Prognose: Martin Henriksen står til at ryge ud af Folketinget

FAREZONEN: En af Dansk Folkepartis største profiler og mest markante stemmer i udlændingedebatten står med det ene ben ude af Folketinget, hvis der var valg i dag, viser ny prognose.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, ville miste sit mandat i hovedstaden, hvis der var valg nu.

Det fremgår af en ny prognose, der er udarbejdet for Altinget af valgekspert og professor Kasper Møller Hansen fra KU. Her er Dansk Folkeparti gået tilbage fra to til et enkelt mandat i København, hvor Martin Henriksen er opstillet.

Dermed er pladsen i Folketinget for en af Dansk Folkepartis største profiler og mest markante stemmer i udlændingedebatten i farezonen.

Siden maj er partiet gået marginalt tilbage i snittet af meningsmålinger, men tilbagegangen er nok til, at Henriksens plads i Folketinget igen er endt i farezonen.

Og med 7.600 personlige stemmer ved sidste folketingsvalg i 2015 har Martin Henriksen umiddelbart langt op til sin partifælle Peter Skaarup, der fik 28.000 stemmer i København.

"Der er ikke så meget tvivl om, at Peter Skaarup er storfavorit til at tage det første mandat. Og får Dansk Folkeparti kun det ene mandat i hovedstaden, så trækker Martin Henriksen det korteste strå," siger redaktør på Altinget: Christiansborg, Morten Øyen.

På vippen
Dansk Folkeparti står samlet til at gå syv mandater tilbage i forhold til folketingsvalget 2015. Men partiet behøver ikke nogen markant vælgertilgang i hovedstaden, før Henriksen kan fortsætte på Christiansborg.

"Der skal ikke megen fremgang til, før partiet igen får to mandater i Københavns Storkreds. Men prognosen viser, at Dansk Folkeparti stadig ligger på et så lavt niveau oven på efterårets vælgerlussing, at det koster pladser i Folketinget – og en af partiets stærke profiler er i farezonen," siger Morten Øyen.

Prognosen laves hvert kvartal på baggrund af det vægtede gennemsnit af meningsmålinger og mere end 10.000 Gallup-interviews.

Skifter ikke kreds
Hovedpersonen selv tager prognosen med oprejst pande og fortæller, at han hverken vil skifte stil eller opstillingskreds for at øge chancerne for genvalg.

"Jeg bliver ved med at gøre det, jeg hele tiden har gjort. Jeg leder stadig efter flertal for nye stramninger på udlændingeområdet. Når man går ind i politik, er det for at gøre en forskel, og hvis det skulle stoppe, kan jeg sagtens se mig selv i spejlet. Men hvis vælgerne siger, at det skal slutte, må det være sådan," siger han og fortsætter:

"Jeg har ingen planer om at stille op i en anden kreds. Jeg er meget glad for min kreds, og jeg synes, at jeg har et godt forhold til Tårnby-kredsen, hvor jeg er spidskandidat," siger Martin Henriksen.

Læs hele prognosen for mandatfordelingen på Altinget: Christiansborg.

Forrige artikel Tidligere K-formand i spidsen for Energinet.dk Tidligere K-formand i spidsen for Energinet.dk Næste artikel Erna Solberg kan fortsætte som norsk statsminister Erna Solberg kan fortsætte som norsk statsminister