tiltro til, at staten generelt vil være bedre til at sikre naturværdier.

”Jeg vil gerne anfægte, at staten skulle være garant for effektiv naturbeskyttelse. Pis mig i øret. Det har man godt nok til gode at bevise,” siger Morten DD Hansen og fortsætter:

”Hvor er det, du ser den rigtigt fede skovnatur? Det er eksempelvis i Frijsenborg Dyrehave, i Lille Vildmose, Vallø Dyrehave og på Knudshoved Odde. Det er alt sammen privatejet.”

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten D.D. Hansen

Foredragsholder og naturvejleder, afgående museumsinspektør, Naturhistorisk Museum, Aarhus
cand.scient. i biologi (Aarhus Uni. 1999)

Rasmus Ejrnæs

Professor, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, radiovært, Radio4
cand.scient. i biolog, ph.d. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00