Tyrkiske forældre opretter private gymnasier

FIK DU LÆST: Private gymnasier, der oprettes af tyrkiske indvandrere, vinder frem og er hovedårsag til stigning i antallet af nye, private gymnasier. Marie Krarup (DF) er overrasket over udviklingen, som hun kalder "dybt uhyggelig.” (Bragt første gang i september 2016)

Tyrkiske forældre opretter i stigende grad private gymnasier for at sikre, at deres børn får en god uddannelse.
Tyrkiske forældre opretter i stigende grad private gymnasier for at sikre, at deres børn får en god uddannelse.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller

En ny bevægelse med tyrkiske indvandrere, der opretter private gymnasier for at sikre deres børn en god uddannelse, har i de seneste år vundet frem i Danmark.

I løbet af de seneste få år er antallet af private gymnasier vokset markant fra 19 til 26. Fem af de syv nyoprettede gymnasier er stiftet af initiativtagere, der alle har tyrkiske rødder.

Det gælder eksempelvis Høje Taastrup Private Gymnasium, Aarhus Private Gymnasium, Københavns Private Gymnasium samt det nyeste i rækken, Hindholm STX, der som det eneste gymnasium officielt kalder sig muslimsk. Oftest har gymnasierne danske skoleledere, mens de tyrkiske forældre og andre initiativtagere sidder i gymnasiernes bestyrelser.

"En følelse af at høre hjemme"
Ifølge Chrilles Bacher, der er rektor på det to år gamle Høje Taastrup Private Gymnasium, giver rammerne i det private gymnasium de tyrkiske elever en ”følelse af at høre hjemme.”

Her på skolen er der ikke nogen, der spørger piger, der går med tørklæde, hvorfor de gør det. Der er heller ingen, der spørger drengene, hvorfor de ikke drikker øl.

Chrilles Bacher
Rektor på Høje Taastrup Private Gymnasium og formand for de Private Gymnasier og Studenterkurser

”Her på skolen er der ikke nogen, der spørger piger, der går med tørklæde, hvorfor de gør det. Der er heller ingen, der spørger drengene, hvorfor de ikke drikker øl. Og det med at dele nøgenbilleder af hinanden gør de heller ikke her. Det er en given ting i den kultur, der er fremtrædende her, og det giver en ro, som gør, at man faktisk bedre kan koncentrere sig om at studere,” siger Crilles Bacher – der også er formand for foreningen af Private Gymnasier og Studenterkurser.

Naturlig udvikling
Han finder det naturligt, at antallet af nye, private gymnasier, der oprettes af folk med tyrkisk baggrund, vokser.

”Det er jo ikke så mærkeligt, for det etnisk tyrkiske mindretal er jo langt det største mindretal i Danmark. Samtidig er der opstået en bevidsthed om, at hvis de ikke selv gør noget som tyrkere, så vil deres børn til stadighed være under-uddannet i forhold til den gennemsnitlige danske befolkning. Det synes jeg er positivt, og det har jeg valgt at bidrage til,” siger Chrilles Bacher, der i modsætning til sine 113 elever er af dansk oprindelse.

På Christiansborg har uddannelsespolitikerne på det seneste diskuteret tilsyn med private gymnasier. Diskussionen har udelukkende taget sit afsæt i etableringen af det nye og erklærede muslimske gymnasium i Fuglebjerg på Sjælland, Hindholm STX. I den forbindelse bebudede undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) forleden en opstramning af tilsynet med de private gymnasier, der ligesom friskoler og privatskoler modtager statstilskud.

Overraskelse på Christiansborg
Oplysningerne om de øvrige tyrkiske gymnasier, der er oprettet inden for de seneste år, kommer bag på Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup.

”Det vidste jeg ikke. Det er jeg overrasket over. Jeg synes, det er meget ulykkeligt, for dermed siger de jo meget tydeligt, at de ikke ønsker integration. Det er et vink med en vognstang. De er ikke interesseret i integration, men i kolonisering. Det er dybt uhyggeligt, og jeg håber, vi kan finde en måde at stoppe det her på, for det er simpelthen ikke i Danmarks interesse,” siger Marie Krarup.

Heller ikke Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, er begejstret for tendensen.

”Vi skal ikke have et parallel-samfund, og ligesom på grundskole-området er det heller ikke vores kop te, at man laver private gymnasier. Jeg synes klart, at det skal være det naturlige førstevalg, at man vælger et almindeligt gymnasium, hvor man kan være hundrede procent sikker på, at her er alt, der skal til for at sikre en god skolegang,” siger hun.

Argumenterne om øldrikning og tørklæder køber hun heller ikke.

”Man lever i et dansk samfund, og derfor skal skolen også afspejle det samfund, vi lever i,” siger Annette Lind.

Verdsligt gymnasium
Rektor Chrilles Bacher mener ikke, at de private gymnasier med tyrkiske rødder spolerer integrationen.

”Tværtimod. Med denne skoleform bidrager vi til en diversitet i uddannelsessystemet, som der er brug for,” siger han.

Rektoren understreger, at Høje Taastrup Private Gymnasium ikke er et muslimsk gymnasium, men derimod ”hundrede procent verdsligt.”

”Gymnasiet er stiftet ud fra et ønske om, at de unge kommer videre på universitetet og får en uddannelse. Det har været helt afgørende for mig for at gå ind i det. Jeg er selv præstesøn, kristen og medlem af folkekirken,” siger Chrilles Bacher.

Han mener, at den politiske debat om tilsyn med de private skoler med muslimske elever er udtryk for ”stigmatisering.”

”Som jeg oplever den bevægelse, der har sat de her skoler i gang, så er det nok det, man kan kalde en reform-bevægelse inden for islam - som slår meget på, at koranen kan fortolkes og ikke nødvendigvis skal forståes bogstaveligt i den forstand. Jeg oplever alle de muslimer, jeg kender, som yderst demokratiske,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

0:000:00