Kunstnere truer med at sagsøge staten

RETTIGHEDER: Danmark er på kant med EU-lovgivning, når det gælder kunstnernes kompensation for privatkopiering. Kulturministeriets bud på en løsning får kunstnere og producenter til at true med retssag. 

Rettighedshavere er utilfredse med udspillet til en ny blankmedieordning, der bl.a. vil kompensere for kopiering ved at lægge vederlæg på tablets.
Rettighedshavere er utilfredse med udspillet til en ny blankmedieordning, der bl.a. vil kompensere for kopiering ved at lægge vederlæg på tablets.Foto: /ritzau/
Peter Pagh-Schlegel

Hvis det står til et udvalg under Kulturministeriet, skal kunstnere frem over kunne få i alt 44 millioner kroner om året i kompensation for privatkopiering på telefon, computer og tablet. Men hverken kunstnere eller kulturordførere kan se, hvordan man er nået frem til netop det beløb.

Derfor hagler kritikken nu ned over det udvalg, der i september kom med anbefalinger til, hvordan kompensationsordningen kan moderniseres.

Vi har i to og et halvt år troligt søgt at finde en rimelig løsning på det her område, og hvis slutresultatet bliver en model, hvor evidensen tilsidesættes og kunstnere og producenter bliver kørt over, så tvinger ministeren rettighedshaverne ud i en sag mod staten

Lena Brostrøm
Copydan KulturPlus

Tallet i udvalgets rapport er taget ud af den blå luft og har ingen evidens bag sig, mener rettighedshaverne. Derfor truer de nu med retssag.

”Vi har i to og et halvt år troligt søgt at finde en rimelig løsning på det her område, og hvis slutresultatet bliver en model, hvor evidensen tilsidesættes og kunstnere og producenter bliver kørt over, så tvinger ministeren rettighedshaverne ud i en sag mod staten,” siger Lena Brostrøm, formand for rettighedsselskabet Copydan KulturPlus, der repræsenterer kunstnere og producenter.

Ordførere kræver forklaring
Det omdiskuterede beløb optræder første gang i en række anbefalinger fra det private rådgivningsfirma Seismonaut, som også er bestilt af Kulturministeriet. Samme firma har foretaget en analyse, der viser, at 17 procent af danskerne har kopieret ophavsretsligt beskyttet indhold, for eksempel musik og film, inden for de seneste seks måneder, hvilket svarer til en værdi på cirka 1 milliard kroner årligt.

Kulturordførere fra DF, Alternativet og Socialdemokratiet kan godt forstå, at kunstnerne undrer sig, og kulturminister Mette Bock er nu blevet bedt om at redegøre for beregningerne.

”For mig er det svært at se, hvordan de når fra, at forbruget kan opgøres til en værdi på 1 milliard, til en kompensation på 44 millioner kroner. Det er simpelthen ikke til at gennemskue,” siger Mogens Jensen (S).

Morten Marinus (DF) stiller spørgsmål ved, ”om regnestykket overhovedet eksisterer, eller om det er politisk bestillingsarbejde.”

Den såkaldte blankmedieordning har længe været forældet og i strid med et EU-direktiv, fordi den kun indeholder afgifter på ”gamle” medier som tomme cd’er, usb-stick, kassette- og videobånd. Kulturminister Mette Bock (LA) vil drøfte sagen med ordførerne og vil ikke sige yderligere nu.

Seismonaut afviser kritik
Rådgivningsfirmaet Seismonaut forklarer, at markedsværdien for danskernes samlede bibliotek af kopierede filer på cirka 1 milliard kroner er noget helt andet, end det beløb, kunstnerne går glip af.

”Hvis du køber en CD til 150 kroner, får rettighedshaveren heller ikke 150 kroner. Vi er ikke blevet bedt om at beregne tabet for rettighedshaverne, hvilket også er et utroligt komplekst regnestykke, siger Line Bjerregaard Jessen fra Seismonaut.

Hun mener, at dokumentationen for beregningerne er lagt ”meget transparent frem”.

”Vi redegør for de lagringsmedier, der bør omfattes af ordningen, og det estimerede provenu med afsæt i aktuelle salgstal og de forskellige mediers kopieringsfaktor,” siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lena Brostrøm

Bestyrelsesleder, Spot Festival, rådgiver, sanger, debattør, fhv. formand forDansk Artist Forbund
Sanger (DR Pigekor)

0:000:00