15. december: Sophie Løhde

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Sophie Løhde fra Venstre.
Foto: Altinget.dk
Hvorfor gik du ind i politik?

"Jeg er vokset op med politik, da min mor er tidligere borgmester i Birkerød Kommune. Men interessen blev først for alvor vakt i niende klasse, da jeg var i praktik på Christiansborg. Jeg var meget optaget af ikke at mene det samme som mine forældre, det ungdomsoprør, tror jeg, vi alle har været igennem, og derfor valgte jeg at komme i praktik hos Socialdemokraterne. Efter jeg havde været der en uge, var jeg blevet overbevist om, at det projekt var håbløst. Fredagen efter indløste jeg mit første medlemskab af Venstre, som jeg har fornyet hvert år.

Jeg plejer også internt i Venstre at påpege, at vi kunne spare mange penge på vores medlemskampagner, hvis vi bare kunne få flere i praktik hos Socialdemokraterne."

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

"Det vigtigste politiske mål for mig er, at vi politikere hele tiden arbejder hen imod at give borgerne friheden til at indrette deres liv, som de selv ønsker det. Det handler om at sætte den enkelte i centrum og skabe et reelt frit valg for alle danskere. En af vores vigtigste opgaver som politikere er at give borgerne frihed fra politikerne. Det vil ikke alene give den enkelte mulighed for at tage ansvar for sit eget liv, men også medansvar for omgivelserne og fællesskabet."

Fakta
Sophie Løhde er 28 år og blev første gang valgt til Folketinget ved valget 2007. Hun er Venstres sundhedsordfører og er desuden blandt andet medlem af Børne- og Undervisningsudvalget, Europaudvalget og Kommunaludvalget. Sophie Løhde er bachelor i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation fra CBS, og hun har tidligere arbejdet som projektkonsulent i Kristiansen Strategy.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

"Jeg har stor respekt for Uffe Ellemann-Jensen (V). Han er stadig den bedste statsminister, som vi aldrig har haft. Specielt hans indsats med at demokratisere og udvikle i de østeuropæiske lande, mens han var udenrigsminister. Det er et eksempel på hans kamp for en mere liberal og fri verden, som har været med til at skabe konkrete resultater for en række mennesker."

Jeg tror, at der er rigtig mange danskere, som har haft meget store forventninger til den nye regering, som er blevet skuffede. S-SF prøvede at bilde vælgerne ind, at deres løfter virkelig kunne blive til noget, hvis man bare satte kryds ved dem. Det, tror jeg, vi undervurderede effekten af."

Sophie Løhde
Sundhedsordfører, Venstre

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

"Hvis jeg skal fremhæve én person, så er det Karen Klint (S). Hun er utrolig seriøs om sit arbejde, og hvad jeg vil kalde en god "konkollega". Forstået på den måde, at vi kan være uenige om mange ting, men også er rigtig gode kollegaer, der kan formå at samarbejde og finde frem til gode løsninger."

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

"Jeg går en tur i min have. Jeg elsker at være i haven. Det er lidt ligesom i politik, man bliver aldrig færdig, der er altid noget nyt at kaste sig over. Det at være i haven har en afstressende effekt på mig."

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

"Det er Hans Engells åbenhjertige erindringer fra dansk politik i bogen "Farvel til Slotsholmen", som jeg læste i sommerferien. Udover at jeg synes, at bogen er godt skrevet, så synes jeg også, at det var meget interessant at læse om sit eget parti set med andre øjne."

Er du stadig politiker om 5 år?

"Det kommer an på, om vælgerne fortsat vil vise mig deres tillid. Hvis de giver mig mandat til at fortsætte, så kæmper jeg videre for et friere og rigere Danmark. Ellers vil jeg godt arbejde med virksomhedskommunikation, som jeg også har læst på CBS."

Hvad fortryder du fra 2011?

"Jeg fortryder ikke specielt meget. Jeg synes, det er vigtigt at stå ved de beslutninger, man har taget.

Men hvad fortryder jeg? At vi ikke vandt valget og dermed var med til at sætte fokus på S og SFs tomme løfter. Jeg tror, at der er rigtig mange danskere, som har haft meget store forventninger til den nye regering, og som er blevet skuffede. S-SF prøvede at bilde vælgerne ind, at deres løfter virkelig kunne blive til noget, hvis man bare satte kryds ved dem. Det, tror jeg, vi undervurderede effekten af."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00