Regeringen vil bruge 75 millioner ekstra på energiforskning

FINANSLOV: Der er et løft på næsten 25 procent til energiforskning i regeringens forslag til finansloven. Der er stadig langt til målet, lyder det fra energi- og ingeniørbranchen.

Finansminister Kristian Jensen præsterede torsdag regeringens oplæg til næste års finanslov. Det indeholder ekstra penge til energiforskningen.
Finansminister Kristian Jensen præsterede torsdag regeringens oplæg til næste års finanslov. Det indeholder ekstra penge til energiforskningen.Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Morten Øyen

Der skal bruges flere penge på energiforskningen.

Fakta
Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP):
  • EUDP blev oprettet ved lov i 2007 med det formål at støtte udvikling og demonstration af ny teknologi på energiområdet. EUDP er en offentlig tilskudsordning, der støtter ny teknologi, som kan bidrage til Danmarks målsætninger inden for energi og klima.
  • Siden programmets oprettelse er mere end 600 projekter blevet sat i søen med bevillinger for i alt 3 mia. kr. Partnerne bag projekterne har bidraget med en egenfinansiering på et tilsvarende beløb.
  • Mission Innovation blev lanceret på åbningsdagen for COP21 i Paris i 2015. I alt 22 lande samt EU deltager i initiativet, der skal styrke forskning og udvikling i ren energi og sænke omkostningerne ved den grønne omstilling gennem en fordobling af de offentlige bevillinger til energiforskning over fem år. EUDP skal ifølge regeringen stå for at udmønte hovedparten af de 580 millioner kroner årligt, som er en del af den danske forpligtelse i forbindelse med Mission Innovation-initiativet frem mod 2020.   
  • EUDP’s bestyrelse er udpeget af energi-, forsynings- og klimaministeren, og EUDP’s sekretariat er en del af Energistyrelsen.

Det mener regeringen, der med sit forslag til finanslov afsætter godt 75 millioner kroner ekstra til næste års budget til forskning, udvikling og demonstration af energiteknologi.

Dermed bliver regeringens oplæg forud for forhandlingerne om næste års finanslov at bruge 397,7 millioner kroner til energiforskningen.

Til sammenligning blev der samlet afsat 320,6 millioner kroner for et år siden.

Når man kan tænke flere år ud i fremtiden, når det gælder krudt og kugler, politi og transport, så virker det lidt mærkeligt, at man ikke kan på et af de områder, vi skal leve af i fremtiden. Det handler ene og alene om politisk vilje.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Stadig langt igen
Den nye stigning i midler til energiforskning er et godt udgangspunkt, mener energi- og ingeniørbranchen – men der er stadig lang vej til målet, lyder det.

”Det er stadig langt fra den ene milliard kroner, som Energikommissionen peger på bør være pejlemærket. Så vi har da appetit på mere, og sender derfor en appel til de partier, der har grønt blod i årene om, at de også vil prioritere det i forhandlingerne om forskningsreserven,” siger Dansk Energis adm. direktør, Lars Aagaard.

I regeringens udspil til finanslov er forskningsreserven på godt en milliard kroner, som skal fordeles for 2018. 

Hvorfor vente? 
Også Ingenirørforeningen IDA har håb om, at politikerne vil skrue yderligere op for pengene til energiforskningen.

”EUDP-midlerne (midler til Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, red.) er gode til både at bygge bro mellem investeringer i energisystemet og danske energi-teknologivirksomheder OG med til at skabe grundlag for at danske virksomheder kan vise udenlandske kunder, at deres løsninger bliver brugt i det danske energisystem,” siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA og tilføjer:

”Når vi nu ved, at en krone investeret fra EUDP giver 2,7 kroner i omsætning igen, så kan det undre, hvorfor vi skal vente til sidste øjeblik med at komme op på det mål, Lars Løkke satte i Paris 2015, hvor statsministeren lovede 580 millioner kroner til EUDP i senest 2020.”

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00