Kæmpe flertal ønsker hård kurs mod tiggere

MENINGSMÅLING: Danskerne er hardlinere, når det gælder udenlandske tiggere og hjemløse, viser ny måling. Kun vælgere fra Enhedslisten og Alternativet er uenige.

Tilstrømningen af udenlandske tiggere og hjemløse i hovedstadsområdet har fået mange danskere til at ønske en mere restriktiv linje.<br>
Tilstrømningen af udenlandske tiggere og hjemløse i hovedstadsområdet har fået mange danskere til at ønske en mere restriktiv linje.
Foto: Esben Salling/Scanpix
Erik Holstein

Den hårde kurs, regeringen lægger op til over for udenlandske tiggere og hjemløse, har bred opbakning i befolkningen.

Det viser en ny meningsmåling, udført kort efter Folketinget vedtog en hastelov mod ”utrygsskabende tiggeri”, så tiggere fremover risikerer 14 dages ubetinget fængsel.

Hvis valget står mellem en blød linje, hvor der opsættes toiletter og sovepladser til de udenlandske tiggere og hjemløse, eller den hårde linje med bøder og fængsel for at tvinge dem til at rejse hjem, er danskerne i hvert fald ikke i tvivl. 66 procent stempler ind på den hårde linje, mens kun 12 procent er på den bløde, og 22 procent svarer "ved ikke". Det viser en ny Norstat-måling foretaget for Altinget.

S-vælgerne er med
I Folketinget blev den skærpede kurs vedtaget af VLAK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Og det har de fuld opbakning til fra baglandet.

Læs også: Regeringen vil fordoble straffen for “utryghedsskabende” tiggeri

Der er klare flertal for stramningen i samtlige regeringspartier, og i Dansk Folkeparti er opbakningen til en hårdere kurs helt oppe på 91 procent. Men også de socialdemokratiske vælgere er varme tilhængere af den skærpede kurs: 70 procent er for den hårde linje, mens kun 10 procent er for den bløde.

Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet stemte imod opstramningen Men på det punkt er Radikale og SF ikke i overensstemmelse med deres egne vælgere.

Blandt radikale vælgere er der således 25 procent, der går ind for at oprette toiletter og sovepladser, mens 37 procent snarere vil stresse udenlandske tiggere og hjemløse med bøder og korte fængselsstraffe for at få dem til at rejse hjem igen.

SF er slet ikke i sync med sine vælgere på dette område. Når det gælder udenlandske tiggere og hjemløse, er næsten hver anden SF-vælger – 46 procent – på den hårde linje, mens kun 15 procent er på den bløde.

Straf hjælper ikke
Til gengæld er Alternativet i pæn overensstemmelse med sine vælgere. Ikke engang her kan der dog mønstres et absolut flertal for en blød kurs, men tendensen er klar: 46 procent af Alternativets vælgere ønsker en blød kurs over for udenlandske tiggere og hjemløse, mens kun 15 procent er for den hårde linje.

”Vi tror ikke på, det er noget, man kan straffe sig ud af, og vi går ganske rigtigt ind for at opsætte toiletter og sovepladser,” siger Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordquist.

EU's opholdsdirektiv
Rasmus Nordquist ønsker også EU-initiativer for at afhjælpe problemet:

”Vi går samtidig ind for at styrke transitprogrammerne og få løst problemet gennem EU’s sociale søjle, så alle EU-lande forpligtes til at tage sig af deres borgere. Vi må også diskutere, om det er nødvendigt at støtte de fattigste EU-lande mere, så de bedre kan løse opgaven.”

Alternativets politiske ordfører er villig til at se på EU’s opholdsdirektiv, og han erkender, at udenlandske tiggere og hjemløse udgør ”en udfordring”:

”Men problemet er også blevet talt op. Det, tror jeg, er en del af forklaringen på tallene,” siger Nordquist.

Tilfreds Pape
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ser derimod Norstat-målingen som en bekræftelse af regeringens linje:

”Regeringens initiativer har mødt bred politisk tilslutning, og nu viser målingen, at vores politik også har stor opbakning i befolkningen."

"Vi har skærpet straffen for utryghedsskabende tiggeri, og vi udvider politiets mulighed for at give zoneforbud til personer, der etablerer en sådan lejr. Vi vil derudover arbejde for en ny lov, der gør det muligt at udvide zoneforbuddet til at gælde kommuner,” siger Søren Pape Poulsen i et skriftligt svar til Altinget.

Justitsministeren fortsætter:

"Udlændingestyrelsen og politiet har i dag en ordning, som muliggør, at tilrejsende udlændinge kan blive udvist administrativt på én dag."

"I København har myndighederne et særligt effektivt samarbejde, der gør, at Udlændingestyrelsen typisk kan træffe afgørelse om udvisning straks. Vi vil styrke dette samarbejde for at sikre en mere fleksibel sagsbehandling i forhold til administrativ udvisning.”

Flertal i alle vælgergrupper
På linje med Rasmus Nordquist er Søren Pape Poulsen også opmærksom på EU-vinklen:

”Det er desværre ikke kun et dansk problem, men noget, som også kendes fra vores nabolande. Forleden drøftede jeg de aktuelle udfordringer med tilrejsende hjemløse med den rumænske minister, og problemstillingen vil også fremover udgøre et tema i EU-regi,” siger justitsministeren.

Der er stemning for en hård linje i alle aldersklasser og i alle fem danske regioner. Men selvom problemerne med udenlandske tiggere og hjemløse er størst i hovedstadsområdet, er flertallet faktisk en lille smule mindre her. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00