Skattestigninger rykker nærmere ved PSO-forhandlinger

PSO: Dramaet tager til i slagsmålet om PSO-afgiften. Onsdag fremlagde regeringen et regnestykke, der viser, hvordan en skattestigning kan se ud, men intet er endnu afgjort.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V, t.h.) var med, da der torsdag blev forhandlet om finansieringen af regeringens PSO-afskaffelse (arkivbillede).
Skatteminister Karsten Lauritzen (V, t.h.) var med, da der torsdag blev forhandlet om finansieringen af regeringens PSO-afskaffelse (arkivbillede).Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Lasse LangeCecilie Gormsen

Endnu har ingen af Folketingets partier forladt forhandlingerne om PSO-afgiften, der i disse dage udfolder sig bag Finansministeriets tykke mure.

Samtlige partier fra Konservative og Dansk Folkeparti til Enhedslisten og Alternativet sidder således og forhandler med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og de relevante ministre om en løsning på PSO-spørgsmålet.

Onsdag løb det andet af de to hidtidige centrale PSO-forhandlingsmøde. Mødet fokuserede, ifølge Altingets oplysninger, på finansieringsdelen, hvor der umiddelbart er lagt op til, at størstedelen af pengene skal findes ved at forhøje bundskatten.

LÆS OGSÅ: Forstå slagsmålet om PSO-afgiften

Selvom regeringen ifølge Altingets oplysninger endnu ikke har meldt klart ud, at man går efter skattemodellen, tyder alt alligevel på, at det er den vej PSO-pilen peger.

Kilder med kendskab til forhandlingerne, har således det klare indtryk, at regeringens foretrukne finansiering af PSO-afskaffelsen indebærer stigninger i bundskatten. Dertil kommer, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i tirsdagens spørgetime fremhævede netop indkomstskattemodellen.

“Vi skal måske ud til danskerne og bede dem om at betale noget ekstra skat,” sagde statsministeren tirsdag.

Indfasede skattestigninger
I forhandlingslokalet har regeringen fremlagt et regnestykke, der viser, at lægger man hele PSO-regningen over på skattebilletten, kan det finansieres ved at hæve bundskatten og sænke bundfradraget gradvist i PSO-afgiftens påtænkte udfasningsperiode fra 2017 til 2021.

LÆS MERE: Vismænd uenige om PSO-afgift

Den samlede PSO-regning kan således finansieres ved at hæve bundskatten med 0,31 procentpoint og sænke bundfradraget med 1.100 kroner fra 2021, hvor PSO-afgiften påtænkes fuldt udfaset. Kan regeringen overbevise de øvrige partier om, at de kystnære vindmøller skal skrottes, kan regningen blive lidt mindre.

Det fremgår af et forhandlingspapir, som Altinget har set.

Ifølge Altingets oplysninger er der ikke tale om et egentligt forslag fra regeringen, men mere et bud på, hvordan en skatteløsning kunne udformes.

Ser man på forligspartierne, er særligt Konservative kritiske over for stigninger i indkomstskatten, mens de øvrige forligspartier viser varierende grad af imødekommenhed over for en løsning, der indebærer en hel eller delvis indkomstskattefinansiering.

LÆS MERE: Minister om PSO: Vi kan gøre det uden forligskredsen

Det er dog vigtigt for en række af partierne, at finansieringen ikke får social slagside. Samtidig opfordrer Dansk Folkeparti og partierne i rød blok til, at også virksomhederne pålægges en del af regningen, så det ikke alene er forbrugerne, der skal betale for, at både virksomhederne og forbrugerne får mindre elregninger.

Ved næste møde forventes regeringen imidlertid at fremlægge en nogenlunde samlet plan for finansieringen af PSO-afskaffelsen.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00