Ny måling: Danskerne dumper regeringens digitale dagsorden

MÅLING: To tredjedele af vælgerne afviser blankt regeringens forsøg på at brande sig selv som digitalt fremsynet. Dermed går Løkke glip af en oplagt mulighed for at vise resultater, vurderer kommentator.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix Denmark
Klaus Ulrik Mortensen

En fremsynet digital omstilling er af afgørende betydning for regeringen, lød det i sidste uge fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Men på det punkt er han og resten af regeringen helt ude af trit med vælgerne.

I slagsmålet om Uber viser to målinger, som Norstat har foretaget for Altinget, at regeringens annoncerede digitale dagsorden ekkoer meget svagt i vælgerskaren.

Kun seks procent af de adspurgte vælgere svarer, at spørgsmålet om digitalisering i høj grad er vigtigt for dem.

Lige så få, syv procent af de adspurgte, mener, at automatisering og kunstig intelligens i høj grad truer deres professionelle fremtidsudsigter.

Regeringen skal ikke tro, at der automatisk er opbakning til noget, bare fordi det involverer digitalisering og nye teknologier. Det er Uber jo et klart eksempel på. Hvis regeringen stirrer sig blind på digitaliseringen, kommer den ud af trit med både vælgere og folketing.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Målingerne understreger, at det er et højst ufolkeligt område, regeringen har valgt som en af sine mærkesager, pointerer politisk kommentator på Altinget Erik Holstein.

”Der kan være alle mulige saglige grunde til at satse på digitalisering, men det kommer ikke til at spille en trille ved folketingsvalget,” siger han.

Regeringens forårsprogram er ellers brolagt med digitale initiativer.

I april afleverer det digitale vækstpanel sine anbefalinger til regeringen. De skal hen over sommeren omsættes til en digital strategi.

I maj går Lars Løkke Rasmussens (V) disruptionråd i gang.

Endvidere pønser regeringen inden sommerferien på en aftale om deleøkonomi samt en teknologipagt inspireret af hollandsk forbillede.

Endelig er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) optaget af at udpege Danmarks første digitale ambassadør.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen køber ikke præmissen om, at tallene viser, at danskerne skulle have begrænset interesse i diskussionen om indretningen af fremtidens arbejdsmarked.

"Jeg oplever en stor og stigende interesse for digitalisering, når det bliver mere konkret. Jeg er meget optaget af, at vi især får talt om de mange muligheder, der er med digitalisering og ny teknologi. Der er selvfølgelig også udfordringer, som vil løbende skal tage hånd om,” siger han i et skriftligt svar til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget: digital velfærd (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00