Politisk flertal ønsker flere penge til Udenrigstjenesten

OPGRADERING: De udenrigspolitiske udfordringer står i kø. Alligevel vil nye bevillinger ikke stoppe nedskæringerne af en ”udsultet” Udenrigstjeneste. Derfor mener et flertal på Christiansborg, at der er behov for flere penge.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har rorpinden for den mindste Udenrigstjeneste i nyere danske historie.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har rorpinden for den mindste Udenrigstjeneste i nyere danske historie.Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Kasper Frandsen

Et Rusland i offensiven, en uforudsigelig amerikansk præsident, Brexit og store konflikter i Europas nærområder.

Behovene har ikke været større for en stærk tilstedeværelse og diplomati fra Danmarks side, lyder ræsonnementet fra næsten alle politiske partier på Christiansborg.

Men det står i skærende kontrast til, at den danske Udenrigstjeneste i nyere tid aldrig har haft færre midler.

Derfor står politikerne i kø til at ønske sig flere penge til at opgradere Udenrigstjenesten, der er Skandinaviens absolut billigste per indbygger.    

Det er nødvendigt, at Danmark har større bevågenhed og tilstedeværelse i en verden, der på kort tid har budt på Trump i Det Hvide Hus, Brexit og Russisk aggression.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

”Mit håb er, at vi i fremtiden finder endnu flere penge til Udenrigstjenesten. Det er nødvendigt, at Danmark har større bevågenhed og tilstedeværelse i en verden, der på kort tid har budt på Trump i Det Hvide Hus, Brexit og Russisk aggression,” siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre.

”Vi har udsultet Udenrigstjenesten i mange år, ligesom det er sket med politiet og forsvaret. Derfor er der behov for flere penge her, ” supplerer Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

V-regeringen fandt i 2016 med blå blok i ryggen 35 millioner kroner ekstra fra 2017 og 70 millioner kroner ekstra fra 2018 til Udenrigstjenesten, der blandt andet skal styrke den danske repræsentation i Bruxelles ovenpå Brexit.

Men det er kun et lille plaster på et blødende sår, da Udenrigstjenesten trods de ekstra millioner ser ud til at må fortsætte besparelserne, da der frem mod 2020 vil være cirka 150 millioner kroner mindre på Udenrigsministeriets bevilling på grund af især to procents årlige besparelser, der er for alle ministerierne.

Kan ikke gå længere ned
De 70 millioner kroner kalder Michael Aastrup Jensen for første skridt for at styrke Udenrigstjenesten.

”Både røde og blå regeringer har skåret ned på et niveau, hvor vi simpelthen ikke kan gå længere ned. Jeg har ikke noget beløb klar. Men jeg vil gerne have en stærkere Udenrigstjeneste, end vi har nu. Men det er altid en diskussion om, hvor pengene skal komme fra i pressede økonomiske tider,” lyder det.

Selvom I har tilført 70 millioner kroner, er der reelt set stadig besparelser og de facto blevet en mindre Udenrigstjeneste under jer?

”Nej, det anerkender jeg ikke. Hele den offentlige sektor står med effektiviseringskrav. Desuden giver vi penge til Udenrigstjenesten – ikke fordi jeg regner med, at det vil reformere eller give en dobbelt så stor Udenrigstjeneste, men vi får stoppet de mange sparerunder,” siger Michael Aastrup Jensen.

Heller ikke Konservative vil sætte beløb på eventuelle nye bevillinger eller decideret love flere penge.

Liberal Alliance har endnu ingen ”firkantet holdning til størrelsen af Udenrigstjenesten”. Derimod er Dansk Folkeparti enig med Venstre i, at ”man skal have den stærkest mulige Udenrigstjeneste”.

Alternativet, Radikale og Socialdemokratiet mener også, at Udenrigstjenesten skal have en saltvandsindsprøjtning.

Regeringen forventes at præsentere sit udspil til finansloven for 2018 i slutningen af august 2017.

Læs hele historien på Altinget:udvikling (kræver abonnement). Her kan du dykke ned i, hvordan partierne mener, man skal styrke Udenrigstjenesten. Tegn et gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00