Eksperter: Naturen har det værre, end danskerne tror

FIK DU LÆST: Naturen har det godt, mener danskerne i en ny meningsmåling, som landbruget står bag. Men det er langt fra virkeligheden, slår eksperter fast, der savner bedre oplysning af befolkningen om naturens tilbagegang.

Befolkningens opfattelse af, hvor godt naturen har det, står simpelthen ikke mål med fakta, mener KU-professor Carsten Rahbek.
Befolkningens opfattelse af, hvor godt naturen har det, står simpelthen ikke mål med fakta, mener KU-professor Carsten Rahbek.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Bragt første gang 23. maj 2017

Naturens tilbagegang er et faktum, som den danske befolkning ikke ved nok om.

Det mener eksperter. Baggrunden for den udmelding er en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Landbrug & Fødevarer, hvor over halvdelen af danskerne svarer, at naturen i Danmark har det godt.

”Jeg tror, det er udtryk for den danske selvfede opfattelse af, at vi altid er smaddergode. Men her er det faktisk ikke sandt,” siger professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på KU, Carsten Rahbek og fortsætter:

Man viser ”Bonderøven” og ”Nak & Æd”. Og fred være med det. Men det er ikke formidling af naturens mangfoldighed.

Hans Henrik Bruun
Biolog og lektor, Københavns Universitet

”Vores opfattelse af, hvor godt naturen har det, står simpelthen ikke mål med fakta.”

Hans Henrik Bruun, der er biolog og lektor ved Københavns Universitet er enig:

”Der er et kæmpe misforhold mellem danskernes forestilling om, hvordan det går med naturen, og hvordan det rent faktisk går,” siger han.

Danskerne ved ikke nok
De to eksperter giver dog ikke meget for den nye undersøgelse, som de ikke mener, man skal konkludere alt for hårdt på.

Men de er ikke i tvivl om, at den danske befolkning mangler viden om naturens tilstand. Årsagen er, at en anden undersøgelse fra EU-Kommissionen fra 2013 viste, at kun 20 procent af den danske befolkning ved, hvad biodiversitet er. Et helt andet resultat end i Tyskland og Sverige, hvor henholdsvis 80 procent og 51 procent ved, hvad det betyder

Af EU-undersøgelsen fremgår det også, at danskerne er mindre bekymrede for naturens tilbagegang, end borgerne er i mange andre europæiske lande.

Arter er truet
Biodiversitet er et udtryk for, hvor mangfoldig naturen er. Og Danmark har sammen med mange andre lande forpligtet sig til at standse tilbagegangen i biodiversitet, der handler om at bremse dyr- og plantearters forsvinden fra jordens overflade.

Derfor er det et problem, at danskerne tilsyneladende ikke ved, at 20 procent af de danske arter er truet af udryddelse, at størstedelen af de danske naturtyper er i tilbagegang, og at Danmark er det land i EU med det næstmindste naturareal, opremser Carsten Rahbek.

”Der er et behov for faktuel oplysning. Hvis politikerne skal prioritere naturen, så kræver det først og fremmest, at befolkningen har den rette forståelse,” siger Carsten Rahbek.

For lidt natur i medierne
Hans Henrik Bruun ser også et problem. Han mener, at de landsdækkende medier bør komme mere ind i kampen.

”Det her er grundlæggende et oplysningsproblem, fordi der næsten ingen formidling er af dansk natur,” siger Hans Henrik Bruun og fortsætter:

”Man viser ”Bonderøven” og ”Nak & Æd”. Og fred være med det. Men det er ikke formidling af naturens mangfoldighed. Hvis der endelig er et program med vilde dyr, så handler det om Afrika.”

Begge eksperter peger på, at skal naturen få det bedre, så handler det om at skabe mere plads, hvor naturen har førsteprioritet. Det var i øvrigt et hovedbudskab ved det netop overståede naturmøde.

Læs om det her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Rahbek

Professor, centerleder, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Københavns Universitet, professor, Imperial College, London, Professor, Peking Universitet, medlem, det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, medlem, Biodiversitetsrådet
ph.d. i biologi (Københavns Uni. 1995)

Hans Henrik Bruun

Lektor, Biologisk Institut, Københavns Universitet
cand.scient, ph.d.









0:000:00