EU-Parlamentet kræver sommertiden undersøgt og måske afskaffet

FREM OG TILBAGE: EU’s folkevalgte vil have Europa-Kommissionen til at lave en grundig evaluering af sommertiden, der anklages for at være sundhedsskadelig. Finder de bevis, skal et forslag om afskaffelse fremsættes. 

STRASBOURG: Tiden, hvor danskerne hvert halve år har stillet uret frem og tilbage, kan være ved at løbe ud. 

Torsdag besluttede et flertal af parlamentarikerne i EU, at Europa-Kommissionen skal lave en grundig undersøgelse af angivelige sundhedsskadelige konsekvenser ved sommertiden. 

Det sker efter, at flere parlamentarikere og borgergrupper har ytret utilfredshed med sommertiden, der blandt andet anklages for at forøge risikoen for blodpropper.

Hvis undersøgelsen bekræfter de bange anelser, vil Parlamentet have Kommissionen til at foreslå sommertiden afskaffet. 

Afstemningen i parlamentet blev vedtaget med 384 stemmer for, 153 imod og 12 blanke stemmer.

Nederlag for kritikerne
Egentlig var det en direkte opfordring til at sløjfe sommertiden, der torsdag var sat til afstemning i Europa-Parlamentet.

Det forslag blev ændret, så Kommissionen nu kun skal vurdere konsekvenserne af de halvårlige tidsforskydelser og tage stilling derefter. 

Morten Løkkegaard, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, var en af fortalerne for, at sommertiden skulle afskaffes. 

Han mener ikke, at den har nogen eksistensberettigelse længere:

"Hovedargumentet for at indføre det var, at man kunne spare energi. Men det er bare ikke rigtigt længere. Så vi er efterladt med en ordning uden virkning, som giver en masse mennesker en masse bøvl," siger han.

Energistyrelsen oplyser til Altinget, at den for ti år siden kunne konkludere, at sommertiden gav en energibesparelse på under én procent.

Morten Løkkegaard er også bekymret for sundhedsskade forbundet med sommertiden:

"Det er dokumenteret, at det koster helbred for en masse mennesker. Svenskerne har dokumenteret, at det ligefrem koster menneskeliv," siger Morten Løkkegaard. 

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Han skal slukke Maria Gjerdings præsident-drøm: ”Jeg er fri af partipolitik” Han skal slukke Maria Gjerdings præsident-drøm: ”Jeg er fri af partipolitik” Næste artikel Dagens overblik: Social snyd får DF til at efterspørge mere kontrol Dagens overblik: Social snyd får DF til at efterspørge mere kontrol