16. december: Lykke Friis

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det klima- og energiminister Lykke Friis (V).
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Hvorfor gik du ind i politik?

Efter år som kommentator havde jeg lyst til at gå fra kommentatorboksen og ned på banen. Og når jeg sagde ja til netop posten som klima- og energiminister, skyldtes det, at klima- og energipolitik i høj grad kommer til at præge fremtidens udenrigs- og sikkerhedspolitik og samtidig er kongevejen til ny vækst.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Jeg har ikke et enkelt konkret mål, men jeg er mest optaget af at gøre Danmark til en vindernation i globaliseringen. Det kræver ikke alene, at vi omstiller os i tide, så vi ikke pantsætter vores handlefrihed hos de energiproducerende lande, men også at vi bliver fuldt og helt medlem af EU. I en verden med mange konkurrerende stormagter er det ganske enkelt kun via EU, at vi kan spille en rolle.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Uffe Ellemann-Jensen. Jeg er generation '89, dvs. fra tiden med murens fald, Central- og Østeuropas befrielse og Tysklands genforening. Det var Uffe, der lagde grundstenen til Danmarks aktivistiske udenrigspolitik, og det var Uffe, der som en af de første viste det udsyn, et lille land som Danmark nødvendigvis må have i en stadig mere globaliseret verden.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg ved ikke, om han kan beskrives som en decideret modstander, men jeg har stor respekt for Mogens Lykketoft. Han har haft en fornem karriere med stort udsyn og udenrigspolitisk forståelse. Derudover tilhører han den ikke så store socialdemokratiske skole, der vil have orden i økonomien.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg har aldrig været god til langtidsplanlægning, og jeg lever i høj grad i nuet. Men jeg har svært ved at forestille mig, at jeg skal være i politik i hele livet. Jeg er stærkt inspireret af USA, hvor det er helt normalt at bevæge sig fra forskning over interesseorganisationer til politik over tilbage igen, for eksempel til journalistik eller det private erhvervsliv.

Lykke Friis (V)
Klima- og energiminister
Foto:

Ja, ikke mindst klimaformandskabet har trukket tænder ud. Så der har vitterligt ikke været meget fritid på det seneste. Den største adspredelse i dagligdagen er min lille hund Winston, der uanset hvor sent jeg kommer hjem, altid er klar med en heltemodtagelse. Ellers kan jeg jo ikke skjule, at jeg har en brændende interesse for Bayern München og tysk fodbold og for Europas historie. Allerhelst drager jeg med min mand Peter, Winston og gode venner til Berlin. Enhver '89'ers sande hjemby.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Foto:
Foto:

Uha, der er et par stykker. På den skønlitterære front Ian McEwans bog "Solar" - en slags klima-krimi. På den politiske front to biografier om Angela Merkel.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg har aldrig været god til langtidsplanlægning, og jeg lever i høj grad i nuet. Men jeg har svært ved at forestille mig, at jeg skal være i politik i hele livet. Jeg er stærkt inspireret af USA, hvor det er helt normalt at bevæge sig fra forskning over interesseorganisationer til politik og tilbage igen, for eksempel til journalistik eller det private erhvervsliv. Og som bekendt skal vi jo blive længere på arbejdsmarkedet, så mon ikke, der bliver tid til det hele. Men nu og her har jeg kun en målsætning - at nå så flest resultater som muligt som klima-, energi- og ligestillingsminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00