Ny konstitueret direktør: Man skal udfordre for at forandre

KONSTITUERET: Rikke Hougaard Zeberg er netop blevet ny konstitueret direktør for Digitaliseringsstyrelsen, efter Lars Frelle-Petersen mandag har forladt posten. Altinget lavede i maj et interview med Rikke Hougaard Zeberg, som du kan læse her.

Rikke Hougaard Zeberg har været vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen siden 2012.
Rikke Hougaard Zeberg har været vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen siden 2012.
Sine Riis Lund

Som nyudklækket erhvervsjurist var vejen banet for en karriere i det private. Det var da også hertil, at Rikke Hougaard Zeberg stilede sine første jobansøgninger tilbage i 1996. Det gav hurtigt bonus.

Den kun 24-årige kandidat fik tilbudt en stilling som international skatteretsekspert ved advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers.

Men så mærkede Rikke Hougaard Zeberg efter i maven - og takkede nej til jobbet. I stedet søgte hun og fik en stilling som fuldmægtig i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

“Alle syntes jo, at det var crazy, at jeg ville gå ind i den offentlige sektor, men jeg var drevet af, at det lød spændende,” siger Rikke Hougaard Zeberg.

Fakta
Det statslige toplederforløb
  • Deltagere på statens topledertalentforløb skal have potentiale for at indtræde i en toplederstilling inden for et til tre år. 
  • Målgruppen for forløbet er særligt talentfulde statslige kontorchefer, afdelingschefer og vicedirektører eller ledere på tilsvarende niveau, der har flere års erfaring som ledere og udviser et særligt potentiale for at blive topleder i staten.
  • Topledere forstås i denne sammenhæng som styrelsesdirektører og departementschefer.
  • Deltagerne udvælges gennem en indstillings- og testproces.

Kilde: Moderniseringsstyrelsen

Det følgeskab man får qua sin titel i en organisation som Finansministeriet, den skal du gøre dig fortjent til i en organisation som DR Nyheder.

Rikke Hougaard Zeberg
Vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen

Siden 2012 har hun været vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, hvor hun blandt andet har været med til at forhandle den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi på plads, der landede sidste år.

En skæv profil
Et par år efter kandidatgraden var i hus, endte Rikke Hougaard Zeberg ved lidt af et tilfælde i Finansministeriet. Her blev hun sig meget bevidst, at hun med sin baggrund som erhvervsjurist fra Handelshøjskolen i Aarhus adskilte sig fra mange af de øvrige ansatte i Den Røde Bygning.

Jeg oplevede, at jeg tit havde et andet syn på tingene end dem, der var uddannet cand.scient.pol. og cand.polit. Derfor begyndte jeg at udfordre den måde, man gjorde tingene på, ved at stille spørgsmålstegn til det bestående.

Rikke Hougaard Zeberg
Vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen

“Jeg oplevede, at jeg tit havde et andet syn på tingene end dem, der var uddannet cand.scient.pol. og cand.polit. Derfor begyndte jeg at udfordre den måde, man gjorde tingene på, ved at stille spørgsmål til det bestående,” siger hun.

Det er en praksis, hun har forsøgt at holde ved lige.

“Jeg mener, at man skal udfordre for at forandre,” siger hun.

Rikke Hougaard Zeberg har aldrig været bange for at udfordre normerne. Som da hun i gymnasietiden søgte og kom i sommerpraktik som jagerpilot, selv om kvinder dengang slet ikke kunne blive jagerpiloter, men kun helikopterpiloter.

Talent for ledelse
Rikke Hougaard Zeberg har næsten altid arbejdet med tværoffentlige emner som styring, effektivisering, afbureaukratisering og digitalisering.

Selvom hun ofte er blevet mødt med holdningen, at “det nytter jo ikke noget”, så er Rikke Hougaard Zeberg overbevist om, at det faktisk er med til at forandre det bestående på meget mere indgribende vis, end de fleste tænker over i hverdagen.

“Se bare den første digitaliseringsstrategi fra 2001. Der blev indskrevet, at man nu som borger havde mulighed for at sende en email til det offentlige. Nu 16 år senere er vi en af de mest digitaliserede offentlige sektorer i verden, hvor 90 procent af borgerne får posten digitalt.”

Som vicedirektør sidder hun i dag med ansvaret for blandt andet Statens It-projektråd, informationssikkerhed, afbureaukratisering, Grunddataprogrammet og for drift af systemer som Digital Post og NemId.

Den stejle kurve op i cheftitler kan meget vel fortsætte. Sidste år blev hun nemlig udvalgt som en af 18 deltagere i statens nyeste udviklingsprogram. Det er ensbetydende med, at hun vurderes til at have et særligt potentiale for i fremtiden at indtage en af de absolutte topposter i staten som styrelsesdirektør eller departementschef.

Tillid er et must
Rikke Hougaard Zeberg har nogle klare ledelsesværdier, som hun lægger vægt på. Det er først og fremmest ordentlighed, og at man kan have tillid til og regne med hinanden.

Netop den værdi blev hun udfordret på, da hun i 2010 skiftede til at være underdirektør i DR Nyheder for at holde styr på strategi, jura og økonomi i produktionen.

“Det var et kæmpe chok at komme derud. Jeg fik flere gange virkelig sat min tillid på prøve, og fordi jeg lægger så meget vægt på ordentlighed, så var det et par gange faktisk svært for mig at være i det med mine værdier,” fortæller Rikke Hougaard Zeberg.

Hun understreger dog, at det er et af de bedste karriereskridt, hun har taget, og at det endte som en arbejdsplads, som hun kom til at holde meget af. I løbet af de to et halvt år hun dagligt boksede med de mange journalister, lærte hun med egne ord mere om ledelse end alle årene forinden.

“Jeg skal hilse og sige, at de ledelsesargumenter, der virker inde i en hierarkisk styret politisk organisation som Finansministeriet, de virkede ikke et sted som der.”

Følgeskab er langtfra givet
Hun lærte, at det var benhårdt arbejde at opnå følgeskab blandt de ansatte. Det gjaldt om at være knivskarp på, hvad ens mål var, og hvad begrundelsen var for at nå det mål.

“Det følgeskab man får qua sin titel i en organisation som Finansministeriet, den skal du gøre dig fortjent til i en organisation som DR Nyheder. Det var en kæmpe udfordring. Man skulle stå tidligt op, hvis man skulle få følgeskab af dem,” siger Rikke Hougaard Zeberg.

Det betyder ikke, at det er nemmere at være leder i en statslig organisation, pointerer vicedirektøren, men det at opleve de helt andre spilleregler end i en politisk styret organisation har gjort hende mere robust og helstøbt som leder.

Gider ikke skjulte dagsordener
Rikke Hougaard Zeberg taler helst lige ud af posen. Hun gider ikke ret godt tale rundt om udfordringerne, men hellere direkte adressere dem i det åbne rum.

Som da hun i starten af sin tid i Digitaliseringsstyrelsen stillede sig op på en personaledag og holdt en tale om alle de fordomme, som hun oplevede, der kun blev sagt i det skjulte mellem de forskellige grupperinger fra to sammenbragte styrelser.

“Jeg oplevede, at tiden var moden til at tage fat om det. Jeg fik sagt det med humor og oplevede også kun god respons på det. Til tider bliver der stadig refereret til den tale,” siger hun.

Det hele menneske
Også værdier som høj kvalitet i arbejdet og pligtopfyldenhed tillægger hun stor værdi. Efterhånden som Rikke Hougaard Zeberg har hævet niveauet på titlerne i cv´et, har hun dog været nødt til at aflære sig lidt af grundigheden. I stedet forsøger hun at få de værdier bragt ind i organisationen.

“Det er klart, at jeg ikke længere kan være nede i alle detaljer og sager, men jeg tror på, at noget af det, man tager med sig ind i et toplederjob, er de værdier, som man kommer med og på den måde er med til at sørge for, at det, der bliver lavet, er med høj kvalitet.”

Det er dog ikke ensbetydende med, at hun forventer, at medarbejderne bliver hængende på kontoret til langt ud på aftenen. Tværtimod går hun meget op i, at arbejdspladsen skal skabe rum til hele medarbejdere.

“Hvis medarbejdere ikke også trives i deres familierolle, og man presser dem for hårdt, så det kun bliver arbejde, så tror jeg heller ikke på, at man får det bedste frem i medarbejderne.”

Hun havde engang en medarbejder, som fortalte, at hun nu for anden gang var kommet ned i børnehaven, hvor hendes børn udenfor stod klar med flyverdragt, fordi de lukkede.

“Jeg sagde til hende, at det ikke bliver på min vagt, at det sker igen, fordi jeg vil ikke have medarbejdere, hvor det skal være sådan.”

Rikke Hougaard Zeberg forsøger også selv at være et helt menneske. Det meste af tiden går til netop arbejde og familie, men hun forsøger også at prioritere motion.

For hende er fysiske udfoldelser nemlig lig med et pusterum og et frirum til at koble af.

Rikke Hougaard Zeberg har for nylig genoptaget barndommens hobby med ridning, ligesom hun løber og spiller basket.

Artiklen er et af flere interviews med deltagere i statens nyeste talentforløb for topledere. Se listen over alle deltagerne her.

Dokumentation

Blå bog: Rikke Hougaard Zeberg
Født 1971, opvokset i Nordborg på Als. Gift og har to børn

Uddannelse
Cand. merc. jur., Handelshøjskolen i Aarhus (1995)

Karriere
Vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen (2012-)
Underdirektør, DR Nyheder (2010-2012)
Kontorchef, Finansministeriet (2007-2010)
Sekretariatschef, Finansministeriet (2005-2007)
Chefkonsulent, Finansministeriet (2001-2005)
Medarbejder i Den Digitale Taskforce, Finansministeriet (2000-2001)
Kommunikationskonsulent / direktionssekretær, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (1999-2000)
Fuldmægtig og specialkonsulent, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen/Erhvervsministeriet (1996-1999)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Hougaard Zeberg

Direktør, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
cand.merc.jur. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00