Djøf: Usmageligt angreb fra landbrugslobby på navngivne embedsmænd

KLAPJAGT: Bæredygtigt Landbrug vil hænge navngivne ansatte i Miljø- og Fødevareministeriet ud i håbet om at få dem fyret. Helt usædvanligt, mener ekspert i lobbyisme.

En kontorchef i Miljøstyrelsen bliver med navns nævnelse udsat for et voldsomt angreb i det seneste medlemsbrev fra foreningen Bæredygtigt Landbrug.

Samme skæbne venter tilsyneladende flere embedsmænd den kommende tid.

“Lige så snart embedsmændene manipulerer med fakta, så slår vi til og nævner navnene på dem, der går over stregen,” siger formanden Flemming Fuglede Jørgensen til Altinget.

I medlemsbrevet opridser formanden først kontorchefens ansvarsområder, hvorefter han beskylder kontorchefen for bevidst at udelukke politikere og borgere i adskillige beslutningsprocesser og udsende misvisende referater.

Målet er at “luge ud” blandt de embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet, der egenrådigt handler i modstrid med de politiske intentioner.

Usmageligt og usædvanligt
Landbrugsavisen har som de første beskrevet historien. Til Altinget kalder formanden for Offentlige Chefer i Djøf fremgangsmåden for ekstrem.

“Jeg synes, det er usmageligt, og jeg kan ikke erindre, at vi før har oplevet noget, der ligner det her,” siger Henning Thiesen.

Også lobbyekspert Susanne Hegelund finder sagen ganske særegen.

”Jeg har ikke set før, at en lobbyorganisation offentligt går efter en navngiven embedsmand på den måde. Det er helt usædvanligt. Normalt går den dygtige lobbyist, og det kun i særlige tilfælde, efter politikerne,” siger Susanne Hegelund, partner i rådgivningsfirmaet Hegelund & Mose.

Fortsætter gabestokken
I mange tilfælde nytter det dog ikke at lange ud efter politikerne, mener Flemming Fuglede Jørgensen.

“Hvis embedsmændene forvirrer eller endnu værre ødelægger det grundlag, som politikerne skal tage beslutning på, så er det ikke demokrati mere. Så er det embedsmændene, der styrer, hvad der skal ske. Og det er uacceptabelt for os,” siger formanden, der ikke har tænkt sig at stoppe med udhængningen af den ene embedsmænd.

“Du kan stole på, at vi følger det her til dørs,” siger Flemming Fuglede Jørgensen, der allerede har flere konkrete embedsmænd i pipelinen.

BL hytter sine medlemmer
Henning Thiesen og Susanne Hegelund oplever begge, at der er et stigende pres på embedsmændene i de her år. Bæredygtigt Landbrugs offentlige gabestok af embedsmændene går dog alligevel skridtet videre.

”Bæredygtigt Landbrug har for længst markeret sig som en helt anderledes lobbyorganisation, der bryder de uskrevne spilleregler. Så det er måske ikke så overraskende, at det er her, det kommer fra,” siger Susanne Hegelund.

Hun ser det ikke mindst som noget, der kan skaffe intern opbakning hos organisationen:

”Ikke så få steder i landbruget føler man sig snydt af ”akademikerne i København”. At embedsmændene simpelthen ikke gør, hvad politikerne giver dem besked på. Så udhængningen af den pågældende er formentlig mest møntet på medlemmerne,” siger hun.

Men det er ikke noget, man normalt forbinder med klassisk lobbyisme:

”En god lobbyist overvejer meget nøje, hvornår man kritiserer en politiker. En embedsmand rører man ikke offentligt. En god lobbyist forsøger at hjælpe både politiker og embedsmand med at løse et givet problem, hvorved man måske også kan få sit eget projekt igennem. De spilleregler anerkender Bæredygtigt Landbrug ikke,” siger Susanne Hegelund.

Injurier eller ej
Djøf tager kraftigt afstand fra fremgangsmåden, fordi de udstillede embedsmænd ikke har nogen mulighed for at forsvare sig. Derfor opfordrer Henning Thiesen også berørte embedsmænd til at rette henvendelse til deres faglige organisation.

“Og hvis nogen af vores medlemmer kommer ud for sådan en omtale, så vil Djøf bistå dem med alt, hvad vi kan, blandt andet en juridisk gennemgang af det udsagn, der er tale om. For eksempel i relation til injurielovgivningen,” pointerer han.

Flemming Fuglede Jørgensen tager en juridisk gennemgang helt roligt.

“Der er ekstremt vide rammer. Hvis der er nogen, der er blevet svinet til, så er det mig, og jeg har klaget både det ene, andet og tredje sted uden held. Men vi skriver heller ikke noget, som vi ikke kan bevise,” lyder det fra formanden.

Departementschef Henrik Studsgaard siger til Landbrugsavisen, at han finder det “uværdigt at hænge enkelte medarbejdere ud”, men det er ikke noget, han har ønsket at uddybe over for Altinget.

Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra en tillidsrepræsentant i Miljøstyrelsen til sagen.

,

Forrige artikel Skipper skal på barsel: EL får ny frontfigur Skipper skal på barsel: EL får ny frontfigur Næste artikel Støjberg til EU-kommissær: Ophævelse af grænsekontrol er utopisk Støjberg til EU-kommissær: Ophævelse af grænsekontrol er utopisk