Regioner varsler indgreb på tandlægeområdet

TANDPLEJE: Danske Regioner vil gribe ind over for tandlægerne, der konsekvent overskrider regionernes budget med 20 procent. Den økonomiske ramme er for lille, lyder svaret fra Tandlægeforeningen.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanKasper Kaasgaard

Regionernes udgifter på tandlægeområdet løber løbsk, og nu er det på tide at tænke nyt.

Sådan lød budskabet fra formand for Bent Hansen i sin tale på Danske Regioners årlige generalforsamling tidligere i april.

Siden april 2015, hvor en ny overenskomst mellem regionerne og tandlægerne trådte i kraft, har de offentlige udgifter til tandlægeområdet konsekvent ligget omkring 20 procent over den økonomiske ramme, der er blevet aftalt. Og nu vil regionerne gribe ind for at få tandlægerne til at overholde budgettet.

“Måske er tandlægeområdet modent til at prøve helt nye veje. Jeg er sikker på, at vi kunne få mere sundhed for penge, hvis de offentlige tilskud blev anvendt direkte til de formål, som Folketinget og vi i regionerne ønsker at fremme,” sagde Bent Hansen i sin tale.

Hvis det er tandlægerne, der uanset retningslinjer selv går ind og definerer, hvad de mener, deres indkomst skal være, skal vi jo have en anden måde at styre på.

Bent Hansen (S)
Formand for Danske Regioner

Overenskomsten fra 2015 mellem tandlægerne og regionerne udmønter en ny national klinisk retningslinje, hvor de danske borgere bliver opdelt i kategorier med farvekoderne grøn, gul og rød, alt efter hvor god deres tandsundhed er.

75 procent af danskerne er blevet kategoriseret som gule patienter, hvilket er skudt over målet ifølge Danske Regioner. De gule patienter, som har en konkret sygdom i tænderne eller er i risiko for at få det, indkaldes nemlig oftere til tandlægen og koster dermed mere end de grønne patienter, hvoraf der kun er knap 19 procent.

“Tandlægerne kategoriserer alt, alt for mange som gule patienter, og det holder ikke. Det påvirker jo de offentlige udgifter, men også borgernes udgifter,” siger Bent Hansen.

Enten kan opstramningen ske ved, at Sundhedsstyrelsen reviderer retningslinjerne, hvilket Danske Regioner allerede har efterspurgt. Men det kan også være, at det er tandlægernes fortolkning af retningslinjerne, den er gal med, siger Bent Hansen.

Tandlæger: Den økonomiske ramme er for lille
Da de nye nationale kliniske retningslinjer blev indført, forventede den daværende regering, at de ville føre til færre tandlægebesøg og dermed færre udgifter på tandlægeområdet. Derfor blev regionernes økonomi ved samme lejlighed skåret med 118 millioner.

Året forinden var regionerne blevet skåret 180 millioner, fordi tilskuddet til tandrensninger blev reduceret. I alt er den økonomiske ramme på tandlægeområdet altså blevet 298 millioner mindre, hvilket svarer til en besparelse på 20 procent.

Ifølge Tandlægeforeningen er det besparelserne, der er roden til problemet, og ikke de nye retningslinjer. Tandlægerne har fra starten kritiseret, at man gjorde den økonomiske ramme mindre, lyder det fra formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

“Jeg har meldt helt klart ud, at hvis tandlægerne skal følge de nationale kliniske retningslinjer, og det gør vi gerne, så mangler der 300 millioner kroner,” siger han.

Freddie Sloth-Lisbjerg medgiver, at der godt kan justeres lidt på de kliniske retningslinjer, men det vil ikke føre til færre tandplejeudgifter, mener han.

“I bund og grund er der ikke noget i vejen med den måde, man bruger retningslinjen på. Der er nogle teknikaliteter, der gør, at nogle patienter, der er kategoriseret som gule, godt kunne være kategoriseret som grønne,” siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Pilen peger på Christiansborg
Det er kun Folketingets politikere, der kan beslutte at sætte reducere tilskuddene til tandlægeområdet, hvilket de tidligere har afvist at gøre. Men Freddie Sloth-Lisbjerg mener, at pilen nu peger på Christiansborg, hvis de økonomiske problemer på tandlægeområdet skal løses.

“Jeg kan kun se to muligheder. Christiansborg giver Bent Hansen nogle flere penge at forhandle med, eller Christiansborg beslutter at skære i tilskuddet. Hvis de skærer i tilskuddet, betyder det jo, at borgerne skal til at betale en større del af tandlægeregningen,” siger Freddie Sloth-Lisbjerg og tilføjer:

“Det synes jeg for øvrigt er en rigtigt dårlig ide. Det offentlige engagement i det private er i forvejen på et meget, meget lavt niveau.”

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sådan blev patienterne kategoriseret i 2016

Grøn kategori: 18,7 procent
Gul kategori: 75,0 procent
Rød kategori: 6,0 procent
Ingen kategori: 0,3 procent

Kilde: Danske Regioner


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Freddie Sloth-Lisbjerg

Formand, Council of European Dentists
cand.odont. (Tandlægeskolen i Aarhus 1983)

0:000:00