Snit af målinger: Liberal Alliance på laveste niveau i to år

RISBJERG-SNITTET: Liberal Alliance fortsætter med at tabe vælgere efter at være gået i regering, viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger.

Liberal Alliance fik med egen udlægning truet sig med i regering. Forløbet op til og selve regeringstiden synes de liberale vælgere ikke imponerede over.
Liberal Alliance fik med egen udlægning truet sig med i regering. Forløbet op til og selve regeringstiden synes de liberale vælgere ikke imponerede over.Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten Øyen

Vælgerne siver stille og roligt væk fra Liberal Alliance.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Siden partiet i august nåede et foreløbigt højdepunkt med opbakning fra 8,4 procent af vælgerne, er det nu kun 5,9 procent, der vil stemme på partiet ved et folketingsvalg.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker Kasper Møller Hansen laver for Altinget.

Omsat til mandater er Liberal Alliance siden august gået fra 15 til 10 – eller hvad der svarer til at have mistet omkring 100.000 vælgere.

Den opskruede retorik var der ingen dækning for, og det er nu ved at indhente LA. På den måde har den ene fejl taget den anden.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Bevægelsen er væsentlig, men ikke overraskende, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det er ikke underligt, at vælgerne straffer et parti, der gør noget helt andet end det, det sagde,” siger han og henviser til efterårets ultimative krav om topskattelettelser fra Anders Samuelsen (LA).

Ifølge Holstein håbede man i Liberal Alliance, at den kontante insisteren på topskattelettelser kunne veksles med indrømmelser i udlændingepolitikken til Dansk Folkeparti.

”Sådan som man gjorde i 00'erne. Men det var en fejllæsning af DF. Den handel var Thulesen på intet tidspunkt rede til. Det var en vej direkte ud over kanten at komme med et ultimativt topskattekrav,” siger Erik Holstein.

Fejl på fejl
Liberal Alliance endte da også med at sadle om, og efter at have truet med valg endte det i stedet med, at Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering blev udvidet til at også at tælle Konservative og Liberal Alliance.

”Det fremstillede Anders Samuelsen som en stor sejr, selv om Liberal Alliance kom i regering i en meget ugunstig parlamentarisk situation. Den opskruede retorik var der ingen dækning for, og det er nu ved at indhente LA. På den måde har den ene fejl taget den anden,” siger Erik Holstein.

Nedgangen til Liberal Alliance begyndte allerede fra september, da konflikten med Dansk Folkeparti om topskattelettelser for alvor blev udstillet. Siden partiet i november gik med i regering, er Liberal Alliance gået yderligere to mandater tilbage – så var der valg nu, ville tre LA'ere miste deres sæde i Folketinget ifølge snittet af meningsmålinger. 

Presset af retorik og regeringsansvar
Valgforsker Kasper Møller Hansen vurderer, at tilbagegangen til Liberal Alliances afspejler en turbulent tid for partiet i efteråret og siden nogle slidsomme sager for partiets nye ministre – særligt PostNord-sagen og taxaforliget, der var med til, at Uber forlod landet.

”Det har ikke ligefrem været vand på den liberale mølle,” siger Kasper Møller Hansen og fortsætter:

”Liberal Alliance er gået fra at være meget ultimative til at skulle være meget pragmatiske og pressede af at sidde med regeringsansvar.”

Blå blok henter ind
Liberal Alliances seneste tilbagegang rammer ikke blå blok som helhed. Dansk Folkeparti og Konservative har stabiliseret, mens der er fremgang til regeringspartneren Venstre. I rød blok er Socialdemokratiet den seneste måned også gået frem, mens Radikale, Alternativet og Enhedslisten alle mister et mandat.

Styrkeforholdet mellem blokkene er siden årsskiftet gået i blå bloks retning. Så selvom rød blok stadig står til at overtage Statsministeriet med de nuværende meningsmålinger, så er konkurrencen bliver mere tæt. Så det nu står til 90 mandater til rød blok og 85 til blå blok.

”Blå blok er i defensiven og skal levere noget for at kunne genvinde regeringsmagten. Men det tyder ikke på valg lige med det samme, og afstanden mellem blokkene er inden for det, som kan hentes i en valgkamp,” siger Kasper Møller Hansen. 

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg. Tegn et gratis prøveabonnement her.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00