DF henter vælgere tilbage fra Socialdemokratiet

VÆLGERVANDRING: Dansk Folkepartis frafaldne vælgere er vanskelige at holde på for Venstre og Socialdemokratiet: Siden årsskiftet er mange vendt retur til Dansk Folkeparti, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer.

Dansk Folkeparti henter stemmer tilbage fra Socialdemokratiet og Venstre efter en regulær vælgerlussing i efteråret oven på anklager mod DF's Morten Messerschmidt om svindel med EU-midler, viser ny analyse.
Dansk Folkeparti henter stemmer tilbage fra Socialdemokratiet og Venstre efter en regulær vælgerlussing i efteråret oven på anklager mod DF's Morten Messerschmidt om svindel med EU-midler, viser ny analyse.Foto: Ritzau/Tariq Mikkel Khan
Morten Øyen

Dansk Folkeparti trækker i stor stil efterårets frafaldne vælgere tilbage fra Venstre og Socialdemokratiet.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Nettovandringer mellem to partier beregnes som, hvor mange vælgere der går fra det ene parti til det andet, minus hvor mange der går den modsatte vej. Vandringerne er justerede, så de passer både med valgresultatet i 2015 og med Altingets gennemsnit for hvert kvartal.

Der er endvidere taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere og sidstegangsvælgere. Dvs. andel, som er død el. udvandret siden valget. Der antages uændret valgdeltagelse.

0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.100 stemmer.

Interviews foretaget af TNS-Gallup i perioden 1/4-17 til 1/7-17. I alt er det 10.968 interviews med i analysen.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer siden folketingsvalget i 2015, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 11.000 Gallup-interviews.

I efteråret fik Dansk Folkeparti en solid kæberasler af sine vælgere oven på anklager om svindel med EU-midler i den såkaldte MELD & FELD-sag. Siden har partiet været på jagt efter at hente de mere end 140.000 tabte vælgere retur, som partiet tabte på få måneder. 

Og foråret har været mere mildt ved Dansk Folkeparti. I tæt parløb sammen med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet fik partiet blandt andet presset regeringen til at droppe en højere pensionsalder, og samtidig er svindel-anklagerne stort set forsvundet fra mediernes dagsorden.

Dansk Folkeparti har tidligere kørt lidt på frihjul i værdipolitikken og i forhold til samspillet med regeringen. Nu er partiet mere presset.

Kasper Møller Hansen
Professor i statskundskab, Københavns Universitet

"Med MELD & FELD-sagen på afstand er vælgerne begyndt at vende retur. Den viste med al tydelighed, hvor sprængfarlig en svindel-sag kan være for et parti, og den har været vanskelig at ryste af sig for Dansk Folkeparti,” siger Kasper Møller Hansen.

Vender tilbage fra S
Dansk Folkeparti har rejst sig fra lavpunktet oven på svindelsagen i november på 14,8 til 18,2 i juni i Altingets gennemsnit af meningsmålinger. Det er dog stadig et stykke fra valgresultatet i 2015, hvor Dansk Folkeparti fik 21,1 procent af stemmerne.

Det er særligt Venstre og Socialdemokratiet, der nu afgiver stemmer retur til Dansk Folkeparti, viser analysen:

Over efteråret var mere end 40.000 vælgere, der stemte på Dansk Folkeparti ved valget i 2015, hoppet over til Socialdemokratiet. Det tal er nu skrumpet til cirka 24.000. Dermed har Dansk Folkeparti hevet godt 16.000 vælgere retur fra Socialdemokratiet.

(Artiklen fortsætter under graf)

Efterårets vælgerlussing havde også sendt godt 21.000 vælgere, der havde stemt på Dansk Folkeparti ved valget, over til Venstre. De er ifølge analysen i runde tal alle sammen nu vendt retur til Dansk Folkeparti.

Kasper Møller Hansen peger på, at tillid til politikerne spiller en afgørende rolle for vælgernes syn på partierne, og hvornår vælgerne springer videre til et andet parti.

”Det kan godt være, at de her vælgere kan synes troløse mod partierne. Og uproblematisk shopper lidt rundt mellem Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre. Men de er samtidig meget bevidste om, hvorfor og hvor de flytter hen,” siger Kasper Møller Hansen.

Større konkurrence
Han fortæller, at konkurrencen om denne "troløse" vælgergruppe er meget hård og er taget til:

Med Mette Frederiksen (S) som partiformand er de politiske forskelle mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet blevet mindre end tidligere, Nye Borgerlige gør stadig et indhug i de tidligere DF-vælgere, og lykkes det Venstre at genskabe tillid til partiet og formand Lars Løkke Rasmussen (V), bliver konkurrencen om de yderste DF-vælgere frem mod næste valg stadig mere udtalt.

”Dansk Folkeparti har tidligere kørt lidt på frihjul i værdipolitikken og i forhold til samspillet med den borgerlige regering. Nu er partiet mere presset, ikke mindst af Socialdemokratiets bevægelse i udlændingepolitikken og pragmatiske tilgang til at lave aftaler med regeringen,” siger Kasper Møller Hansen.

Oveni er MELD & FELD-sagen om svindel med EU-midlerne ikke afsluttet, men ligger stadig og spøger, så længe undersøgelsen i EU pågår. Og kan potentielt eksplodere for Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti igen. 

”Normalt ser vi en meget åbenlys kampagne med et offensivt budskab på landets togstationer og i gadebilledet op til Dansk Folkepartis sommergruppemøde. Det har vi ikke rigtig set i år, og det fortæller nok lidt om, at partiet er blevet skubbet lidt i defensiven sammenlignet med tidligere,” siger Kasper Møller Hansen.

Se hele analysen af vælgervandringer for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00