Regeringen vil bruge 75 millioner ekstra på energiforskning

FINANSLOV: Der er et løft på næsten 25 procent til energiforskning i regeringens forslag til finansloven. Der er stadig langt til målet, lyder det fra energi- og ingeniørbranchen.

Der skal bruges flere penge på energiforskningen.

Det mener regeringen, der med sit forslag til finanslov afsætter godt 75 millioner kroner ekstra til næste års budget til forskning, udvikling og demonstration af energiteknologi.

Dermed bliver regeringens oplæg forud for forhandlingerne om næste års finanslov at bruge 397,7 millioner kroner til energiforskningen.

Til sammenligning blev der samlet afsat 320,6 millioner kroner for et år siden.

Stadig langt igen
Den nye stigning i midler til energiforskning er et godt udgangspunkt, mener energi- og ingeniørbranchen – men der er stadig lang vej til målet, lyder det.

”Det er stadig langt fra den ene milliard kroner, som Energikommissionen peger på bør være pejlemærket. Så vi har da appetit på mere, og sender derfor en appel til de partier, der har grønt blod i årene om, at de også vil prioritere det i forhandlingerne om forskningsreserven,” siger Dansk Energis adm. direktør, Lars Aagaard.

I regeringens udspil til finanslov er forskningsreserven på godt en milliard kroner, som skal fordeles for 2018. 

Hvorfor vente? 
Også Ingenirørforeningen IDA har håb om, at politikerne vil skrue yderligere op for pengene til energiforskningen.

”EUDP-midlerne (midler til Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, red.) er gode til både at bygge bro mellem investeringer i energisystemet og danske energi-teknologivirksomheder OG med til at skabe grundlag for at danske virksomheder kan vise udenlandske kunder, at deres løsninger bliver brugt i det danske energisystem,” siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA og tilføjer:

”Når vi nu ved, at en krone investeret fra EUDP giver 2,7 kroner i omsætning igen, så kan det undre, hvorfor vi skal vente til sidste øjeblik med at komme op på det mål, Lars Løkke satte i Paris 2015, hvor statsministeren lovede 580 millioner kroner til EUDP i senest 2020.”

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Kristian Jensen til journalist: Kristian Jensen til journalist: "Nu er jeg ærlig og siger, at jeg svarer udenom" Næste artikel Ammitzbøll før forhandlinger: Der er ikke flere regeringer, vi kan træde ind i Ammitzbøll før forhandlinger: Der er ikke flere regeringer, vi kan træde ind i