Prognose: Dansk Folkeparti snupper mandat på Bornholm

GEOGRAFISK PROGNOSE: Dansk Folkeparti står for første gang til at vinde et mandat på Bornholm. Se også, hvor i landet Liberal Alliance og Alternativet går tilbage i professor Kasper Møller Hansens geografiske prognose for, hvor mandaterne vil falde ved et valg nu.

Foto: Torkil Adsersen / Scanpix
Morten Øyen

Tilbagegang til Venstre betyder, at Dansk Folkeparti kan sætte sig på det ene bornholmske mandat.

Det første mandat på klippeøen går stensikkert til Socialdemokratiet, og normalt er der heller ikke nævneværdig kamp om det andet mandat. Men den tid er forbi, viser professor Kasper Møller Hansens nye prognose af, hvor mandaterne vil falde, hvis der var valg til Folketinget nu.

Prognosen bygger på et vægtet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger og mere end 10.000 Gallup-interviews fra hvert kvartal siden valget i 2015.

”Dansk Folkeparti er i runde tal 1500 stemmer foran Venstre på Bornholm. Går Venstre ikke frem, vil det ene mandat for første gang gå til Dansk Folkeparti,” siger Kasper Møller Hansen.

Fakta
Altingets geografiske prognose

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne og en geografisk prognose med mandatfordelingen for Altinget.

Mandatfordelingen er beregnet ved, at Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålingerne, som baserer sig på en formel udformet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet, er fordelt geografisk ud fra den geografiske fordeling af stemmerne ved folketingsvalget i 2015 og næsten 11.000 Gallup-interviews indsamlet i hvert kvartal siden valget.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.
Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Normalt givet på forhånd
Normalt er fordelingen af de to bornholmske mandater ellers givet på forhånd. Et til Socialdemokraterne og et til Venstre.

Sådan har det været siden 1920 – kun undtaget Jordskredsvalget i 1973, hvor Mogens Glistrups Fremskridtspartiet for en enkelt valgperiode tog V-politikeren Niels Anker Kofoeds plads i Folketinget.

Ifølge Kasper Møller Hansens nye prognose står Socialdemokratiet til at få omkring 9300 stemmer på Bornholm, mens Dansk Folkeparti i runde tal får 5500 stemmer og Venstre 4000.

Allerede tæt i 2015
Ved Folketingsvalget fik Socialdemokratiet 8683 stemmer, Venstre blev næststørst med 5257 stemmer og Dansk Folkeparti fik 5168. Det betød, Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen kunne fortsætte i Folketinget, mens det akkurat ikke lykkedes for DF-spidskandidaten Jess Christian Persson at blive valgt.

Siden valget er Socialdemokratiet gået yderligere frem på Bornholm, og i en periode betød det, at begge mandater fra klippeøen ville gå til socialdemokrater.

”Det er blevet en tæt kamp om, hvem der tager det andet mandat på Bornholm. Det så vi allerede ved valget i 2015, hvor det kun var 89 stemmer, som adskilte Venstre og Dansk Folkeparti,” siger Kasper Møller Hansen.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement), hvor du også kan dykke mere ned i, hvordan mandaterne fordeler sig mellem partierne i alle landets storkredse. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00