Virksomheder skriger på arbejdskraft, men 133.000 handicappede er uden job

ARBEJDSKRAFT: Højkonjunkturen skal ifølge regeringen bruges som springbræt til arbejdsmarkedet for flere handicappede. Fordomme, fysisk utilgængelighed og manglende kendskab til støttemuligheder spænder ben, viser ny undersøgelse.

Ud af knap 300.000 mennesker med bevægelseshandicap i Danmark er kun 171.000 i job. Én af dem er Lea Kristensen, der arbejder som socialrådgiver i Ringsted Kommune. 
Ud af knap 300.000 mennesker med bevægelseshandicap i Danmark er kun 171.000 i job. Én af dem er Lea Kristensen, der arbejder som socialrådgiver i Ringsted Kommune. Foto: /ritzau/Ida Marie Odgaard
Søren Elkrog Friis

Højkonjunkturen har bidt sig fast, og arbejdsgivere har fundet den store støvsuger frem for at undgå flaskehalse og produktionstab. Men krykker og kørestol er fortsat et sjældent indslag blandt jobfestens deltagere.

Ud af knap 300.000 bevægelseshandicappede personer i Danmark er kun 171.000 i beskæftigelse. 133.000 står uden job, og det betyder, at beskæftigelsesprocenten for personer med bevægelseshandicap er markant mindre end for resten af befolkningen.

Det vil regeringen gerne ændre på og varsler nu et handicappolitisk udspil i løbet af foråret, som skal bane vej for flere handicappede på arbejdsmarkedet.

"Det går forrygende godt på arbejdsmarkedet i øjeblikket med høj beskæftigelse og lav ledighed. Det skal vi sørge for også kommer mennesker med handicap til gavn," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Det er især overraskende, at der blandt virksomhederne er så lidt viden om, hvilke kompensationsmuligheder der er, når man ansætter mennesker med handicap.

Susanne Olsen
Landsformand, Dansk Handicap Forbund

Mercado: Historisk mulighed
Arbejdet med et handicappolitisk udspil kickstartes fredag med en konference, som arrangeres i fællesskab mellem Beskæftigelsesministeriet, Børne- og Socialministeriet og Danske Handicaporganisationer.

Socialminister Mai Mercado (K) mener, at det økonomiske opsving lige nu giver en "historisk mulighed" for at bygge bro mellem arbejdsmarkedet og folk med handicap.

"For den enkelte giver det livskvalitet at blive en del af det arbejdende fællesskab, og for samfundet er det en kæmpe ressource, som vi i dag er alt for dårlige til at gribe," siger hun som optakt til konferencen.

Samtidig med konferencen offentliggøres en omfattende undersøgelse fra Dansk Handicap Forbund, som gennem svar fra 408 virksomheder har kortlagt barriererne for inklusion af mennesker med bevægelseshandicap på arbejdsmarkedet.

Fordomme, fysisk utilgængelighed og manglende kendskab til støttemuligheder og kompensationsordninger er blandt de største barrierer, konkluderer rapporten.

"Det er især overraskende, at der blandt virksomhederne er så lidt viden om, hvilke kompensationsmuligheder der er, når man ansætter mennesker med handicap. På trods af mange års indsats er det angiveligt ikke lykkedes at nå ud til virksomhederne, og det er altså et stort problem, hvis ikke de kender deres muligheder," siger Susanne Olsen, der er landsformand for Dansk Handicap Forbund.

Tusindvis drømmer om arbejde
Blandt mennesker uden handicap er næsten otte ud af 10 i beskæftigelse. Ifølge VIVE-undersøgelsen "Handicap, beskæftigelse og uddannelse i 2016" er der knap 131.000 ud af omkring 300.000 mennesker med bevægelseshandicap, som ikke er i beskæftigelse. 6.400 er registreret som ledige, cirka 39.000 ønsker at komme i arbejde, og 52.000 søger aktivt efter et job.

Den arbejdskraftreserve vil man meget gerne have fingre i hos Dansk Arbejdsgiverforening.

"Der er jo mangel på arbejdskraft i Danmark i øjeblikket, og virksomhederne har sværere og sværere ved at tiltrække nye medarbejdere, og det betyder, at de går glip af ordrer. Så vi er meget interesseret i at få fingre i nogen af de medarbejdere, som har forskellige udfordringer, herunder handicap," siger chefkonsulent Maria Bille Høeg.

DA bekræfter, at virksomhederne mangler kendskab til, hvad der findes af støttemuligheder, når de skal ansætte en person med handicap.

Selv om konturerne af forårets handicappolitiske udspil endnu ikke er kendt, har regeringen allerede meldt ud, at man ønsker at igangsætte en stor kampagne for at sætte fokus på det potentiale, som borgere med handicap rummer.

Læs hele artiklen på Altinget: social. Tegn et gratis prøveabonnement her

 

Dokumentation

Den nye undersøgelse

"Fjern barriererne" er en undersøgelse af barrierer for inklusion af mennesker med bevægelseshandicap på arbejdsmarkedet, som offentliggøres 12. januar.

Undersøgelsen er lavet af Dansk Handicap Forbund og er finansieret af satspuljemidler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Undersøgelsen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt 408 virksomheder og er derudover blevet til med sparring fra en række arbejdsgiverorganisationer, et jobcenter og medlemmer af Dansk Handicap Forbund.

Udvalgte resultater
48 procent af de adspurgte offentlige og 65 procent af de private virksomheder angiver, at de ikke er tilgængelige for mennesker i kørestol, med rollator eller krykker.

I langt de fleste tilfælde sker tilpasningen først i det øjeblik, en kandidat melder sig på banen, og det øger risikoen for, at en kandidat med bevægelseshandicap og arbejdsgiver aldrig møder hinanden, da kandidaten på baggrund af den manglende fysiske tilgængelighed ikke søger jobbet.

60 procent af virksomhederne kender ikke til støttemuligheder i forbindelse med tilpasning.

Mange virksomheder bliver i ansættelsessituationen bremset af uvidenhed omkring, hvor selvhjulpne mennesker med bevægelseshandicap er og af fordomme om deres kompetencer, fleksibilitet, omstillingsparathed og effektivitet.

59 procent af virksomhederne vurderer, at den vigtigste forudsætning, for at virksomheder vil overveje at ansætte en person med handicap, er, at de øvrige medarbejdere bakker op om ansættelsen.

44 procent af virksomhederne vurderer det som afgørende, at der er fuld klarhed over de kompenserende ordninger, når de ansætter en person med bevægelseshandicap. Dog har virksomhederne selv et meget beskedent kendskab til kompensationsordninger.

Virksomhederne oplever et tungt bureaukrati og generel ineffektivitet, når de indgår samarbejde med jobcentre omkring ansættelse af mennesker med handicap.

Anbefalinger

1) De fysiske barrierer:
Der skal skabes mere bevidsthed om, hvilken betydning tilgængelighed har for inklusion af mennesker med bevægelseshandicap på arbejdsmarkedet. Derudover skal arbejdsgiverne gøres bevidste om, at tilgængelighed ikke er lig en stor økonomisk byrde.

2) Afmystificer handicappet:  Sæt gang i en landsdækkende kampagne, som har til formål at nedbryde fordomme hos virksomhederne.

3) Fokusér på kompetencer fremfor begrænsninger

4) Kompensationsbevis: Ifølge loven kan kompenserende ordninger først bevilliges, når der foreligger et ansættelsesbrev underskrevet af arbejdsgiver og arbejdstager. Årsagen er, at bevillingen gives til virksomheden og ikke personen med handicap. Der skal laves en lovændring, som giver mulighed for at bevillingen som udgangspunkt følger personen, såfremt vedkommende fortsætter med at bestride lignende arbejdsopgaver uanset virksomhed.

5) Udbredelse af viden om de kompenserende ordninger til handicappede: Der igangsættes initiativer, som øger virksomheders og borgeres kendskab til de kompenserende ordninger.

6) Vejledning til lov om forskelsbehandling: Nogle arbejdsgivere har betænkeligheder ved at ansætte mennesker med handicap, fordi de tror, de på grund af lov om forskelshandling ikke kan komme af med vedkommende igen. Derfor anbefaler Dansk Handicap Forbund, at der bliver udarbejdet en vejledning til lov om forskelsbehandling og kravet om rimelig tilpasning.

Læs hele rapporten her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Susanne Olsen

Landsformand, Dansk Handicap Forbund
socialpædagog

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)









0:000:00