Grønt håb: K-minister og selvstændigt miljøministerium

REGERING: En række grønne organisationer håber, at Konservative kan trække en mulig VLAK-regering i en grøn retning. Helst med et miljøministerium uden fødevarer og en konservativ minister i spidsen.

Mens V, K og LA forhandler om et nyt regeringsgrundlag, sætter en række grønne organisationer lid til, at den konservative formand Søren Pape kan trække de borgerlige kolleger i en mere miljøvenlig retning.

Partiet er nemlig det eneste grønne håb i en kulsort borgerlig blok, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

”Lige nu er det så sort, som det kan blive. Hvis vi kigger på de partier, som er involveret i regeringsforhandlingerne, så er det kun Konservative, som overhovedet vedkender sig, at der er noget, som hedder natur i Danmark,” siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Kvalte miljøet
Danmarks Naturfredningsforening håber sammen med Det Økologiske Råd og Friluftsrådet, at en konservativ regeringsdeltagelse vil betyde en genopdeling af Miljø- og Fødevareministeriet.

”Havde det været en regering med grønne intentioner, så kunne det have givet mening. Men med Venstre-regeringens tilgang har det været en udfordring. Her bliver det bare fødevare- og landbrugsinteresser, som bestemmer, hvad der skal foregå,” siger Friluftsrådets direktør Jan Ejlsted og tilføjer:

”Der blev argumenteret for synergieffekter ved sammenlægningen, men vi kan konstatere, at miljødelen er blevet kvalt af fødevaredelen.”

Pape kræver klart grønt aftryk
Da Søren Pape mandag ankom til Marienborg, gjorde han det foran rullende kameraer klart, at han har en række grønne krav med i kufferten til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge sekretariatsleder Christian Ege fra Det Økologiske Råd får det stor betydning for miljøet og klimaet, om Søren Pape formår at sætte sig igennem på spørgsmålet.

”Med de meldinger, vi hører fra Konservative, så ville vi fortrække konservative ministre på både klima- og miljøområderne,” siger han og tilføjer om muligheden for eventuelle Liberal Alliance-ministre på området:

”Det ville ikke være tiltalende som miljø- eller klimaminister. Det kunne blive en klimaskeptiker, og det er nok med én Donald Trump i verden.”

Ønske: Mere Hedegaard
De grønne organisationers ønsker går i høj grad på at ”gå tilbage” – tilbage til dansk miljøpolitik, som den tidligere har set ud.

”Jeg tror, man kan komme længere, end den nuværende regering har præsteret," svarer Ella Maria Bisschop-Larsen på spørgsmålet om, hvordan Konservative kan bidrage til den siddende regerings politik.

"Det er den sorteste regeringen i de seneste 15 år. Når en regering, som ikke har nogen ambitioner på miljøområdet, sidder alene på alle ministerposter, så bliver politikken så sort, som vi ikke tidligere har set. Under Anders Fogh Rasmussen (V) havde man trods alt Connie Hedegaard (K), og selv Troels Lund Poulsen (V) var grønnere end det, vi ser nu,” tilføjer hun.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel KORA-bestyrelse overlever fusion med SFI KORA-bestyrelse overlever fusion med SFI