Har fagbevægelsen fået sin egen Dong-sag med salget af Alka?

NYHEDSANALYSE: Salget af Alka skaber guldregn over flere af de største LO-forbund, men baglandet og mindre forbund stejler over salget af 'arvesølvet'.

Rygterne om et salg af Alka har svirret siden sidste uge. Mandag blev der sat navn på køberen. Aftalen blev præsenteret på et pressemøde af Tryg-direktør Morten Hübbe (t.h.) og Alka-direktør Henrik Grønborg (t.v.).
Rygterne om et salg af Alka har svirret siden sidste uge. Mandag blev der sat navn på køberen. Aftalen blev præsenteret på et pressemøde af Tryg-direktør Morten Hübbe (t.h.) og Alka-direktør Henrik Grønborg (t.v.).Foto: /ritzau/Stine Bidstrup
Søren Elkrog Friis

Hvorfor sælge noget, som giver solidt overskud og samtidig sikrer delvist kontrol med udviklingen i en sektor, som er vigtig for medlemmernes privatøkonomi?

Spørgsmålet har delt vandene i LO-fagbevægelsen, siden det i sidste uge kom frem, at der var planer om et salg af forsikringsselskabet Alka.

Mandag morgen klokken halv otte sprang bomben, da Tryg udsendte en fondsbørsmeddelelse om, at der er indgået aftale om køb af Alka for 8,2 milliarder kroner.

En svimlende sum, som er dobbelt så høj som aktieværdien i Alkas egne regnskaber, og som dermed sender over fire milliarder kroner direkte i lommerne på en håndfuld store LO-forbund, som indtil nu har siddet på 54 procent af aktierne i Alka.

Utvivlsomt en god forretning for især 3F, som ifølge Berlingske har siddet på mellem 25 og 33 procent af aktierne, efterfulgt af HK med mellem 15 og 20 procent, NNF med 10 procent, mens FOA og Dansk Metal har haft ejerandele på mellem 5 og 10 procent.

Hovedbestyrelse mødt af demonstration
Selve beslutningen blev blåstemplet over weekenden på en række ekstraordinære bestyrelsesmøder i ejerkredsen.

Flere bestyrelsesmedlemmer anede intet om dagsordenen, før møderne gik igang.

Det var der dog andre, der havde opsnappet, og foran forbundshuset i Kampmannsgade blev hovedbestyrelsen i 3F mødt af 50 vrede murere, tømrere og stilladsarbejdere, som demonstrede mod salget af fagbevægelsen 'guldæg', som udover lave forsikringspriser og medlemsrabatter gav et overskud på 235 millioner kroner sidste år.

Anklager om corydonisme
At emnet var følsomt blev understreget af, at hovedbestyrelsesmedlemmerne efterfølgende er pålagt en fortrolighedsklausul, som ifølge Arbejderen gør, at de alene må udtale sig om deres egen stillingtagen i sagen - og i modsat fald kan straffes med en "ekstrem stor bøde".

Blandt medlemmerne i 3F og andre forbund har salget udløst ramaskrig og anklager om topstyring, lukkethed og 'Corydonisme' - med henvisning til tidligere finansminister Bjarne Corydons (dengang S) insisterende rolle i salget af Dong Energy-aktier til amerikanske Goldman Sachs.

Hvis sammenligningen med Dong holder, må Poul Erik Skov Christensen (nu S) spille rollen som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Den tidligere 3F-formand har højlydt kritiseret salget af Alka på sociale medier. Han kalder det "en ond drøm", og frygter, at fagbevægelsen med salget kortslutter årtiers kamp for skabe attraktive sidegevinster, som kan retfærdiggøre et højt kontingent - og dermed risikerer at bløde flere medlemmer til de billige 'gule' forbund.

Frygt for prisstigninger
LO's femtestørste medlemsforbund, Socialpædagogerne, har ikke selv aktier i Alka, men kritiserer salget, fordi man frygter for en række medlemsfordele i forsikringsselskabet.

Hos Blik- og Rørarbejderforbundet konstaterer formand Max Meyer, at fristelsen for kortsigtet gevinst åbenbart blev for stor, så man nu har besluttet at sælge trygheden for arbejderen for ussel mammon.

Dansk El-Forbund lufter også tvivl om salget, og Malerforbundet kalder det en "voldsom handling at skaffe sig af med arvesølvet på den måde".

I HK er der også uro i geledderne. Formand for HK Hovedstaden - der med 85.000 medlemmer under fanerne er større end mange landsdækkende forbund - Christian Grønnemark, advarer mod salget, fordi han frygter, at forsikringspræmierne vil stige.

Alkas 380.000 forsikringskunder har nemlig under fagbevægelsens vinger nydt godt af nogle af markedets laveste priser på bilforsikringer, husforsikringer, ulykkesforsikringer og så videre.

Lavere krav til afkast
Historien strækker sig helt tilbage grundlæggelsen af Arbejdernes Livsforsikring i 1903, og til forskel fra de profitorienterede konkurrenter har Alka været drevet ud fra en koorporativ tankegang om at sikre billige forsikringer til fagbevægelsens medlemmer.

Oversat til moderne tider betyder det, at Alka indtil nu har haft lavere krav til afkast end konkurrenterne - og har været drevet ud fra målsætningen om, at 7 ud af 10 kunder skulle opleve Alka som det billigste selskab.

Det er slut nu, for selv om Alka fortsætter under samme navn under det nye ejerskab, er det fremover almindelig privatkapitalistisk markedslogik, som sætter dagsordenen.

Og bølgerne gik da også højt på weekendens hovedbestyrelsesmøde, som du kan læse mere om i den fulde version af nyhedsanalysen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Grønnemark

Formand, HK Hovedstaden
lærer, voksenpædagog, kok

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

Max Meyer

Formand, Dansk Zionistforbund, fhv. formand, Blik- og Rørarbejderforbundet









0:000:00