Flertal vil begrave Grøn Ordning

STØTTE: Trods advarsler fra KL er et flertal i Folketinget klar til lukke ned for Grøn Ordning. Der bør ikke være særordninger, hvor kommuner kan få støtte fra en særlig kasse kun til vindmølleprojekter, siger energiministeren.

Den lokale opbakning til vindmølleprojekter står og falder ikke med Grøn Ordning.

Sådan lyder det fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), efter KL har advaret imod regeringens planer om at lukke ned for ordningen, som skal sikre større lokal accept af opstillingen af vindmøller på land.

Ifølge KL betyder lukningen af ordningen, at man næsten er der, hvor ”vindmøller på land er dødt”.

Den udlægning deler ministeren langt fra, og med opbakning fra Dansk Folkeparti har han et flertal i Folketinget bag sig til ikke at forlænge Grøn Ordning, når den udløber 21. februar 2018.

”Der bør ikke være særordninger som den grønne ordning, hvor kommuner kan få støtte fra en særlig kasse kun til vindmølleprojekter. Hvis det kræver særlige initiativer at få lokal opbakning til et vindmølleprojekt, så er det først og fremmest projektudviklernes og kommunens fælles ansvar at finde ud af det,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Læs også: Regeringen skrotter grøn ordning: Kommuner frygter stop for nye vindmøller

Opgør med "holdkæft-bolsje"
Hos regeringens støtteparti bakker man også op om at skrotte Grøn Ordning, som man mener har været en ”bestikkelsesordning”.

”Jeg anerkender, at man lokalt synes om at få lidt flere penge til projekter, men ordningerne har været en uskik. Det har været lidt som et holdkæft-bolsje. Der synes jeg meget mere om, at tingene kører mere straight og at man tager konkret stilling til, om man ønsker vindmøllerne eller ej,” siger energiordfører Mikkel Dencker (DF).

Hos oppositionen er man mere kritisk, omend man anerkender, at det kan blive vanskeligt at redde Grøn Ordning.

”Vi anerkender regeringens pointe i forhold til lige konkurrence, men det er jo ikke et argument for, at der så slet ikke kan være en gulerod for at sætte vindmøller op,” siger Jens Joel, energiordfører for Socialdemokratiet.

Han mener, at stoppet for Grøn Ordning oven i regeringens bud til teknologineutrale udbud for sol- og vindenergi i 2018 og 2019 tilsammen trækker i den forkerte retning.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Måling: Danske EU-politikere halter bagud på indflydelse Måling: Danske EU-politikere halter bagud på indflydelse Næste artikel Bøder for glemte hospitalstider har ingen effekt Bøder for glemte hospitalstider har ingen effekt