Krænkede børn kan vente månedsvis på videoafhøring

VENTETID: Det kan tage politiet uger og måneder at få gennemført videoafhøringer af børn, der har været udsat for vold eller seksuelle overgreb. Uacceptabelt, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Flere steder i landet må børn vente langt længere end forudsat på at afgive vidneforklaringer i sager om vold og seksuelle overgreb.

Udgangspunktet er, at politiet i sådanne sager skal gennemføre videoafhøring af børn under 15 år hurtigst muligt og helst inden for en uge efter anmeldelse.

Det er imidlertid kun tre af landets 12 politikredse, der som hovedregel lever op til dette krav. I flere kredse risikerer børnene at vente en måned eller derover. Det fremgår af en opgørelse Rigspolitiet har lavet for Justitsministeriet.

Her kan man blandt andet læse, at Nordjyllands Politikreds regner med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid i 2016 på 70 dage i voldssager og 30 dage i sædelighedssager.

”Det er meget trist. Børnene er dem, som dårligst kan klare den lange ventetid. De risikerer at lide en ganske alvorlig skade, som de kan hænge på resten af livet,” siger Per Larsen, formand for Børnerådet.

SF slår alarm
Rigspolitiets opgørelse over ventetiden på videoafhøring er udarbejdet som et led i en besvarelse til folketingsmedlem Trine Torp (SF).

Hun er rystet over, at politiet ikke er hurtigere til at få gennemført videoafhøringerne.

”Jeg synes, det er alarmerende. Men jeg er glad for, at der ligger en anerkendelse af problemerne. Og jeg har helt sikkert tænkt mig at følge op på det,” siger Trine Torp.

Ifølge Rigspolitiet er der flere forskellige forklaringer på politiets problemer med at få gennemført videoafhøringerne inden for en uge efter anmeldelsen.

Det handler blandt andet om, at det er et større koordinationsarbejde at få samlet alle de personer, som skal deltage ved en videoafhøring. Ud over barnet selv, sagsbehandleren ved politiet samt videoafhøreren skal også en kommunal socialrådgiver, en forsvarsadvokat, en bistandsadvokat og anklager kunne finde tid.

Pape: Det skal gøres hurtigere
For Nordjyllands vedkommende er den lange gennemsnitslige sagsbehandling også påvirket af et mindre antal sager, som har strakt sig over endog meget lang tid. Her har man haft mellem ti og 12 sager i 2016 med mellem to og seks genafhøringer, som hver især strækker sig fra 170 dage til over 400 dage.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kalder de lange sagsbehandlingstider uacceptable.

”Videoafhøring af et barn skal gennemføres hurtigt både af hensyn til at sikre beviser, men også for at skåne barnet. Det er selvsagt ikke tilfredsstillende, at der i nogle kredse går for længe, inden børnene afhøres,” siger Søren Pape Poulsen.

Læs hele artiklen på Altinget: justits (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Marie Krarup: Værdikrigerens værnepligt Marie Krarup: Værdikrigerens værnepligt Næste artikel Samler alliance: Regeringen går imod Trumps abort-lov Samler alliance: Regeringen går imod Trumps abort-lov
Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

PENGEJAGT: Beskæftigelsesministeriet skal spare 52 millioner på konsulenter, og vil hente en del af pengene i satspuljebevillinger til socialt udsatte. "Kreativiteten er voldsomt stor," lyder kritikken fra blå blok.