Energiminister undviger solcellespørgsmål

TV: Hvornår vidste energiministeren, at nye ændringer for solcelleejere var på vej? Det ønskede Enhedslisten svar på under onsdagens lovbehandling af regeringens solcelleindgreb. Men ministeren nægtede at svare.

Toke Gade Crone Kristiansen

”Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår ministeren var klar over, at Energinet.dk var i gang med at ændre på reglerne for de anlæg, som bliver beskrevet som friholdt i denne lov?”

Fakta

Om lovforslaget 


Med lovforslaget afvikles timebaseret nettoafregning af elafgift af solcelleproduktion fra anlæg større end 6 kW, og der indføres i stedet øjebliksafregning.

For anlæg på timebaseret nettoafregning betales der ikke elafgift for elektricitet, som egenproducenten producerer og nettoforbruger fra elnettet inden for en time.

Afviklingen skyldes, at der ventes markant flere solcelleanlæg, end der er afsat finansiering til med de energipolitiske aftaler.

Eksisterende husholdninger med anlæg på højest 6 kW vil med lovforslaget fortsætte på timebaseret nettoafregning indtil 2032.

Nye anlæg og eksisterende erhvervsanlæg vil imidlertid overgå til øjebliksafregning
Lovændringen forventes at begrænse det forventede afgiftstab med cirka 1,2 milliarder kroner, således at afgiftstabet forventes at blive reduceret fra 4,9 milliarder kroner i 2030 til 3,7 milliarder kroner i 2030.

Solcelleudbygningen forventes at blive begrænset med 135 MW til i størrelsesordenen 1.215 MW i 2020.

Spørgsmålet blev onsdag stillet i Folketinget af Enhedslistens Søren Egge Rasmussen til energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) og kan umiddelbart virke ligetil.

Ikke mindst fordi ministeren allerede har svaret på et lignende spørgsmål skriftligt i lovbehandlingen af regeringens indgreb i støtten til solceller.

Alligevel afveg ministeren fra at svare.

Det må ministeren selv bestemme.

Pia Kjærsgaard (DF)
Folketingets formand

Folketinget var ekstraordinært samlet for at behandle loven, og fordi Folketingssalen er under ombygning, var politikerne henvist til Landstingssalen. Det kunne have bidraget til en vis forvirring om Folketingets forretningsorden.

Da ministeren ikke selv ville tage ordet, opfordrede de tilstedeværende folketingsmedlemmer ham til det.

Det fik Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til at fortælle forsamlingen, at ”det må ministeren selv bestemme”.

Ikke god stil
Søren Egge Rasmussen er overrasket over ministerens ikke-svar og føler, at Energiudvalget generelt er blevet mangelfuldt orienteret i lovbehandlingen af regeringens solcelleindgreb.

Ikke mindst, at Energinet orienterede ministeren om ændringer i støtten til solceller, uden at ministeren omgående orienterede udvalget tilbage i juni, ifølge Søren Egge Rasmussen.

”Hvis man er ved at ændre yderligere på vilkårene for solceller, så er det væsentlige oplysninger at vide for udvalget,” siger Søren Egge Rasmussen og tilføjer:

"Det ville i hvert fald have været god stil, det burde han jo have sagt."

Søren Egge Rasmussen undrer sig også over, at ministeren ikke ville tage ordet, da Folketinget andenbehandlede regeringens lovforslag.

"Ministeren sidder bare derovre i hjørnet. Hvis han ikke vil tage ordet, kunne han jo lige så godt blive hjemme og se det på tv," siger Enhedslistens energiordfører.

Folketinget tredjebehandler loven torsdag, hvor Energiministeren får en ny chance for at tage ordet.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra energiminister Lars Chr. Lilleholt inden deadline.

Se uddrag fra debatten i videoen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00