Ugen i dansk politik: Hæsblæsende samråds-uge og fine besøg

OVERBLIK: Ugen byder på udenlandske besøg, et nyt fængsel og et hav af samråd om blandt andet "misvisende tal" og asylansøgere. Og så taler både S-formanden og statsministeren til DI-konference. 

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Så blev det mandag, og din guide til ugen i dansk politik er klar.

Ugen byder blandt andet på konferencer, ambassadører og en afrikansk konfliktzone.

Mandag
Der er lagt op til topmøde på Marienborg. Emnet er idræt, værten er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han skal lede diskussionen om idræts bidrag til bedre sundhed, beskæftigelse og integration. Det skal han gøre med kulturminister Mette Bock (LA), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Kommunernes Landsforening holder med emnet ’Det gode ældreliv trods sygdom’ konference i Kolding. Der vil være fokus på forebyggelse, overgang fra sygehus til eget hjem, hvordan man taler om døden og forskellige kulturers syn på det at blive ældre. 

Tirsdag
Der er åben høring i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalget. Her skal der tales om anvendelse af tvang i psykiatrien og midler til at nedbringe det. Man vil tale om lovgivningsgrundlaget for tvangsmedicinering, alternativ medicinering og mindfulness og sanserum.

Der mangler neurologer på de danske sygehuse. Derfor har Flemming Møller Mortensen (S) indkaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til åbent samråd, hvor hun skal oplyse sine planer for at løse problemet. Der er desuden spurgt ind til, om hun vil tage initiativ til at oprette flere hoveduddannelsesstillinger inden for neurologi.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) bliver siddene i lokalet, for hun er kaldt i endnu et åbent samråd lige efter. Her skal hun svare på, om hun mener, det er tilfredsstillende, at kun 77 procent af de danske kræftpatienter kom gennem deres kræftpakkeforløb inden for de anbefalede faglige frister i andet kvartal af 2017.

I Glostrup skal retten genoptage retssagen mod en svensk-polsk mand. Han var den første til at blive anholdt, efter Folketinget strammede tiggerloven i juni.

Landsforeningen Lev har tirsdag inviteret til blandt andet paneldebat på Christiansborg under overskriften 'Inklusion på arbejdsmarkedet – for mennesker med kognitive handicap'. Både politikere og repræsentanter fra arbejdsmarkedet deltager i debatten, og foreningen vil fortælle om dets projekt ’Klap’, der har skaffet 2300 mennesker med udviklingshæmning, spasticitet og lignende kognitive vanskeligheder i skånejob.

DI-topmødet 'Hvad nu Danmark?' sætter fokus på udfordringer og muligheder ved globaliseringen for Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hovedudfordringen til statsministerposten, S-formand Mette Frederiksen, taler begge til Konferencen.

Københavns Universitet får fint besøg fra Bruxelles. Den Europæiske Ombudsmand, Emily O'Riley, vil på Det Juridiske Fakultet tale om udfordringer i EU-systemet og om lobbyorganisationers indflydelse på EU.

Endnu et fint besøg på tirsdag. Denne gang er det den tyske delstat Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther, der kommer til Danmark på sit første udenlandske besøg. Han skal mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag, og onsdag går turen til Amalienborg og dronning Margrethe.

Onsdag
Danmark har fået et nyt fængsel, og på onsdag skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) indvie det på Falster. Storstrøm Fængsel har plads til 250 indsatte og er derfor det næststørste i Danmark. Desuden er fængslet bygget til at kunne forskellige grupper af indsatte grundet sektioneringen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er kaldt i åbent samråd. Han skal svare på spørgsmål om Arbejdstilsynet, og hvordan man sikrer et ordentligt arbejdsmiljø. Det er Socialdemokratiets Leif Lahn Jensen, der har indkaldt til samrådet.

Der er høring om ’Digitalisering som vækstkatalysator’ i Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Her vil blandt andet erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) holde tale, og der vil være ekspertkommentarer om det danske arbejdsmarkeds parathed i forhold til den digitale vækst, hvordan det digitale vækstpotentiale ser ud, og hvordan Danmark står i forhold til konkurrerende lande.

Regeringen kom i august med sit skatteudspil. Nu har Socialdemokratiet kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om, hvordan udspillet fordeler skattelettelser i landet. 

Mærsk blev politianmeldt i august, da Miljøstyrelsen politianmeldte selskabet for udledning af ulovlige kemikalier. Men nu er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kaldt i åbent samråd af Maria Reumert Gjerding (EL), der gerne vil vide, hvorfor anmeldelsen ikke kom noget før.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal åbne konferencen ’Terror – og hvordan sikrer vi os mod den’, der er en del af Security User Expo i Bella Centret. 

Dronningen får også fornemt besøg, når Estlands præsident, Kersti Kaljulaid, kommer forbi onsdag. Dronning Margrethe vil modtage hende på Christian IX's Palæ på Amalienborg.

En anden royal, der skal på arbejde, er kronprinsesse Mary, der sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) deltager i Red Barnets arrangement i Roskilde. Fokus på arrangementet vil være på kampen mod børneægteskaber.

Torsdag
Hele seks ministre skal i åbent samråd. Det er Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti, der, på baggrund af to indslag om illegale invadrere fra TV 2 i marts, har indkaldt til samrådet. Først skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) svare på, hvordan de vil føre kontrol med afviste asylansøgere. Desuden skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K), undervisningsminister Merete Riisager (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) svare på spørgsmål.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal svare på, hvilke krav regeringen vil stille til en godkendelse af Mærsks salg af sin olieafdeling til franske Total. Der vil også blive spurgt ind til salgets konsekvenser for dansk kontrol med ressourcerne i Nordsøen. 

Der vil være møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Der er ikke fremlagt noget tidspunkt eller en dagsorden endnu.

Europaudvalget holder om det forestående topmøde i EU. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil deltage.

I et åbent samråd om regeringens skatteudspil fra august skal finansminister Kristian Jensen (V) svare på, om de omdiskuterede tal og grafikker fra udspillet var misvisende eller ej.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i åbent samråd og redegøre for, om ministerens mål om mindre utryghedsskabende tiggeri er blevet opfyldt med den skærpede tiggerlov. Spørgsmålet er stillet af Josephine Fock (ALT).

Fredag
Dronning Margrethe skal modtage nye ambassadører i tiltrædelsesaudiens på fredag. Det drejer sig om ambassadører fra Nepal, Tjekkiet, Pakistan, Armenien og Luxembourg, der efter mødet tiltræder i stillingen.

Der er igen en del ministre til stede, når Indfødsretsudvalget holder møde om pasudstedelse og fejlregistreringer. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), udenrigsminister Anders samuelsen (LA) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil alle deltage sammen med deres embedsmænd.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i åbent samråd om landområdet Vestsahara. Flere lande kræver råderet over arealet blandt andet Marokko, hvilket har resulteret i forskellige væbnede konflikter. Folketinget vedtog i 2016 en række restriktioner for dansk handel med den selverklærede stat, og det er den vedtagelse og realiseringen af den, som udenrigsministeren skal redegøre for.

Lørdag
Danmark er med i kampen om at blive nyt hjem for Det Europæiske Lægemiddelagentur, der flytter fra London efter Brexit i 2019. Der er 19 lande om buddet, og mange har tilbudt kreative goder til agenturet og dets ansatte for at tiltrække sig agenturet og dets mange arbejdspladser. På lørdag vil EU-kommissionen offentliggøre sin vurdering af de 19 landes bud, og Rådet for Almindelige Anliggender vil på den baggrund træffe den endelige afgørelse den 14. til 15. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00