SF-formand: Regeringsmagt må ikke blive et mål i sig selv

INTERVIEW: Pia Olsen Dyhr ser gerne SF i regering igen efter næste valg. Men i modsætning til sidst skal det kun ske, hvis det politiske grundlag er i orden, siger SF-formanden, der forsikrer, at partiet har lært af sine fejltagelser.

SF er så småt ved at komme sig.

Efter den pinefulde deltagelse i Thorning-regeringen og et intermezzo med den inkompetente Annette Vilhelmsen (SF) som formand er der nu medlemsfremgang og en beskeden optur i meningsmålingerne.

Hos SF-formand Pia Olsen Dyhr er der en voksende appetit på igen at få SF i regering, selvom det sidste gang var ved at koste partiet livet.

SF har i al stilfærdighed afsluttet en intern evaluering af regeringsprojektet, og emnet er ikke længere så eksplosivt, at det er tabubelagt i partiet.

Før SF's landsmøde i den kommende weekend erkender Pia Olsen Dyhr, at SF sidst begik en serie fejltagelser, som det er vitalt at undgå, hvis en regeringsdeltagelse igen kommer på tale.

”Frem for alt var det en fejl at beslutte at gå i regering før et valg – før vi kendte det politiske grundlag for regeringen,” konstaterer SF-formanden og fortsætter:

”Det skal ikke være et mål i sig selv at komme i regering. Ens forhandlingsposition bliver jo svækket, når man har sagt, at man vil i regering for enhver pris.”

En løkke om halsen
Selve grundlaget for SRSF-regeringen var kvælende for SF, mener Pia Olsen Dyhr:

”Der stod jo i regeringsgrundlaget, at man skulle videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik. Den formulering lå som en løkke rundt om vores hals.”

Skulle man have sagt nej til at gå med i en regering på det grundlag?

”Det er meget nemmere at sige i dag i bagklogskabens lys. Men SF skal ikke træde ind i en regering, hvis de radikale dikterer den økonomiske politik. Vi skal kun gå i regering, hvis retningen bliver både rød og grøn.”

S og SF har igen fået et relativt tæt forhold, og Pia Olsen Dyhr skrev for nylig en kronik sammen med S-formand Mette Frederiksen. I modsætning til andre dele af rød blok er SF-formanden ikke forfærdet over samarbejdet mellem S og DF:

”Nu er der åbnet nogle muligheder for at føre en økonomisk politik, hvor Radikale ikke har veto-ret. Fordi man kan bruge DF, når det gælder velfærd og arbejdsmarkedspolitik. Det er det, der er den interessante ændring.”

SF-formanden tilføjer dog:

”Jeg kommer ikke til at støtte en regering bestående af S og DF. Der går grænsen. Men at bruge DF som aftalepart giver god mening.”

Parat igen
Ser du gerne SF i regering igen efter næste valg – ellers trænger I til en længere pause?

”Det kommer an på grundlaget. Der skal være klare SF-indrømmelser på børn, klima og bekæmpelse af ulighed. Det er tre bundlinjer for os,” siger Pia Olsen Dyhr, der dribler uden om et mere direkte svar.

Da spørgsmålet gentages et par gange, bliver det dog tydeligt, at SF-formanden gerne ser sit parti i regering allerede efter det kommende valg:

”Når du ser SF'erne ude i kommunerne, tager de ansvar igen og igen. Så hvis rød blok vinder, og hvis den parlamentariske situation giver flertal for de ting, SF vil, ja så vil jeg da ikke afvise regeringsdeltagelse,” siger Pia Olsen Dyhr.

SF's landsmøde i Odense starter lørdag formiddag. Landsmødet ventes i år at have fokus på efterårets kommunalvalg, der af mange partier ses som en generalprøve på folketingsvalget.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Første gang siden 1834: Danmark uden gæld i udenlandsk valuta Første gang siden 1834: Danmark uden gæld i udenlandsk valuta Næste artikel En stille optakt til kampen om kommunerne En stille optakt til kampen om kommunerne