Brevbombe sendt til EU-kontor

TRUSSEL: EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, modtog i denne uge en brevbombe på sit hovedkontor i Parma. Italienske myndigheder spekulerer i mulig økoterrorisme mod det omstridte agentur, mens EU-kommissær frygter for forskeres arbejdsforhold. 

En brevbombe blev tirsdag sendt til EFSA's hovedbygning i Parma.
En brevbombe blev tirsdag sendt til EFSA's hovedbygning i Parma.Foto: EFSA
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: GMO, glyphosat og hormonforstyrrende stoffer. EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, er vant til at blive lagt for had af miljøorganisationer og borgeraktivister og dele vandene i forsker- og politikerkredse, når dets ekspertpaneler vurderer, hvad det er sikkert at plante, spise og omgive sig med i EU.

Spørgsmålet er, om det er agenturets kontroversielle risikovurderinger, der tirsdag fik en ukendt gerningsmand til at sende en brevbombe til myndighedens hovedkvarter i den italienske by Parma.

Bomben blev opdaget i EFSA’s postrum og uskadeliggjort af politiet. Den foreløbige konklusion er, at bomben indeholdt en mængde sprængstof stor nok til at kunne have været farlig for den, der åbnede den, men ikke nok til at kunne forårsage større materiel skade.

Anklager: Det er terror
Den offentlige anklager behandler hændelsen som en terrorhandling, og lokale politikere efterlyser skærpet sikkerhed omkring agenturet og lufter muligheden for, at det handler om såkaldt økoterrorisme.

Jeg er helt i chok. Dette kan ødelægge hele vores fødevaresikkerhedssystem, hvis forskere ikke kan arbejde i sikkerhed og må være bange og nervøse.

Vytenis Andriukaitis
EU's sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær

Ifølge Flavio Fergnani, der er talsmand for agenturet, er EFSA vant til endog meget kritiske reaktioner på deres arbejde, men det er første gang, der har været tale om trusler, der kunne være endt i fysisk skade.

Rystet kommissær
EU’s sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær, Vytenis Andriukaitis, er forfærdet over handlingen.

Han er bekymret over det, han beskriver som et fjendtligt klima over for mange af de forskere, der skal udrede omstændighederne omkring kontroversielle emner som pesticider, hormonforstyrrende stoffer med mere.

Andriukaitis peger på den ophedede diskussion, som lige nu foregår om ukrudtsmidlet glyphosat, hvis EU-godkendelse udløber 1. juli. Tyskland har som såkaldt ordførerland stået for genevalueringen af stoffet via sit Forbundsinstitut for risikovurdering (BfR), som ifølge kommissæren har mærket et massivt pres udefra.

”I marts havde jeg besøg her på kontoret af medlemmer fra det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung, og en forskerne sagde, at han havde fået masser af trusler i breve og telefonopkald til hans hjem. En anden sagde, at hans kone frygtede for sit liv. De sagde, at det var en forfærdelig stemning at arbejde i,” understreger kommissæren over for Svenska Dagbladet.

Læs hele historien på Altinget: EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Hvad er EFSA?
EFSA er EU's fødevaremyndighed med ansvar for at levere videnskabelig rådgivning til EU-institutionerne og medlemslandene. 

Myndighedens arbejdsområde spænder over dyresundhed, plantebeskyttelse og ernæring med alt, hvad der dertil hører af risikovurdering, for eksempel fødevarer, pesticider og GMO'er.

EFSA leverer sine vurderinger gennem såkaldte ekspertudvalg og -paneler bestående af uafhængige eksperter udefra, men leverer også selv analyser til institutionerne. 

Agenturet blev etableret i 2002 og har hovedsæde i Parma i Italien.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00