Snit af meningsmålinger: DF igen størst i blå blok

RISBJERG-SNITTET: Dansk Folkeparti kravler langsomt op fra hullet, mens Socialdemokratiet går tilbage i det kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger. DF-fremgang er afgørende for hele blå blok, vurderer kommentator.

Dansk Folkeparti er igen størst i blå blok, men der er stadig et hop op til niveauet fra valgaftenen i 2015.
Dansk Folkeparti er igen størst i blå blok, men der er stadig et hop op til niveauet fra valgaftenen i 2015.Foto: Linda Kastrup / Scanpix
Morten Øyen

Efter smæk i meningsmålingerne i efteråret er vælgerne igen begyndt at sive tilbage til Dansk Folkeparti.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.
 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Partiet står nu til 17,2 procent af vælgerne og 31 mandater, og det gør igen Dansk Folkeparti til det største i blå blok foran Venstre med 30 mandater.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Dansk Folkeparti er stadig et stykke fra tiden, før anklagerne mod partiet og Morten Messerschmidt om svindel med EU-midler for alvor slog igennem i meningsmålingerne i september – men partiet har hentet en fremgang på fire mandater siden november.

På den ene side har Messerschmidt store kvaliteter som politiker. På den anden side bliver alle jo mindet om skandalen, når han igen kommer på banen. Så der er afgjort en risiko for, at det kan give Dansk Fokeparti et tilbageslag.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Genkomst er ikke risikofrit
Ifølge Altingets politiske kommentator er fremgangen til Dansk Folkeparti ikke overraskende.

”Fravalget af Dansk Folkeparti var ikke et politisk fravalg, men snarere et resultat af Messerschmidt-skandalen. Med sagen på afstand er det logisk nok, at nogle af de frafaldne vælgere vender tilbage,” siger Erik Holstein.

Han vurderer derfor også, at det ikke er riskofrit, når Morten Messerschmidt (DF) nu er ved at køre sig i stilling til at vende tilbage til politik efter sin sygeorlov.

”På den ene side har Messerschmidt store kvaliteter som politiker. På den anden side bliver alle jo mindet om skandalen, når han igen kommer på banen. Så der er afgjort en risiko for, at det kan give Dansk Fokeparti et tilbageslag,” siger Erik Holstein.

(Artikel fortsætter under graf)

Snittet af målinger viser, at Socialdemokratiet er gået to mandater tilbage på en måned – det samme som Dansk Folkeparti er gået frem.

Samtidig har blå blok hentet to mandater på rød, der dog stadig er et stykke foran: Uden nordatlantiske mandater tælles med, står rød blok til 91 mandater ved et valg til Folketinget nu, mens blå blok kan mønstre 84 mandater.

DF afgørende for blå blok
Fremgangen til blå blok tyder på, at Dansk Folkeparti i øjeblikket vinder nogle af de mange stemmer tilbage, de har tabt til Socialdemokratiet, vurderer Erik Holstein.

”Det er altså stemmer, der flytter over midten. Den slags kan afgøre et valg,” siger han, der dog ikke mener, Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen, bør bekymre sig ind til videre.

S kan gøre mere
Rød blok fører, og Mette Frederiksen er stadig langt mere populær end Løkke i målingerne. Han peger dog på, at Socialdemokratiet gør klogt i at finde flere klare brudflader til regeringen.

”Her ligger en mulighed i de aktuelle boligforhandlinger, hvor der er en åben bane til dem, der også vil varetage lejernes interesser,” siger Erik Holstein.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00