Gymnasier vil overtage 10. klasse

KONKURRENCE: Gymnasierne mener, at de kan være bedre end grundskolen til at gøre eleverne fra 10. klasse uddannelsesparate - og lægger nu billet ind på at undervise 10. klasserne. Minister vil afvente evaluering.

De almene gymnasier mener, at de kan være bedre til at gøre eleverne i 10. klasse mere uddannelsesparate.
De almene gymnasier mener, at de kan være bedre til at gøre eleverne i 10. klasse mere uddannelsesparate.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller

For at sikre dygtigere og mere uddannelsesparate elever vil landets almene gymnasier nu konkurrere med folkeskolen og erhvervsskolerne om at overtage undervisningen af 10. klasses-elever.

Det sker, efter at evalueringsinstituttet EVA for nylig fastslog, at grundskolerne ikke er gode nok til at gøre de ældste folkeskoleelever klar til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Men det ligger ikke umiddelbart i tråd med lovgivningen, at de almene gymnasier i dag kan udbyde 10. klasse, som det for eksempel er tilfældet med erhvervsuddannelsernes eud10 – og rektorernes forening, Danske Gymnasier, kræver nu lige vilkår blandt ungdomsuddannelserne til at udbyde undervisning af 10. klasserne.

Bedre overgang
”Der er behov for, at man knytter undervisning i grundskolen og 10. klasse tættere på undervisningen i ungdomsuddannelserne, så overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse bliver bedre og mere sammenhængende,” siger formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen.

”Og elever, der efter 9. klasse ikke er klar til at påbegynde en ungdomsuddannelse, bør have mulighed for at tage en 10. klasse inden for de uddannelsesområder, som motiverer dem,” tilføjer hun.

GYM10 i Odsherred
Selv om lovgivningen ikke umiddelbart tillader, at gymnasierne underviser 10. klasserne, har Odsherred Gymnasium praktiseret modellen de seneste fem år som en del af et forsøg med Odsherred som frikommune.

Ifølge rektor Marianne Munch Svendsen har det gavnet både uddannelsesparathed og overgangsfrekvens, at eleverne har gået side om side med stx-elever.

”De lærer stedet at kende, ser eleverne og møder gymnasielærerne. Mange af dem, som kommer fra uddannelsesfremmede hjem, spejler sig også i gymnasieeleverne og siger til sig selv, at kan de gøre det, så kan de også selv gøre det,” siger rektoren til Danske Gymnasier.

Minister afventer evaluering
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil endnu ikke tage stilling til Danske Gymnasiers forslag. Ovenpå EVA-undersøgelsen, der viste store problemer med grundskolernes egne 10. klasser, vil hun først have gennemført en evaluering af hele området, før hun lægger sig fast, oplyser hun i en sms til Altinget.

"10. klasse spiller en rolle i forhold til at bygge bro til videre uddannelse. I dag er der mulighed for, at kommunerne kan indgå indgå aftale med erhvervsskoler, så de kan varetage undervisningen af 10. klasse, ligesom der er indført den erhvervsrettede eud10, der umiddelbart fungerer godt," siger ministeren.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Birgitte Rasmussen

Fhv. rektor, Københavns åbne Gymnasium
cand.scient. i matematik og fysik (Københavns Uni. 1984), MPG (Copenhagen Business School)

0:000:00