Måling: Støjberg og Pape i top, LA-ministre i flop

MINISTERMÅLING: Det er regeringens hardhittere, der er mest populære hos vælgerne. Alle LA-ministre er i nederste halvdel, mens statsministeren tager et stort hop op ad listen.

Grund til at grine: Inger Støjberg (V) og Søren Pape Poulsen (K) har begge en folkelig og uhøjtidelig stil, som vælgerne kan godt lide. Den slags belønnes i ministermålingerne.<br>
Grund til at grine: Inger Støjberg (V) og Søren Pape Poulsen (K) har begge en folkelig og uhøjtidelig stil, som vælgerne kan godt lide. Den slags belønnes i ministermålingerne.
Foto: /ritzau/Jens Dresling
Erik Holstein

Vælgerne kan bedst lide ministre, der har en folkelig stil og er hårde i værdipolitikken. Og vælgerne bryder sig overhovedet ikke om usynlige ministre.
Det er nogle af konklusionerne på Norstats måling af VLAK-regeringens ministre her tæt på årsdagen for den nye regerings tiltræden.

Målingen understreger også, at de fleste ministre fra de gamle regeringspartier, Venstre og Konservative, klarer sig nogenlunde i betragtning af, at vælgerne altid er hårde i den slags ministermålinger.

6 ud af de 8 nederste pladser besættes af ministre fra Liberal Alliance, et par af dem får ligefrem enorme minuskarakterer. En enkelt Venstre-minister hører til blandt de ekstremt upopulære.

I Norstat-målingen har svarpersonerne haft mulighed for både at give plus og minus. Det giver et mere reelt billede, men det betyder også, at karaktererne fra rød og blå blok til en vis grad ophæver hinanden. Plusser eller minusser på over 2 er derfor udtryk for en meget markant tillid eller mistillid.

Regeringens samlede gennemsnit ender på minus 0,9. Det er en klar forværring siden Norstats måling af den gamle Venstre-regering, hvor snittet lå på minus 0,2. Det er den langt barskere bedømmelse af den nederste tredjedel af ministrene, der gør forskellen.

1.-2. plads
Inger StøjbergUdlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)
Karakter: 0,45 (Ved ikke: 12 %)
Hun er regeringens absolut mest kontroversielle minister – og hun får en delt førsteplads. Inger Støjberg får vilde minuspoint fra vælgere, der stemmer Radikale, Alternativet og Enhedslisten, men den rapkæftede værdikriger med de høje hæle får endnu større plusser i blå blok. Særlig hos Dansk Folkeparti, Venstre og Nye Borgerlige, men selv Liberal Alliances vælgere giver hende pæne plusser.

Støjberg taler i klartekst, og selvom hun ind imellem går over stregen, bakker et pænt flertal af danskerne grundlæggende op om hendes udlændingepolitik.

1.-2. plads
Søren Pape PoulsenJustitsminister Søren Pape Poulsen (K)
Karakter: 0,45 (Ved ikke: 17 %)
Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, har nogenlunde samme profil: klar i spyttet og hård i filten. Justitsministre bliver ofte populære, hvis de formår at bevare en folkelig stil og en "tough on crime"-profil. Det var præcis den kombination, Pape startede ud med. Pape deler ikke vælgerne helt så meget som Støjberg. 

3. plads
Karen EllemannMinister for fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling Karen Ellemann (V)
Karakter: 0,21 (Ved ikke: 27 %)
Ministeren på tredjepladsen har en helt anden profil end de to topscorere. Karen Ellemann er på ingen måde markant, og hendes ministerium nærmede sig en joke, indtil hun overtog fiskeriet fra den udskældte Esben Lunde Larsen.

Hun vækker ikke de store følelser hos vælgerne, og et godt bud er, at det er Karen Ellemanns venlige udstråling, der giver hende tredjepladsen. 

 

20. plads
Ole Birk OlesenTransport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA)
Karakter: -2,81 (Ved ikke: 26%)
Så er vi nede på de ekstreme frostgrader.
Ole Birk Olesen var meget tæt på at ryge som minister, og ikke engang de andre regeringspartiers vælgere synes særlig godt om ham. Således får han kun et plus på 0,1 hos Venstre-vælgerne, mens konservative giver et minus på 0,1. Vælgere fra DF og NB hælder ham ned ad brættet, og oppositionens vælgere kan slet ikke klare ham. LA-vælgerne giver beskedne plus 1,7 til deres egen minister.
Næppe en måling, der muntrer den begavede, men umådeligt ærekære minister.
 
21. plads
Esben Lunde LarsenMiljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V)
Karakter: -3,07 (Ved ikke: 21%)
Esben Lunde Larsen har brilieret ved at være enestående upopulær, ganske uanset hvilken ministerpost han har bestridt. Ligesom Ole Birk Olesen var Lunde Larsen en my fra at blive fyret som følge af skandalen med fiskeriets kvotekonger, men han slap med at afgive området til Karen Ellemann. Nu er han midtpunkt i en ny strid om landbrugspakken, hvor den stridslystne minister truede den radikale Ida Auken med en injuriesag midt under et samråd.

Lundes støtter hæfter sig ved, at han er skarp og principfast, mens kritikerne ser ham som stivnakket, selvhøjtidelig og farisæisk. Vælgerne synes at dele den sidste opfattelse. Lunde får minus af samtlige partiers vælgere – bortset fra Venstres. Her opnår han et plus på hele 0,3.  

22. plads
Thyra FrankÆldreminister Thyra Frank (LA)
Karakter: -3,71 (Ved ikke: 19%)
Her er vi ude i en fejlcasting af de helt store – i en grad, så det nærmer sig noget tragisk. Anders Samuelsens idé om at få praktikeren Thyra Frank ind som ældreminister havde klart et potentiale, men hun er faldet helt igennem.

Hvis planen skulle være lykkedes, skulle man have udstyret Thyra Frank med en perlerække af initiativer, hun kunne rulle ud. I stedet er hun blevet en arbejdsløs med ministerløn, og det gider vælgerne ikke se på.

Thyra Frank burde selv have sagt fra i tide, men hun har heller ikke fået den nødvendige hjælp.    

Hvis du vil læse Erik Holsteins vurdering af alle 23 ministre, kan du læse hele artiklen på Altinget: christiansborg.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:
For et år siden blev der dannet en ny regering med deltagelse af Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Hvordan bedømmer du de enkelte ministres indsats på en skala, hvor minus 10 står for den meget dårlige præstation, og plus 10 står for den meget gode præstation?
(Giv et tal til hver af de ministre, du synes, du kan bedømme. Ellers kryds af ud for feltet: ”Kan ikke bedømme”).

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1073 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 15. november – 19. november 2017.

Se alle tallene her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00