Regeringen vil have højere EU-mål for grøn energi

EU: EU’s mål for vedvarende energi skal hæves fra 27 til 30 procent, hvis det står til den danske regering. 

Der skal skrues op for tempoet på udbygningen af grøn energi i Europa, hvis det står til den danske regering.

Derfor har regeringen valgt at bakke op om EU-Kommissionens anbefaling om at hæve EU’s mål for vedvarende energi fra 27 til 30 procent i 2030.

”Vi arbejder for en 30 procents målsætning i 2030. Det vil være fornuftigt at hæve målet oven på den seneste tids faldende priser på vedvarende energi,” siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) forud for forhandlingerne mellem EU-landene i næste uge.

Mærkbart løft
Han fortæller, at et EU-mål på 30 procent i 2030 med de normale fordelingsnøgler internt i unionen nogenlunde svarer til et nationalt mål i Danmark på 50 procent. Altså det samme niveau, som regeringen allerede har sat som ambition herhjemme.

”På europæisk plan vil det være et mærkbart løft af EU’s nuværende ambitioner. Samtidig er det helt i tråd med EU-Kommissionens melding om, at det vil være muligt at hæve målet fra 27 til 30 procent uden væsentlige meromkostninger,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Pres for endnu højere mål
Dansk Industri ønsker, at målet skal være mindst 30 procent, Dansk Energi mener 33-35 procent, mens Vindmølleindustrien mener, at det vil være i dansk interesse at hæve målet til 35 procent.

I Socialdemokratiet roser man regeringen for at ville hæve niveauet.

”Først og fremmest er det glædeligt, at regeringen vil hæve ambitionen. Det er der brug for. Og vi vil sikre os, at regeringen også placerer Danmark blandt den gruppe af lande, som arbejder for, at målet hæves mest muligt,” siger Jens Joel, Socialdemokratiets energiordfører.

Han understreger, at Danmark ikke bør være dem, der stikker en kæp i hjulet, hvis der er mulighed for at få målet endnu højere op.

Lilleholt: Vigtigt med realistisk mål
Den danske regering har dog lagt sig fast på, at der skal arbejdes for, at EU-målet kun løftes ”op til 30 procent”.

Hvorfor ikke arbejde for et højere mål?

”Fordi det er vigtigt at sætte et mål, som vil være realistisk at nå. Vi mener, at 30 procent for EU er realistisk og gennemførligt. Og det vil være et mål, som vil sikre, at alle vil give et fair bidrag til udbygningen af vedvarende energi i Europa,” siger Lars Chr. Lilleholt.

EU's energiministre mødes 18. december, mens Europa-Parlamentet stemmer om sagen til januar. Efterfølgende begynder forhandlingerne mellem EU's institutioner.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Dagens overblik: Retorikken skærpes – balladen i blå i blok fortsætter Dagens overblik: Retorikken skærpes – balladen i blå i blok fortsætter Næste artikel Se listen: Tre nye og 61 andre medier får støtte Se listen: Tre nye og 61 andre medier får støtte